Κλίμα έντασης στην Α. Μεσόγειο συντηρεί η Άγκυρα

Η Άγκυρα συνεχίζει να επιχειρεί κλίμα έντασης στην ανατολική Μεσόγειο, λίγες βδομάδες πριν από την προγραμματισμένη γεώτρηση της Exxon Mobil στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Το Τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros παραμένει αγκυροβολημένο μεταξύ των οικοπέδων 4 και 5 της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Το Τουρκικό σκάφος έχει δηλωμένη πορεία πλεύσης τον κόλπο της Μόρφου, χωρίς όμως να διευκρινίζεται η ακριβής ημερομηνία αναχώρησης του.
Τις προηγούμενες ημέρες, οι κινήσεις του "Barbaros" είχαν ως κεντρικό άξονα τη διαχωριστική γραμμή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της Κυπριακής ΑΟΖ. Το σκάφος συνοδεύουν και δύο φρεγάτες του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι και Τουρκικό υποβρύχιο περιπολεί περιμετρικά.
Η Ελληνικά φρεγάτα 'Νικηφόρος Φωκάς' καταγράφει τις κινήσεις Barbaros τα τελευταία εικοσιτετράωρα, τις κινήσεις του "Barbaros" και σύμφωνα με κάποιες πηγές ενισχύει τις δυνάμεις της στην περιοχή, στέλνοντας το μήνυμα ότι διαθέτει την απαιτούμενη αποτρεπτική ισχύ.
Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η Τουρκία επιχειρεί να δοκιμάσει τα όρια και τις κόκκινες γραμμές της Ελλάδας και υπάρχει πλήρης ετοιμότητα αντίδρασης.

Απειλεί ξανά ο Ερντογάν

Εάν χρειαστεί, η Τουρκία θα λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα στην Ανατολική Μεσόγειο, επανέλαβε στο μεταξύ προκλητικά ο Ταγίπ Ερντογάν, σχολιάζοντας την υποτιθέμενη παρενόχληση του Barbaros.
Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ έκανε λόγο για δέσμευση περιοχής δυτικά της Κερύνειας μέχρι τη Μόρφου και κατηγόρησε την Αθήνα ότι οριοθετεί δικές της υποθετικές γραμμές, κατά την έκφρασή του.
Όλα τα προβλήματα, ισχυρίστηκε, πηγάζουν από αυτό το γεγονός και κάθε κίνηση της Ελλάδας, συνέχισε προκλητικά, συνιστά παραβίαση.
Άλλωστε, πρόσθεσε, ο πραγματικός σκοπός που μετέβη το Barbaros στην περιοχή ήταν για να καταδείξει ότι η Άγκυρα δεν αποδέχεται την υφαλοκρηπίδα που οριοθετεί η Ελλάδα.
Ο στρατηγός Ακάρ, πρώην αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, είπε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει κανονικά τις δραστηριότητές της στην περιοχή.

Σύνταξη: Σταυρούλα Στεργίδου, Κωνσταντίνος Τσιντάς
Πηγή: Άννα Ανδρέου

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 08:00

Τελευταιες Ειδησεις

09 Δεκεμβρίου
Ο Υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε την έδρα του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαίας, στη Μαδρίτη
15:41
Τις πιθανές «επιλογές» στις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια θα εξετάσει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ
15:34
Κατασκευές: Ανοδικά οι άδειες οικοδομής, πτώση στην αξία το ενιάμηνο
15:14
Σχέδιο δράσης για στήριξη της συνδεσιμότητας στην ΕΕ ζητά η Κύπρος
15:06
Ανοιχτοί για όλα τα οχήματα οι δρόμοι που οδηγούν στο Τρόοδος
14:37
Τα σημεία δειγματοληψίας για rapid test την Παρασκευή
14:27
Κυπριακό, μεταναστευτικό και πανδημία ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν Αναστασιάδης και Σάντσεθ
14:15
Πιθανότητα «πολύ μεγαλύτερης» κορύφωσης κρουσμάτων και νοσηλειών Covid στο ΗΒ λόγω της Όμικρον
14:10
Μικρά κέρδη στο Χρηματιστήριο την Πέμπτη
14:06
Θα προωθηθεί η ίδρυση Ινστιτούτου Καρκίνου στην Κύπρο
14:00
CDC Αφρικής: Ίσως χρειαστεί υποχρεωτικός εμβολιασμός-Χωρίς εμβολιασμούς η Ερυθραία
13:49
Ημερίδα Κολύμβησης
13:40
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand