Moody's: Η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει άλλη μια μεγάλη κρίση

Η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει άλλη μια μεγάλη κρίση που θα πλήξει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, παρά τις ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης που επικρατούν και το γεγονός ότι οι τράπεζες έχουν ενισχύσει τους ισολογισμούς τους, τονίζει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody`s.


Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα, με τίτλο «Πέντε ευπάθειες θα εμβαθύνουν τον αντίκτυπο της επόμενης κρίσης στην Ευρώπη", ο αμερικανικός οίκος υπογραμμίζει ως πρώτη ευπάθεια τα επίπεδα του ιδιωτικού χρέους που έχουν παραμείνει, όπως σημειώνει, σε ιστορικά υψηλά επίπεδα την τελευταία δεκαετία, διατηρώντας αρκετούς εκδότες πιο εκτεθειμένους στην περίπτωση που τα επιτόκια αυξηθούν απότομα και παραμείνουν υψηλά.

Αναφέρει ότι τα υψηλά και αυξανόμενα επίπεδα δημόσιου χρέους θα αφήσουν επίσης ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες εκτεθειμένες στην επόμενη ύφεση και στον αντίκτυπο του κόστους που συνδέεται με τη γήρανση του πληθυσμού.

Οι ενέργειες των Kυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών για την ενίσχυση της ανάκαμψης από την τελευταία κρίση, σύμφωνα με τον Moody’s, περιορίζουν τις επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους για την αντιμετώπιση της επόμενης οικονομικής ύφεσης.

Αναφέρει επίσης ότι τα νομισματικά κίνητρα έχουν μειωμένες αποδόσεις και οι διαδοχικοί γύροι λήψης μέτρων αυξάνουν περαιτέρω τις περικοπές και κάνουν δυσκολότερη την εξυγίανση του κρατικού προϋπολογισμού.

Επιπλέον, ο Moody’s αναφέρει ότι η οικονομική ανάπτυξη θα παραμείνει υποτονική, περιορίζοντας την ταχύτητα ανάκαμψης έπειτα από μια ύφεση.

Οι αυξημένες τιμές καταδεικνύουν, σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, ότι ορισμένα περιουσιακά στοιχεία και χρηματοπιστωτικές αγορές κινδυνεύουν από μια ξαφνική διόρθωση εάν τα επιτόκια αυξηθούν γρήγορα, πέρα από τις προσδοκίες της αγοράς.

Επίσης, ο Moody`s αναφέρει ότι η ταχεία τεχνολογική αλλαγή διαταράσσει έναν αριθμό τομέων και δημιουργεί νέες πηγές ανταγωνισμού, με χαμηλότερα επίπεδα σε περίπτωση ύφεσης.

"Ενώ έχουν σημειωθεί κάποιες βελτιώσεις από το 2008, η Ευρώπη παραμένει ευάλωτη σε οικονομικό όρους, καθώς το χρέος είναι σε υψηλά επίπεδα, υπάρχουν λιγότερα εργαλεία για να βοηθήσουν στην ανάκαμψη, οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων οδεύουν στις υψηλότερες τους τιμές, οι πολιτικοί και ρυθμιστικοί κίνδυνοι αυξάνονται και οι καταστροφικές τεχνολογίες επηρεάζουν όλο και περισσότερους τομείς ", υπογραμμίζει ο Paolo Leschiutta, Ανώτερος Αντιπρόεδρος της Moody`s.

"Συνολικά, ο διαθέσιμος χώρος αντίδρασης για την άμβλυνση των επιπτώσεων μιας άλλης κρίσης συρρικνώνεται", προσθέτει ο κ. Leschiutta.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 08:25

Τελευταιες Ειδησεις

27 Ιουνίου
Ο Ισημερινός θα μειώσει τις τιμές των καυσίμων που πυροδότησαν διαδηλώσεις
10:58
Τραγική η κατάσταση στη Σρι Λάνκα . Κλείνει τα σχολεία και προτρέπει σε εργασία από το σπίτι για εξοικονόμηση καυσίμων
10:35
Στέλιος Πέτσας: "Η Ελλάδα δεν φοβάται τίποτα και είναι προετοιμασμένη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της"
10:25
Ανακοίνωσε Ντομινίκ Κοτάρσκι για το Νο1 ο ΠΑΟΚ (βίντεο)
10:24
Εμπλέκουν Ανόρθωση και Καρμιώτισσα για Καρέλλη τα ελλαδικά ΜΜΕ
10:13
Κλήση Προεθνικής Κ18 Ανδρών Μπάσκετ
10:06
Αναγκαίες οι μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές φυσικού αερίου τονίζει ο Μάριο Ντράγκι
10:00
Ο Κυριάκος Κούσιος ανέλαβε καθήκοντα Υπουργού Εργασίας
10:00
Πρώτο μετάλλιο για την κυπριακή αποστολή στο Οράν-Μεταδοσεις ΡΙΚ
09:55
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της κοινωνίας, δηλώνει ο Νικόλας Παπαδόπουλος
09:44
Δεν πρόκειται να τσιμεντωθεί ο Ακάμας, διαμηνύει ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Καδής
09:43
16χρονος οδηγούσε μοτοσικλέτα υπό την επήρεια ναρκωτικών, μιλώντας στο κινητό και χωρίς κράνος
09:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand