Αν.ΚΕ:Η νέα προσπάθεια πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη

Την ελπίδα ότι η τουρκική πλευρά θα ανταποκριθεί θετικά στην εξέλιξη της πρωτοβουλίας του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, με την έναρξη νέου κύκλου επαφών της Ειδικής Απεσταλμένης του Τζέιν Χολ Λουτ με τις δυο πλευρές προτού ξεκινήσουν τυπικές διαπραγματεύσεις, προκειμένου, όπως αναφέρεται στην τελευταία έκθεση του, «να συνεχίσει τη συζήτηση και να μετρήσει την πραγματική έκταση σύγκλισης σε κομβικά ζητήματα και τη θέληση των πλευρών να ενσωματώσουν νέες προτάσεις ως μέρος μιας συνολικής λύσης» διατύπωσε η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Κλέλια Βασιλείου.


Σε επιμνημόσυνο λόγο της, η κ. Βασιλείου στο εθνικό μνημόσυνο των ηρώων της κοινότητας Λαγουδερών Πιτσιλιάς, στην εκκλησία της Παναγίας του Άρακα, πρόσθεσε πως είναι σημαντική η υπογράμμιση πως η νέα προσπάθεια θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη.

Σημείωσε περαιτέρω ότι πριν από την έναρξη διαπραγματεύσεων οι δυο πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν πλήρως στους όρους εντολής της διαπραγμάτευσης και επεσήμανε πως εξίσου σημαντική είναι και η υπογράμμιση ότι οι προοπτικές για μια συνολική διευθέτηση παραμένουν ζωντανές, και αυτό ως έμμεση απάντηση στις θέσεις της τουρκικής πλευράς ότι έχει εξαντληθεί η διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών και θα πρέπει να πάμε σε μια άλλη λογική επίλυσης του Κυπριακού με δυο κράτη και ούτω καθεξής.

Η κ. Βασιλείου τόνισε ακόμα πως σε κάθε περίπτωση, μια μορφή λύσης που θα αντιβαίνει στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και σε κάθε έννοια δημοκρατίας, θα είναι με πάσα βεβαιότητα θνησιγενής και δεν θα μπορεί να γίνει αποδεκτή ούτε από την ηγεσία ούτε από το λαό μας.

Θα πρέπει, είπε, όλοι να συνειδητοποιήσουν πως ενόσω η Τουρκία επιμένει σε αξιώσεις για συνέχιση των εγγυήσεων, για μόνιμη παρουσία τουρκικού στρατού, για ισότιμη μεταχείριση Ευρωπαίων πολιτών, όπως οι Ελλαδίτες, με τους Τούρκους πολίτες, καθώς και στην πλήρη ποδηγέτηση της κεντρικής κυβέρνησης με την απαίτηση της ύπαρξης μιας τουλάχιστον τουρκικής ψήφου σε κάθε απόφαση θεσμικού οργάνου, οι όποιες συνομιλίες δεν θα μπορέσουν δυστυχώς να αποφέρουν το ποθούμενο αποτέλεσμα, όσο καλή και ειλικρινής και αν είναι η επιθυμία και η βούληση της δικής μας πλευράς.

Απαιτείται, είπε, "η δημιουργία συνθηκών που θα εξασφαλίζουν τη διαρκή σταθερότητα και θα επιτρέπουν τη συνύπαρξη και συνδημιουργία όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, σε ένα κανονικό κράτος, μέσω μιας συνολικής λύσης συμβατής με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αρχές του διεθνούς δικαίου, πλήρους απεξαρτημένου από αναχρονιστικές εγγυήσεις και παρουσία τουρκικού στρατού και με διασφαλισμένη την προστασία των δικαιωμάτων όλων των πολιτών».

Σημείωσε πως βρισκόμαστε σε μια φάση του Κυπριακού προβλήματος που επιβάλλει τη μεγαλύτερη δυνατή σύνεση και ενότητα των πολιτικών δυνάμεων του τόπου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:59

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Δύο περιπτώσεις παράνομης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα
08:47
Την ερχόμενη εβδομάδα οι εγκρίσεις για το ''Φωτοβολταϊκά για όλους''
08:43
Λετυμπιώτης: Επιτεύχθηκε ο στόχος για διασύνδεση των ευρωτουρκικών με το Κυπριακό
08:10
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
07:00
Έκκληση OHE χρηματοδότησης $2,8 δισεκατομμυρίων για τη Γάζα
05:57
Πλήρως προσηλωμένο στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού παραμένει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
05:49
Την επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Ιράν αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση
05:40
Το Κατάρ επανεξετάζει τον ρόλο του ως μεσολαβητή μεταξύ Ισραήλ - Χαμάς
05:33
Αεροπορικές επιδρομές Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο
05:26
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
05:21
17 Απριλίου
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 17/4/2024
22:06
Η ΥΚΑΝ έχει στείλει 420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης
22:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.