Ποινικοποίηση των παρεμβάσεων στα κοντέρ αποφάσισε η Βουλή

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε ομόφωνα του τροποποίηση των περί μηχανοκινήτων οχημάτων κανονισμών, οι οποίοι τροποποιούν τη νομοθεσία για τους μετρητές χιλιομετρικών αποστάσεων.


Όπως ανέφερε ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών Γιώργος Προκοπίου με τους κανονισμούς εισάγεται αδίκημα και ποινή για παρέμβαση σε μετρητές χιλιομετρικών αποστάσεων που στοχεύει στην προστασία των αγοραστών οχημάτων από την εξαπάτηση.

Ο κ. Προκοπίου πρόσθεσε ότι ποινικοποιείται η παρανομία να παρέμβει κάποιος στον μετρητή (κοντέρ) και το αδίκημα επισύρει φυλάκιση μέχρι 1 χρόνο, ή 1.700 ευρώ ή και τις δύο ποινές μαζί.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών προς την Ολομέλεια της Βουλής, σκοπός των κανονισμών, είναι να καταστεί υποχρεωτική η ύπαρξη μετρητή χιλιομετρικών αποστάσεων (κοντέρ) σε οχήματα κατηγορίας Μ1 και Ν1 και να καθοριστεί η διαδικασία αντικατάστασής του σε περίπτωση βλάβης.

Συγκεκριμένα, με τους κανονισμούς μεταξύ άλλων εισάγεται η υποχρέωση εφαρμογής κοντέρ σε οχήματα κατηγορίας Μ1 και Ν1, για να καταγράφεται η απόσταση που διανύει το όχημα.

Επίσης εισάγεται απαγόρευση αποσύνδεσης, αντικατάστασης ή οποιασδήποτε άλλης παρέμβασης σε κοντέρ που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μη καταγραφή της απόστασης που διανύει το όχημα, αλλά και της απόστασης που διένυσε καθ’ όλη τη διάρκεια της χρήσης του και ρυθμίζεται η διαδικασία και οι προϋποθέσεις αντικατάστασης του παλαιού κοντέρ με νέο.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, οι υπό συζήτηση κανονισμοί περιλαμβάνουν μερικές μόνο πρόνοιες που προτείνονταν με την πρόταση νόμου, όπως η υποχρέωση για εφαρμογή κοντέρ σε μηχανοκίνητα οχήματα κατηγορίας Μ1 και Ν1, αφού οι λοιπές πρόνοιες αυτής είτε ρυθμίζονται σε άλλες υφιστάμενες νομοθεσίες είτε βρίσκονται υπό μελέτη για σκοπούς προώθησης νέων νομοθεσιών στη Βουλή.

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι η Επιτροπή Μεταφορών αναμένει από την εκτελεστική εξουσία την ολοκλήρωση της μελέτης και την κατάθεση στη Βουλή σχετικών νομοθετημάτων για εκσυγχρονισμό των ζητημάτων που αφορούν την εγγραφή μηχανοκίνητων οχημάτων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 08:10

Τελευταιες Ειδησεις

27 Σεπτεμβρίου
Γερμανία: Το εκλογικό αποτέλεσμα οδηγεί πιθανόν σε μακρές και επώδυνες διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας
06:29
26 Σεπτεμβρίου
Γλυκόπικρη γεύση άφησε στον Αλέξανδρο Τσουλόφτα η νίκη του στο Ράλι Κύπρος 2021
21:20
Ερντογάν: Καμία συμφωνία για το αεροδρόμιο της Καμπούλ, αν δεν συμπεριληφθούν όλες τις συνιστώσες
21:18
Γερμανία-εκλογές:Δηλώσεις των υποψηφίων μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων δημοσκοπήσεων εξόδου
20:46
Σε θρίλερ εξελίσσονται οι γερμανικές εκλογές: Ψήφο με ψήφο μάχονται CDU και SPD
20:29
Επείγουσα σύσκεψη στην ΕΕ για τη μετανάστευση από το Αφγανιστάν
20:07
Ένας θάνατος και 78 νέα περιστατικά κορονοϊού
19:45
Ινδία: Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνονται, καθώς πλησιάζει ο κυκλώνας Γκούλαμπ
19:18
Συνάντηση με την Τζέιν Χολ Λουτ στη Νέα Υόρκη θα έχει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης
18:47
Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν εξέδωσαν απαγόρευση για το ξύρισμα της γενειάδας
18:27
Ισπανία: Άνοιξε ξανά το αεροδρόμιο της Λα Πάλμα
18:06
Αστέρας - Ολυμπιακός 0 - 2 : Κορυφή με Τικίνιο - Αγκιμπού
17:59
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand