Γκουτέρες:Ζωντανές οι προοπτικές για διευθέτηση

Ζωντανές παραμένουν οι προοπτικές για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, τονίζει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, μετά τις επαφές της απεσταλμένης του και τις συναντήσεις με τους δύο ηγέτες, αναγνωρίζοντας ότι πιθανόν να χρειάζεται η διατύπωση και νέων ιδεών και αναγγέλοντας νέα περιοδεία της Τζέιν Χολ Λούτ.

Στην έκθεση των καλών του υπηρεσιών, ο Αντόνιο Γκουτέρες αναφέρει ότι η συνεχής στήριξη για ορίζοντα ατέρμονης διαδικασίας χωρίς αποτέλεσμα βρίσκεται πίσω μας.
Σημειώνει, επιπρόσθετα, την ευρεία συναίνεση ότι ένα αμετάβλητο στάτους κβό, όπως δηλαδή η έλλειψη επίλυσης του Κυπριακού, δεν είναι βιώσιμο.
Ο Αντόνιο Γκουτέρες υπογραμμίζει ότι πέρα από το πλαίσιο έξι σημείων που έχει προτείνει, αναγνωρίζει ότι ενδεχομένως να χρειάζεται η διατύπωση και νέων ιδεών. Υπογραμμίζει ότι η πορεία προς τα εμπρός πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη και να υπάρχει προθυμία από τις δύο πλευρές για διαπραγμάτευση.
Αναφέρει, ακόμη, ότι θα αναθέσει στην κυρία Λουτ να συνεχίσει τις συζητήσεις για να εκτιμήσει την πραγματική έκταση της σύγκλισης σε βασικά θέματα και την προθυμία οι πλευρές να ενσωματώσουν νέες προτάσεις, ως μέρος συνολικής λύσης προς ένα κοινό μέλλον που οι ίδιοι μπορούν να οραματιστούν.
Ο Γενικός Γραμματέας ξεκαθαρίζει ότι πριν από την επανάληψη ολοκληρωμένων διαπραγματεύσεων, οι πλευρές πρέπει να συμφωνήσουν στους όρους αναφοράς που θα αποτελέσουν την αφετηρία συναίνεσης για πιθανή διαπραγματευτική ολοκλήρωση του Κυπριακού.
Ο κύριος Γκουτέρες προτρέπει τα μέρη να βοηθήσουν τις κοινότητές τους να κατανοήσουν και να υποστηρίξουν τον στόχο βιώσιμης λύσης.
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών τονίζει επίσης ότι οι φυσικοί πόροι που ανακαλύφθηκαν εντός και γύρω από την Κύπρο, πρέπει να ωφελήσουν τις δύο κοινότητες.
Σημειώνει ότι οι φυσικοί πόροι πρέπει να αποτελέσουν ισχυρό κίνητρο για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, ώστε να εργαστούν σοβαρά προς αμοιβαία αποδεκτή και διαρκή λύση.
Παράλληλα επισημαίνει πως οι νέοι γύροι διερευνητικών γεωτρήσεων που προγραμματίτηκαν για το τελευταίο τρίμηνο του 2018 θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες εντάσεις και να περιπλέξουν σημαντικά τις προοπτικές διαλόγου μεταξύ των μερών.
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών υπογραμμίζει ότι πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες αποφυγής της περιττής κλιμάκωσης στους προσεχείς μήνες και να επιδιωχθεί διάλογος επί του θέματος.

Σύνταξη: Μαρία Λουκαϊδου, Παναγιωτής Γιωργαλλής

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 08:08

Τελευταιες Ειδησεις

24 Απριλίου
Live: Υποβάλλονται αυτή την ώρα οι υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές
08:51
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
06:13
Αφρικανική σκόνη καλύπτει πολλές περιοχές της Ελλάδας
06:06
Συνελήφθη για δωροληψία ο υφυπουργός Άμυνας της Ρωσίας
06:02
Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις Ευρωεκλογές
05:55
ΗΠΑ: Εντός ημερών η νέα στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία
05:48
Προειδοποιήσεις ΟΗΕ προς Ισραήλ για ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση στην Ράφα
05:44
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 24/04/24
05:32
23 Απριλίου
Δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση ενός και πλέον εκατομμυρίου αμάχων από τη Ράφα
22:47
Μεγάλη επιτυχία για την τριήμερη Έκθεση Τουρισμού -Πέραν των 10.000 επισκεπτών
21:58
Τηλεφωνική επικοινωνία Νίκου Δένδια με Λόιντ Όστιν - Αναδείχθηκε ο ρόλος της Ελλάδας
21:53
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δις δολάρια στις φτωχές χώρες για την κλιματική αλλαγή
21:27
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.