ΥΠΕΞ: Ψευδοδίλημμα τα περί Δύσης και Ανατολής, ανήκουμε στην ΕΕ

Ψευδοδίλημμα χαρακτήρισε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης τα όσα λέγονται για το κατά πόσο η Κύπρος ανήκει στη Δύση ή στην Ανατολή, υποδεικνύοντας ότι η Κύπρος ανήκει ξεκάθαρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μιλώντας σε συζήτηση που διοργάνωσε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, το Υπουργείο Εξωτερικών και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών με θέμα: «Quo Vadis Europa? Το μέλλον της Ευρώπης & ο ρόλος της ΕΕ στη Διεθνή Σκηνή», ο κ. Χριστουδουλίδης ανέφερε ότι το δίλημμα κατά πόσο η Κύπρος ανήκει στη Δύση ή στην Ανατολή απαντήθηκε ξεκάθαρα μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

«Το μέλλον της Κύπρου είναι ξεκάθαρα μέσα από την ΕΕ», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης και πρόσθεσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θεωρεί ότι η σημαντικότερη επιτυχία της από το 1960 ήταν η ένταξή της στην ΕΕ.

Είπε επίσης ότι κατά τα πρώτα χρόνια μετά την ένταξη στην ΕΕ υπήρχε πρόβλημα να γίνει αντιληπτός ο ρόλος της ΕΕ και η ΚΔ τοποθετείτο μόνο για θέματα που είχαν να κάνουν με την Τουρκία και το Κυπριακό. Αυτό, σημείωσε, άλλαξε μετά το 2012 και την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ οπότε και έγιναν αντιληπτές οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει η Κύπρος.

Πρόσθεσε ότι σήμερα δύο από τους τρεις πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως καθορίστηκαν από τον τέως ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη, έχουν σχέση με την ιδιότητα της ως μέλος της ΕΕ. Ο ένας, όπως είπε, είναι η ενίσχυση της σχέσης της Κύπρου με τα γειτονικά κράτη ώστε να είναι η χώρα ωφέλιμη και για την ΕΕ. Ο άλλος, πρόσθεσε, είναι να υπάρχει παρουσία όλων των Υπουργών στα συμβούλια για όλα τα θέματα και όχι μόνο για το Κυπριακό. Και όντως, όπως ανέφερε, η Κύπρος έχει σήμερα θέσεις για τα περισσότερα θέματα που αφορούν την ΕΕ όπως η τρομοκρατία, η μετανάστευση, η Συρία και το Ιράν. Ανέφερε ακόμα ότι γίνεται ιδιαίτερη προσπάθεια από το ΥΠΕΞ, ώστε σε συντονισμό με τα υπόλοιπα Υπουργεία, η Κύπρος να έχει οριζόντιο συντονισμό και συμμετοχή στην ΕΕ.

Σημείωσε παράλληλα ότι το μέλλον της ΕΕ είναι άμεσα συνυφασμένο με την εξωτερική διάσταση της ΕΕ η οποία θα πρέπει να αναπτυχθεί αν θέλει η Ένωση να έχει φωνή.

Πρόσθεσε ότι έγιναν σημαντικά βήματα για την ανάπτυξη ευρωπαϊκής γεωπολιτικής κουλτούρας στην ΕΕ, αλλά μπορούν να γίνουν περισσότερα.

Όπως είπε, «αν δεν προχωρήσουμε με το να προσδιορίσουμε το ευρωπαϊκό συμφέρον, η ΕΕ σε λίγα χρόνια θα καταλήξει να είναι μια οικονομική ένωση και θα χάσει την πολιτική της διάσταση».

Σημείωσε επίσης ότι υπάρχει μια πρόκληση που αφορά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ και διερωτήθηκε κατά πόσο η έξοδος της Βρετανίας να δημιουργήσει ένα προηγούμενο για άλλα κράτη-μέλη. Ανέφερε ωστόσο ότι αυτή η κρίση είναι και μια ευκαιρία για κράτη-μέλη που θέλουν να προχωρήσουν με ακόμα μεγαλύτερη ενοποίηση. Παράλληλα ανέφερε ότι η Κύπρος είχε κοινές απόψεις με τη Βρετανία σε μια σειρά από θέματα όπως τα φορολογικά και θα πρέπει τώρα να επιδιωχθούν άλλες συμμαχίες.

Όσον αφορά τη συζήτηση για Ευρώπη διαφορετικών ταχυτήτων, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι δεν αποκλείουν να προχωρήσουν περισσότερα κάποια κράτη-μέλη σε κάποιους τομείς, αρκεί να μην υπάρχουν αποκλεισμοί. Σημείωσε επίσης ότι η ΚΔ ενδιαφέρεται για περισσότερη Ευρώπη σε διάφορους τομείς.

Αναφορικά με τη συζήτηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην ΕΕ για διεύρυνση της ειδικής πλειοψηφίας σε διάφορα θέματα, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η ΚΔ είναι έτοιμη να συζητήσει κάτι τέτοιο εφόσον διασφαλίζεται το ευρωπαϊκό συμφέρον και όχι το εθνικό.

Αναφορικά με τις σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας, ο κ. Χριστουλίδης είπε ότι πρόκειται για δύσκολες σχέσεις, με προβλήματα και διαφωνίες, ωστόσο πρέπει να υπάρχει διάλογος για να επιλυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν. Παράλληλα ανέφερε ότι θα πρέπει να γίνει προσπάθεια συνεργασίας σε άλλα θέματα.

Καθοριστικός ο ρόλος της ΕΕ στις τελευταίες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό
------------------------------------------------------------------
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε καθοριστικό το ρόλο και την παρουσία της ΕΕ στην τελευταία διαπραγματευτική διαδικασία, όπου - όπως είπε - επιτεύχθηκαν σημαντικότατες συγκλήσεις.

Ανέφερε ότι η ΕΕ ήταν παρούσα και στις διαπραγματεύσεις στη Λευκωσία αλλά και στις διασκέψεις στη Γενεύη και στο Κραν Μοντανά. Οι παρεμβάσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, πρόσθεσε, ήταν καθοριστικές σε αρκετά θέματα που συζητούνταν.

Τόνισε παράλληλα ότι η ιδιότητα του κράτους-μέλους είναι η καλύτερη ασφαλιστική δικλείδα για το σύνολο του κυπριακού λαού.

Στη δική του παρέμβαση ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης, ο οποίος ήταν επίσης ομιλητής στην εκδήλωση, είπε ότι για το Κυπριακό «οι συνάδελφοι μας βαρέθηκαν». Πολλοί, πρόσθεσε, θέλουν να λυθεί το Κυπριακό και δεν τους ενδιαφέρει ποια λύση θα βρεθεί, για αυτό κι εμείς «πρέπει να μείνουμε στις αρχές και αξίες γιατί είμαστε Ευρωπαίοι πολίτες». Δεν θα πρέπει να δεχόμαστε να μας αποστερούνται δικαιώματα που απολαμβάνουμε σήμερα, ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 08:10

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
05:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.