Ο Α.Στουμπ διεκδικεί τη θέση του υποψηφίου του ΕΛΚ για Προεδρία Κομισιόν

Την υποψηφιότητά του για την διεκδίκηση του τίτλου του "επικεφαλής υποψηφίου" του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για την Προεδρία της Κομισιόν, παρουσίασε σήμερα ο πρώην Πρωθυπουργός της Φιλανδίας και νυν Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Αλεξάντερ Στουμπ.

Ο Αλεξάντερ Στουμπ, περιστοιχισμένος από τον Υπουργό Οικονομικών της Φιλανδίας, Πέτερι Όρπο, (έχει υπάρξει και ο ίδιος Υπ.Οικ της χώρας του), τον Φιλανδό Επίτροπο Γιέρκι Κατάινεν (που παραιτήθηκε υπέρ του), τον Πρόεδρο του ΕΛΚ Ζόζεφ Ντόουλ και τον επικεφαλής της καμπάνιας του ΕΛΚ, Ντάρα Μέρφι, τόνισε ότι ο λόγος που κατεβαίνει υποψήφιος είναι οι "αξίες της ΕΕ και η υπεράσπισή τους".

"Οι αξίες μας βάλλονται εκτός της Ευρώπης, εντός της Ευρώπης και στο ίδιο το κόμμα μας", προειδοποίησε, και σημείωσε ότι "στην Ευρώπη έχουμε χτίσει το πιο επιτυχημένο κοινωνικό μοντέλο". Είπε ότι η Ευρώπη βασίζεται στην δημοκρατία, τις θεμελιώδεις ελευθερίες, την ελεύθερη οικονομία και τη δίκαιη παγκοσμιοποίηση και δεν πρέπει να εγκαταλείψει αυτές τις αξίες.

"Είμαι πολύ ανεκτικός, αλλά δεν έχω καμία ανοχή για τους μη ανεκτικούς", δήλωσε ο Στουμπ. "Οι αρχές είναι αδιαίρετες και το κράτος δικαίου αδιαπραγμάτευτο", τόνισε.

Δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα είναι μικρά παραδείγματα όσων βάλλουν την Ευρώπη από το εξωτερικό, ενώ για το εσωτερικό κατέγραψε την Πολωνία, την Ουγγαρία και την Ι τ α λ ί α.

Σημείωσε ότι ο φασισμός πέθανε το 1945, ο κομμουνισμός πέθανε το 1989 και ο ίδιος δεν θέλει να δει τη φιλελεύθερη δημοκρατία να πεθάνει με την άνοδο του λαϊκισμού.

Αυτοπροσδιορίστηκε ως "κεντροδεξιός μετριοπαθής φιλοευρωπαίος" και σημείωσε ότι ο σκοπός του είναι τις επόμενες πέντε εβδομάδες "να αγκαλιάσει τον λαϊκισμό μέχρι θανάτου" και ότι θα χτυπηθεί κατά μέτωπο με τους λαϊκιστές και θα αντιμετωπίσει τα επιχειρήματά τους ένα προς ένα.

Τόνισε ότι θα ξεκινήσει μια συζήτηση με το κόμμα του, Βίκτορ Ορμπάν, και αν δεν συμφωνήσουν στο θέμα των αξιών, το κόμμα του Ορμπάν θα πρέπει να αποχωρήσει από το ΕΛΚ.

Είπε ότι η Ιταλία είναι η ραχοκοκαλιά της Ευρώπης και ανησυχεί ιδιαίτερα από τη ρητορική του Υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας για το μεταναστευτικό και άλλων για τα θέματα της οικονομίας. Προειδοποίησε ότι η κρίση της Ιταλίας δεν είναι, αλλά μπορεί να γίνει υπαρξιακή. "Δεν θέλουμε τον Σαλβίνι στο ΕΛΚ", είπε, "δεν έχουμε τις ίδιες αξίες", τόνισε. Επεσήμανε ότι θα πρέπει να μιλήσουμε μαζί του για να μειώσουμε τα ρίσκα.

Σημείωσε τέλος ότι εκτός από τη διάσταση της προστασίας των συνόρων για το μεταναστευτικό, απαιτείται και μια ανθρωπιστική χαρακτήρα ποσόστωση για τους πρόσφυγες.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΕΛΚ ,Τζόζεφ Ντόουλ, διευκρίνισε ότι η παρουσία του στη δημοσιογραφική διάσκεψη δεν συνεπάγεται και υιοθέτηση της υποψηφιότητας.

Η υποψηφιότητα του Στουμπ θα κριθεί, όπως και αυτή του Μάνφρεντ Βέμπερ στο συνέδριο του ΕΛΚ στη Φιλανδία τον Νοέμβριο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 08:25

Τελευταιες Ειδησεις

29 Ιουνίου
Οργή ρώσων αξιωματούχων για τη συμφωνία ΝΑΤΟ – Φινλανδίας – Σουηδίας: Θα αυξήσει τις εντάσεις στην περιοχή
22:15
Μπάιντεν προς Ερντογάν: Να διατηρηθεί η σταθερότητα στο Αιγαίο
21:51
Πολύ σημαντικό βήμα η συμφωνία του "Fit for 55" λέει ο Εκπρόσωπος
21:37
Επίσημο αίτημα της Ελλάδας στις ΗΠΑ για προμήθεια F-35
21:23
ΑΚΕΛ: Οι αποφάσεις που λήφθηκαν στη Μαδρίτη επιβεβαίωσαν τον χαρακτήρα της πολεμικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ
21:15
Αύριο στο Ντουμπρόβνικ η Γενική συνέλευση της EBU. Το ΡΙΚ συμμετέχει με διευθυντική ομάδα
21:07
Χρυσός ο Μάριος Γεωργίου
21:01
Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για χρήση ναρκωτικών από ανήλικους στην Κύπρο. Δεκάδες και οι συλλήψεις για διακίνηση (Βίντεο)
20:52
Ανάκληση τροφίμου από την κυπριακή αγορά στο οποίο ανιχνεύθηκε το μικρόβιο της σαλμονέλας
20:35
BioNTech – Pfizer: Ξεκινούν τεστ εμβολίων επόμενης γενιάς – Θα προστατεύουν από μεγάλη ποικιλία κορονοϊών
20:29
Χρυσός ο Στέφανος Νικολαΐδης στο Σκητ
20:13
Τραγωδία στην Εθνική Φρουρά . Έχασε τη μάχη για τη ζωή ο 27χρονος ΣΥΟΠ, Παναγιώτης Γιαννιός
20:05
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand