ΠτΔ: Τις επόμενες μέρες θα γίνουμε μάρτυρες μια νεας προσπάθειας στο Κυπριακό

Τις επόμενες μέρες, θα γίνουμε μάρτυρες μια νεας προσπάθειας στο Κυπριακό δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειωνοντας ότι η ελληνοκυπρικαή πλευρα θα ανταποκριθεί θετικά στις ενδεχόμενες βολιδοσκοπήσεις απο πλευράς εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών.

Εξεφρασε δε την ευχή ανάλογη να είναι και η συμπεριφορά της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων. Μιλώντας στην αντικατοχική εκδήλωση του Δημου Μορφου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η πρόταση που κατέθεσε στο Εθνικό Συμβούλιο ως τροφή για σκέψη δεν προβλέπει εγκαταλειψη της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, δεν αφορά λύση συνομοσπονδίας, ούτε δυο κρατών δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Αφορά, πρόσθεσε, την εκχώρηση κάποιων εξουσιών στις τοπικές κυβερνήσεις, με στόχο στην λειτουργικότητα και τη βιωσιμότητα της λύσης.
Οπως επεσήμανε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, όσο οι Τουρκοκύπριοι θα επιμένουν να έχουν ίση ψήφο για κάθε απόφαση της κεντρικής κυβέρνησης δεν μπορεί η λύση να είναι βιώσιμη.
Η Ελληνοκυπριακή πλευρά, είπε ο Πρόεδρος, έχει αναγνωρίζει την πολιτική ισότητα ως ένδειξη σεβασμού στους Τουρκοκυπρίους αλλά η διεκδίκηση εξίσωσης με την πλειοψηφούσα κοινότητα και η αξίωση να καθορίζουν τις αποφάσεις δεν μπορεί να οδηγήσει σε βιώσιμη λύση, αλλά σε μια θνησιγενή λύση, που θα καταρρεύσει την επόμενη μέρα.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε οτι θα καταβάλει το απαν των δυναμεων του για την εξευρεση λύσης που θα επανενώνει την πατρίδα, θα αποκαθιστά τιο διεθνές δίκαιο και τη διεθνή έννομή τάξη
Μια λύση, πρόσθεσε που θα διασφαλιζει τη μετεξέλιξη Κυπριακής Δημοκρατίας σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία,απαλλαγμένης απο εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα.
Σημείωσε ωστόσο οτι η Τουρκική πλευρά δεν επιδιώκει τη λύση που επιδιώκει η Ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά συνομποσπονδία και δυο κράτη.
Θα πρέπει, τόνισε, με πρωτοβουλίες να πείσουμε τη διεθνή κοινότητα οτι οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε συνάδουν απόλυτα με το διεθνές δίκαιο και το Ευρωπαικό κεκτημένο.
Διαβεβαίωσε επίσης οτι θα συνεχίσει τη μάχη για να είναι μέρος της λύσης η επιστροφή της Μόρφου στους νόμιμούς κατοίκους της.

Πηγή: ΡΙΚ ραδιόφωνο

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 08:09

Τελευταιες Ειδησεις

16 Σεπτεμβρίου
Η βιωσιμότητα του ΤΚΑ διασφαλίζεται πλήρως μέχρι το 2080, είπε η Υπουργός Εργασίας
13:16
Διαμαρτύρεται ο ΠΑΣΥΠΕ για τα μέτρα που αφορούν τα safepass, προειδοποιεί με μέτρα
12:57
Το Πεκίνο ανακοίνωσε πως έχει εμβολιάσει πλήρως περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο κατοίκους
12:46
Κατάλληλη, αλλά χρήζει εξορθολογισμού η μεταπρογραμματική εποπτεία λέει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο
12:39
Ενώπιον ΟΚΥπΥ η πρόταση για λειτουργία νοσοκομείων το απόγευμα, πριν τη λήξη του έτους η εφαρμογή της
12:25
Θρήνος στο παγκόσμιο μπάσκετ - "Εφυγε" ο μυθικός Ντούσαν 'Ιβκοβιτς
12:04
Παραίτηση Παύλου Μυλωνά. Έκλεισε ο κύκλος προχωράμε δηλώνει στο ΡΙΚ. (Βίντεο)
12:01
Μεγάλες οι πιθανότητες για πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης στη Νέα Υόρκη
11:56
Γαλλία: Υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για τους υγειονομικούς: 3.000 αναστολές εργασίας την επομένη της εφαρμογής του νόμου
11:37
Ιδιαίτερα σημαντική για Κυβέρνηση η Σύνοδος Κορυφής ΕUMED, οι θέσεις που θα αναπτύξει ο Πρόεδρος
11:26
Ενώπιον του Ανώτατου η έφεση στην καταδίκη νεαρής για ψευδή καταγγελία ομαδικού βιασμού
11:04
Στην Ολομέλεια το απόγευμα η αναβολή των Δημοτικών Εκλογών, με τη συμφωνία των 3 μεγάλων κομμάτων
11:03
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand