Σε τρεις ερευνητές το Νόμπελ Φυσικής

Σε τρεις ερευνητές οι εφευρέσεις των οποίων στον τομέα των λέιζερ άνοιξαν τον δρόμο για τη δημιουργία προηγμένων οργάνων ακριβείας, τα οποία χρησιμοποιούνται για την οφθαλμολογική διορθωτική χειρουργική και τη βιομηχανία απονέμεται το Νόμπελ Φυσικής, αναφέρει η κριτική επιτροπή.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Άρθουρ Άσκιν από τις ΗΠΑ λαμβάνει το μισό βραβείο των 9 εκατ. Σουηδικών κορωνών ή 870.000 ευρώ, ενώ ο Ζεράρ Μουρού από τη Γαλλία και η Ντόνα Στρίκλαντ από τον Καναδά μοιράζονται το υπόλοιπο μισό.

Το ήμισυ του βραβείου δίνεται στον Αμερικανό Αρθουρ Ασκιν και το άλλο ήμισυ από κοινού στον Γάλλο Ζεράρ Μουρού και την Καναδή Ντόνα Στρίκλαντ.

Ο Άσκιν, 96 χρονών, τιμάται για την εφεύρεσή του των «οπτικών λαβίδων» που πιάνουν σωματίδια, άτομα, ιούς και άλλα ζωντανά κύτταρα με τις ακτίνες λέιζερ τους.

Με αυτή την εφεύρεση κατάφερε να χρησιμοποιήσει την πίεση φωτός της ραδιενέργειας για να μετακινεί αντικείμενα, «ένα παλιό όνειρο της επιστημονικής φαντασίας», αναφέρει η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία των Επιστημών.

Στο μεταξύ, οι Μουρού, 74 και η Στρίκλαντ, μόλις η τρίτη γυναίκα στην οποία θα απονεμηθεί το νόμπελ φυσικής, μοιράζονται το υπόλοιπο βραβείο γιατί ανέπτυξαν μια μέθοδο που παράγει πολύ σύντομων οπτικών παλμών, «τον πιο σύντομων και πιο έντονων παλμών λέιζερ που έχουν δημιουργηθεί ποτέ από την ανθρωπότητα», αναφέρει η επιτροπή.

Η τεχνική χρησιμοποιείται σήμερα για την οφθαλμολογική διορθωτική χειρουργική.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 08:25

Τελευταιες Ειδησεις

28 Ιουνίου
Η Ομάδα των G7 θα δεσμευτεί για τη διάθεση έως 5 δισεκ. δολαρίων για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής ανασφάλειας
14:30
Slavov στο ΑΠΟΕΛ, ως Chief Football Scouter
14:27
Από την Ανόρθωση στο Βόλο ο Ντέλετιτς
14:20
ΑΕΚ: Ανακοινώθηκε η σπουδαία μετεγγραφή Γκατσίνοβιτς!!
14:11
Πυροδότησε τη "βόμβα" Αντρέ Γκρέι ο 'Αρης Θεσσαλονίκης
14:02
Επιδείνωση παρουσίασε το Οικονομικό Κλίμα τον Ιούνιο
13:58
'Εβαλε τη φανέλα με το φοίνικα ο Εμπραλίτζε (φώτος)
13:46
Στο 0% παραμένει το αντικυκλικό κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας, ανακοίνωσε η ΚΤΚ
13:44
Οι Ουκρανοί οχυρώνονται στο Λισιχάνσκ, σημειώνει το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας
13:39
Αποφάσεις οργανωτικής σύσκεψης για το Super Cup 2022
13:23
Προσφυγή κατά της αναγνώρισης του όρου "Turkaegean" ετοιμάζει η Ελλάδα
13:20
Ομόνοια : Ορίστηκε η Γενική Συνέλευση του Σωματείου
13:08
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand