Έκκληση Προέδρου Δημοκρατίας σε Τουρκοκύπριους για αλληλοσεβασμό

Η σημερινή είναι μέρα περισυλλογής και αναδρομής είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη στρατιωτική παρέλαση με την ευκαιρία της 1ης Οκτωβρίου της οποίας δέχθηκε τον χαιρετισμό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «σήμερα τιμούμε την επέτειο εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Ανεξαρτησίας. Είναι μια μέρα σίγουρα που μπορεί κανείς να νιώθει περήφανος για την απελευθέρωση του τόπου μας από τον αποικιακό ζυγό. Την ίδια ώρα, πιστεύω πως είναι και μια μέρα περισυλλογής. Μια μέρα αναδρομής στα όσα σαν αποτέλεσμα παρεμβάσεων, δικοινοτικών διαταραχών, αλλά και εμφύλιου σπαραγμού, οδήγησαν στην αξιοποίηση από τη Χούντα των Αθηνών με το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή που ακολούθησε. Χρειάζεται (προβληματισμός) και είναι μέρα προβληματισμού.

Μέρα προβληματισμού για όλους ανεξαίρετα τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, αλλά και ταυτόχρονα μια μέρα αποτίμησης του πού σήμερα βρισκόμαστε, από πού ξεκινήσαμε και πού βρισκόμαστε.
Από τη μια με κολοβωμένη την πατρίδα, αλλά και από την άλλη με ένα κράτος το οποίο έχει κατορθώσει μέσα από τους κόπους, τους μόχθους, τις θυσίες του κυπριακού λαού, να προκόψει, να ενταχθεί στην ΕΕ και να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον.
Αλλά για να υπάρχει βεβαίως προοπτική και μέλλον χρειάζεται η κυπριακή επικράτεια να είναι για όλους ένα σύγχρονο κράτος που να απολαμβάνει των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, που να συνάδει απόλυτα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Για αυτό και κάνω έκκληση προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες να συνειδητοποιήσουν ότι η προκοπή προϋποθέτει αναγνώριση και αλληλοσεβασμό. Αναγνώριση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλου του κυπριακού λαού. Και των δικών τους και των δικών μας.
Ο τερματισμός πριν και πάνω από όλα της κατοχής, των όποιων εξαρτήσεων από τρίτους, αλλά και της υλοποίησης κατά γράμμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Μόνο έτσι πιστεύω μπορεί να πάμε μπροστά.
Θέλω να εκφράσω την περηφάνια μου σήμερα για αυτό που η Εθνική Φρουρά παρουσίασε. Ένα άρτια εξοπλισμένο και άρτια εκπαιδευμένο στρατό. Δεν τον χρειαζόμαστε επειδή στόχος μας είναι η οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια, αλλά τον έχουμε ανάγκη για να προασπίσουμε την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας από περαιτέρω επιβουλές».

Πηγή: ΓΤΠ 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 08:26

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαΐου
To Eλληνικό ΥΠΕΞ καλεί τους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στο Ιράν
08:12
Η Ρωσία αναμένεται ότι φέτος θα εισπράξει επιπλέον ένα τρισεκατομμύριο ρούβλια από τις εξαγωγές υδρογονανθράκων
07:41
Τραγωδία στην Αίγυπτο: Επτά νεκροί σε σύγκρουση λεωφορείου με ΙΧ
07:16
Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία διακήρυξε την "πλήρη ανεξαρτησία" της από το Πατριαρχείο της Μόσχας
06:57
Την αναστολή, από την πρώτη Ιουνίου, της υποχρεωτικής χρήσης προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς και κλειστούς χώρους αποφάσισε το Υπουργικό
06:37
Νεκρός δεκαπεντάχρονος Παλαιστίνιος από ισραηλινά πυρά στη Δυτική Όχθη
06:17
Επιστολή ΠτΔ προς τον Ερσίν Τατάρ για υιοθέτηση ΜΟΕ με στόχο την επανέναρξη συνομιλιών στο Κυπριακό
05:53
27 Μαΐου
Ουκρανία, ενέργεια, επισιτιστική ασφάλεια, άμυνα στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου
21:57
Την παραίτηση του Τατάρ ζήτησε στα κατεχόμενα το ΡΤΚ
21:37
Παλαιστίνη: Τουλάχιστον 90 τραυματίες σε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις
21:21
Κ.Ε.: Το συνολικό ποσό που θα έχει δαπανηθεί μέχρι την 31 Αυγούστου 2022 για αντιμετώπιση της ακρίβειας ανέρχεται στα €300εκ.
21:00
Στο 81,3% η εμπιστοσύνη των Ρώσων πολιτών στον Πούτιν, σύμφωνα με δημοσκόπηση
20:44
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand