Αυξάνονται τα σενάρια για σχηματισμό «κυβέρνησης» στα κατεχόμενα

Με τους περισσότερους αναλυτές, μετά τις δηλώσεις πολιτικών χθες και προχθές, να υποστηρίζουν ότι το πιθανότερο είναι να γίνουν και πάλι «εκλογές», τα σενάρια για το σχηματισμό «κυβέρνησης» μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της Κυριακής, αυξάνονται.Η εφημερίδα Ντιαλόγκ (Διάλογος) γράφει για δύο διαφορετικά σενάρια, το ένα είναι η συνεργασία του κόμματος Εθνικής Ενότητας, με το Δημοκρατικό και το κόμμα της Αναγέννησης και το άλλο είναι όλοι οι άλλοι πλην του ΚΕΕ, δηλαδή συνεργασία του Ρεπουμπλικανικού με το κόμμα του Λαού, το κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας, του Δημοκρατικού κόμματος και του κόμματος Αναγέννησης. Με το δεύτερο σενάριο, γράφει η εφημερίδα, ο αριθμός των «βουλευτών» θα ανέβει στους 29, και όχι 26 όπως το πρώτο σενάριο, ενώ στη «βουλή» τρία από τα πέντε κόμματα θα έχουν «κοινοβουλευτική ομάδα» οπότε δεν θα υπάρχει πρόβλημα με βάση το «σύνταγμα».

Όσον αφορά το αν το ΚΚΔ θα μπορούσε να είναι σε μια «κυβέρνηση» με το ΚΕΕ, η εφημερίδα παραπέμπει σε δηλώσεις του προέδρου του ΚΚΔ, Τζεμάλ Οζιγίτ ότι αυτό θα συζητηθεί στα όργανα του κόμματος και θα ληφθεί η απόφαση. Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι μετά το «κλείσιμο της πόρτας» από το κόμμα του Λαού και το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό κόμμα, το ΚΕΕ και ο Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν έχουν περιορισμένες επιλογές για το σχηματισμό «κυβέρνησης» συνασπισμού, γι’ αυτό και η εφημερίδα, επικαλούμενη πολιτικούς παρατηρητές, γράφει ότι το πιθανότερο σενάριο είναι και πάλι «εκλογές».

Η Γενί Ντουζέν παρουσιάζει όλους τους πιθανούς συνδυασμούς των κομμάτων που μπήκαν στη «βουλή» και μπορούν να έχουν την απαραίτητη πλειοψηφία των 26 «βουλευτών» για να μπορούν να σχηματίσουν «κυβέρνηση». Το σενάριο συνεργασίας ΚΕΕ – ΔΚ – κόμμα Αναγέννησης έχει μεν 26 «βουλευτές» γράφει η εφημερίδα, αλλά στις εργασίες των «κοινοβουλευτικών επιτροπών» θα έχει πρόβλημα αντιπροσώπευσης. Το ίδιο ισχύει για μια πιθανή συνεργασία ΚΕΕ- ΔΚ – ΚΚΔ.

Η Γενί Ντουζέν αναφέρεται σε σενάριο ΡΤΚ – Κόμμα του Λαού – ΚΚΔ - ΔΚ (εκτός δηλαδή ΚΕΕ και κόμματος Αναγέννησης) που συγκεντρώνει 26 «βουλευτές» παρατηρώντας ότι μια τέτοια πολιτική συμβίωση είναι δύσκολη.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Πέντε καθηγητές ιστορίας, πολιτικής και ερευνητές, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των «εκλογών», συγκλίνουν στην άποψη ότι ο όποιος σχηματισμός «κυβέρνησης συνεργασίας» θα είναι ασταθής και χωρίς επιρροή και γι’ αυτό θα χρειαστούν σύντομα νέες «εκλογές».

Ο Σερχάτ Ιντσιρλί της Κίπρις ποστασί στο σημερινό του άρθρο αναφέρεται επίσης στα σενάρια πιθανών συνεργασιών και σημειώνει ότι το καλύτερο είναι να γίνουν και πάλι «εκλογές» τον Ιούνιο, μαζί με τις «τοπικές εκλογές».

Τελευταιες Ειδησεις

26 Φεβρουαρίου
Δέκτης απειλητικών τηλεφωνημάτων έγινε το ΡΙΚ, με αφορμή το τραγούδι "Ελ Ντιάπλο"
21:26
Ικανοποίηση εξέφρασε ο Επίτροπος Ρέιντερς για την πρόθεση της Κύπρου να διορίσει Ευρωπαίους Εισαγγελείς
20:36
272 νέα περιστατικά κορωνοϊού ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας
20:26
Εύκολη νίκη για ΑΕΛ και πρωτιά!
20:25
Διαδηλωτές στο Γερεβάν ζητούν την παραίτηση του Πρωθυπουργού Πασινιάν
19:47
Ο ΠτΔ επανέλαβε την αποφασιστικότητα για επιτυχή κατάληξη της επικείμενης άτυπης διάσκεψης για την Κύπρο
19:06
Με ζημιές ολοκλήρωσε την εβδομάδα το ΧΑΚ
19:00
Πρόγραμμα παραχώρησης υποτροφιών σε Κύπριους φοιτητές από το πανεπιστήμιο του Μπόλντον (Βίντεο)
18:54
Πορεία διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό πραγματοποίησαν μέλη του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής
18:52
Ελλάδα: Παράταση του αυστηρού lockdown στην Αττική
18:37
Ελλάδα: 1.790 νέα κρούσματα, 371 διασωληνωμένοι, 29 θάνατοι
17:54
Στις φυλακές της Τρίπολης μεταφέρθηκε ο Δημήτρης Λιγνάδης
17:34
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand