Moody's: Η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει άλλη μια μεγάλη κρίση

Η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει άλλη μια μεγάλη κρίση που θα πλήξει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, παρά τις ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης που επικρατούν και το γεγονός ότι οι τράπεζες έχουν ενισχύσει τους ισολογισμούς τους, τονίζει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody`s.


Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα, με τίτλο «Πέντε ευπάθειες θα εμβαθύνουν τον αντίκτυπο της επόμενης κρίσης στην Ευρώπη", ο αμερικανικός οίκος υπογραμμίζει ως πρώτη ευπάθεια τα επίπεδα του ιδιωτικού χρέους που έχουν παραμείνει, όπως σημειώνει, σε ιστορικά υψηλά επίπεδα την τελευταία δεκαετία, διατηρώντας αρκετούς εκδότες πιο εκτεθειμένους στην περίπτωση που τα επιτόκια αυξηθούν απότομα και παραμείνουν υψηλά.

Αναφέρει ότι τα υψηλά και αυξανόμενα επίπεδα δημόσιου χρέους θα αφήσουν επίσης ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες εκτεθειμένες στην επόμενη ύφεση και στον αντίκτυπο του κόστους που συνδέεται με τη γήρανση του πληθυσμού.

Οι ενέργειες των Kυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών για την ενίσχυση της ανάκαμψης από την τελευταία κρίση, σύμφωνα με τον Moody’s, περιορίζουν τις επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους για την αντιμετώπιση της επόμενης οικονομικής ύφεσης.

Αναφέρει επίσης ότι τα νομισματικά κίνητρα έχουν μειωμένες αποδόσεις και οι διαδοχικοί γύροι λήψης μέτρων αυξάνουν περαιτέρω τις περικοπές και κάνουν δυσκολότερη την εξυγίανση του κρατικού προϋπολογισμού.

Επιπλέον, ο Moody’s αναφέρει ότι η οικονομική ανάπτυξη θα παραμείνει υποτονική, περιορίζοντας την ταχύτητα ανάκαμψης έπειτα από μια ύφεση.

Οι αυξημένες τιμές καταδεικνύουν, σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, ότι ορισμένα περιουσιακά στοιχεία και χρηματοπιστωτικές αγορές κινδυνεύουν από μια ξαφνική διόρθωση εάν τα επιτόκια αυξηθούν γρήγορα, πέρα από τις προσδοκίες της αγοράς.

Επίσης, ο Moody`s αναφέρει ότι η ταχεία τεχνολογική αλλαγή διαταράσσει έναν αριθμό τομέων και δημιουργεί νέες πηγές ανταγωνισμού, με χαμηλότερα επίπεδα σε περίπτωση ύφεσης.

"Ενώ έχουν σημειωθεί κάποιες βελτιώσεις από το 2008, η Ευρώπη παραμένει ευάλωτη σε οικονομικό όρους, καθώς το χρέος είναι σε υψηλά επίπεδα, υπάρχουν λιγότερα εργαλεία για να βοηθήσουν στην ανάκαμψη, οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων οδεύουν στις υψηλότερες τους τιμές, οι πολιτικοί και ρυθμιστικοί κίνδυνοι αυξάνονται και οι καταστροφικές τεχνολογίες επηρεάζουν όλο και περισσότερους τομείς ", υπογραμμίζει ο Paolo Leschiutta, Ανώτερος Αντιπρόεδρος της Moody`s.

"Συνολικά, ο διαθέσιμος χώρος αντίδρασης για την άμβλυνση των επιπτώσεων μιας άλλης κρίσης συρρικνώνεται", προσθέτει ο κ. Leschiutta.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 08:25

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.