Γκουτέρες:Ζωντανές οι προοπτικές για διευθέτηση

Ζωντανές παραμένουν οι προοπτικές για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, τονίζει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, μετά τις επαφές της απεσταλμένης του και τις συναντήσεις με τους δύο ηγέτες, αναγνωρίζοντας ότι πιθανόν να χρειάζεται η διατύπωση και νέων ιδεών και αναγγέλοντας νέα περιοδεία της Τζέιν Χολ Λούτ.

Στην έκθεση των καλών του υπηρεσιών, ο Αντόνιο Γκουτέρες αναφέρει ότι η συνεχής στήριξη για ορίζοντα ατέρμονης διαδικασίας χωρίς αποτέλεσμα βρίσκεται πίσω μας.
Σημειώνει, επιπρόσθετα, την ευρεία συναίνεση ότι ένα αμετάβλητο στάτους κβό, όπως δηλαδή η έλλειψη επίλυσης του Κυπριακού, δεν είναι βιώσιμο.
Ο Αντόνιο Γκουτέρες υπογραμμίζει ότι πέρα από το πλαίσιο έξι σημείων που έχει προτείνει, αναγνωρίζει ότι ενδεχομένως να χρειάζεται η διατύπωση και νέων ιδεών. Υπογραμμίζει ότι η πορεία προς τα εμπρός πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη και να υπάρχει προθυμία από τις δύο πλευρές για διαπραγμάτευση.
Αναφέρει, ακόμη, ότι θα αναθέσει στην κυρία Λουτ να συνεχίσει τις συζητήσεις για να εκτιμήσει την πραγματική έκταση της σύγκλισης σε βασικά θέματα και την προθυμία οι πλευρές να ενσωματώσουν νέες προτάσεις, ως μέρος συνολικής λύσης προς ένα κοινό μέλλον που οι ίδιοι μπορούν να οραματιστούν.
Ο Γενικός Γραμματέας ξεκαθαρίζει ότι πριν από την επανάληψη ολοκληρωμένων διαπραγματεύσεων, οι πλευρές πρέπει να συμφωνήσουν στους όρους αναφοράς που θα αποτελέσουν την αφετηρία συναίνεσης για πιθανή διαπραγματευτική ολοκλήρωση του Κυπριακού.
Ο κύριος Γκουτέρες προτρέπει τα μέρη να βοηθήσουν τις κοινότητές τους να κατανοήσουν και να υποστηρίξουν τον στόχο βιώσιμης λύσης.
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών τονίζει επίσης ότι οι φυσικοί πόροι που ανακαλύφθηκαν εντός και γύρω από την Κύπρο, πρέπει να ωφελήσουν τις δύο κοινότητες.
Σημειώνει ότι οι φυσικοί πόροι πρέπει να αποτελέσουν ισχυρό κίνητρο για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, ώστε να εργαστούν σοβαρά προς αμοιβαία αποδεκτή και διαρκή λύση.
Παράλληλα επισημαίνει πως οι νέοι γύροι διερευνητικών γεωτρήσεων που προγραμματίτηκαν για το τελευταίο τρίμηνο του 2018 θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες εντάσεις και να περιπλέξουν σημαντικά τις προοπτικές διαλόγου μεταξύ των μερών.
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών υπογραμμίζει ότι πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες αποφυγής της περιττής κλιμάκωσης στους προσεχείς μήνες και να επιδιωχθεί διάλογος επί του θέματος.

Σύνταξη: Μαρία Λουκαϊδου, Παναγιωτής Γιωργαλλής

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 08:08

Τελευταιες Ειδησεις

19 Σεπτεμβρίου
Στη Νέα Υόρκη φθάνει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας- Την Παρασκευή θα προσφωνήσει την 76η ΓΣ του ΟΗΕ
06:58
Γερμανία: Οι τρεις υποψήφιοι διάδοχοι της Άγγελα Μέρκελ
06:49
Για "σοβαρή κρίση" με τις ΗΠΑ που θα έχει επιπτώσεις και στο ΝΑΤΟ, κάνει λόγο ο ΥΠΕΞ Λε Ντριάν
06:30
18 Σεπτεμβρίου
Το ΥΠΠΑΝ εφαρμόζει μια νέα ενισχυμένη πολιτική για παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία, είπε ο Π. Προδρόμου
21:29
 Έμπρακτη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μετέφερε στους πυρόπληκτους κατοίκους της Βαβατσινιάς ο ΓΓ του ΑΚΕΛ
21:28
Εντείνται η διπλωματική κρίση που ξέσπασε μετά την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας
20:41
Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά στο Δήμο ΑγίαςΝάπας
19:36
Δύο θάνατοι και 140 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν το Σάββατο
19:28
ROADPOL Safety Days - Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας
18:39
Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν αποφάσισε να επιτρέψουν στα σχολεία μόνο τα αγόρια
18:01
Εκδήλωση διαμαρτυρίας στο Δάλι για τα ασφαλτικά εργοστάσια
17:40
Από τις κατεχόμενες περιοχές τα αδασμολόγητα καπνικά, εκτιμά η Αστυνομία Λεμεσού
17:39
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand