Γκουτέρες:Ζωντανές οι προοπτικές για διευθέτηση του Κυπριακού

Ζωντανές παραμένουν οι προοπτικές για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, τονίζει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, μετά τις επαφές της απεσταλμένης του και τις συναντήσεις με τους δύο ηγέτες, αναγνωρίζοντας ότι πιθανόν να χρειάζεται η διατύπωση και νέων ιδεών και αναγγέλοντας νέα περιοδεία της Τζέιν Χολ Λούτ.

Στην έκθεση των καλών του υπηρεσιών, ο Αντόνιο Γκουτέρες αναφέρει ότι η συνεχής στήριξη για ορίζοντα ατέρμονης διαδικασίας χωρίς αποτέλεσμα βρίσκεται πίσω μας.
Σημειώνει, επιπρόσθετα, την ευρεία συναίνεση ότι ένα αμετάβλητο στάτους κβό, όπως δηλαδή η έλλειψη επίλυσης του Κυπριακού, δεν είναι βιώσιμο.
Ο Αντόνιο Γκουτέρες υπογραμμίζει ότι πέρα από το πλαίσιο έξι σημείων που έχει προτείνει, αναγνωρίζει ότι ενδεχομένως να χρειάζεται η διατύπωση και νέων ιδεών. Υπογραμμίζει ότι η πορεία προς τα εμπρός πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη και να υπάρχει προθυμία από τις δύο πλευρές για διαπραγμάτευση.
Αναφέρει, ακόμη, ότι θα αναθέσει στην κυρία Λουτ να συνεχίσει τις συζητήσεις για να εκτιμήσει την πραγματική έκταση της σύγκλισης σε βασικά θέματα και την προθυμία οι πλευρές να ενσωματώσουν νέες προτάσεις, ως μέρος συνολικής λύσης προς ένα κοινό μέλλον που οι ίδιοι μπορούν να οραματιστούν.
Ο Γενικός Γραμματέας ξεκαθαρίζει ότι πριν από την επανάληψη ολοκληρωμένων διαπραγματεύσεων, οι πλευρές πρέπει να συμφωνήσουν στους όρους αναφοράς που θα αποτελέσουν την αφετηρία συναίνεσης για πιθανή διαπραγματευτική ολοκλήρωση του Κυπριακού.
Ο κύριος Γκουτέρες προτρέπει τα μέρη να βοηθήσουν τις κοινότητές τους να κατανοήσουν και να υποστηρίξουν τον στόχο βιώσιμης λύσης.
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών τονίζει επίσης ότι οι φυσικοί πόροι που ανακαλύφθηκαν εντός και γύρω από την Κύπρο, πρέπει να ωφελήσουν τις δύο κοινότητες.
Σημειώνει ότι οι φυσικοί πόροι πρέπει να αποτελέσουν ισχυρό κίνητρο για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, ώστε να εργαστούν σοβαρά προς αμοιβαία αποδεκτή και διαρκή λύση.
Παράλληλα επισημαίνει πως οι νέοι γύροι διερευνητικών γεωτρήσεων που προγραμματίτηκαν για το τελευταίο τρίμηνο του 2018 θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες εντάσεις και να περιπλέξουν σημαντικά τις προοπτικές διαλόγου μεταξύ των μερών.
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών υπογραμμίζει ότι πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες αποφυγής της περιττής κλιμάκωσης στους προσεχείς μήνες και να επιδιωχθεί διάλογος επί του θέματος.

Σύνταξη: Μαρία Λουκαϊδου, Παναγιωτής Γιωργαλλής

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 08:08

Τελευταιες Ειδησεις

24 Σεπτεμβρίου
Η μείωση του βασικού επιτοκίου από την τουρκική ΚΤ προκάλεσε αναταραχές
18:47
Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν-Τζόνσον
18:44
Η ΕΕ καταδικάζει τις κυβερνοεπιθέσεις «Ghostwriter» και δείχνει τη Ρωσία
18:30
Συνάντηση ΠτΔ - Λαβρόφ: Προσηλωμένη η Μόσχα σε λύση η οποία να συνάδει με τα ψηφίσματα των ΗΕ
18:06
Ηθική υποχρέωση του Γ. Ελεγκτή να συζητήσει δημόσια την έκθεσή του, υποστηρίζει ο Δήμαρχος Παραλιμνίου
17:53
Την προσήλωση της ΚΔ για επίτευξη λύσης του κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας επανέλαβε ο ΠτΔ (βίντεο)
16:51
«Στη χώρα του γιατί»: Η εκπομπή που δίνει απαντήσεις στις πιο αθώες ψυχές με τον πιο ευφάνταστο τρόπο (trailer+photos)
16:31
Πτώση για την τιμή R του κορωνοϊού στην Αγγλία
16:17
Γεγονός οι πρώτες ουρές οχημάτων στα πρατήρια στη Βρετανία από οδηγούς που φοβούνται ελλείψεις καυσίμων
15:57
ΥΠΠΑΝ: Tο Πρόγραμμα του σχολικού αθλητισμού να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για την άσκηση
15:57
Ευχαριστίες Προέδρου Βουλής προς τον Πρέσβη της Κίνας για τις σταθερές θέσεις στο Κυπριακό
15:45
Xρηματοδότηση ύψους €65,5 εκ. από Τράπεζα Αναπτύξεως Συμβουλίου της Ευρώπης για ανέγερση και επέκταση σχολικών κτηρίων και αθλητικών εγκαταστάσεων
15:39
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand