Μοοdy’s: Η Ελληνική άνοιξε το δρόμο για πωλήσεις δανείων

Θετική χαρακτηρίζει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s την πώληση πακέτου μη εξυπηρετούμενων δανείων από την Ελληνική Τράπεζα, θεωρώντας ότι η συμφωνία αυτή ανοίγει το δρόμο για νέες πωλήσεις δανείων και από άλλες κυπριακές τράπεζες, παρέχοντας νέες επιλογές στην προσπάθεια μείωσης των ΜΕΔ.


Η Ελληνική Τράπεζα ανακοίνωσε στις 2 Ιανουαρίου την πώληση πακέτου ΜΕΔ ύψους €145 εκατομμυρίων στην επενδυτική εταιρεία Κ2Kapital Cyprus, θυγατρική της νορβηγικής B2Holding ΑSA, μιας εταιρείας με ηγετική θέση στην Ευρώπη στην αγορά δανείων και της παροχής λύσεων διαχείρισης χρέους.

«Η πώληση είναι πιστωτικά θετική για την Ελληνική Τράπεζα, διότι μειώνει τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις (ΜΕΧ) κατά 6,2% με βάση τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου του 2018, βοηθώντας την τράπεζα να πετύχει τους στόχους μείωσης των ΜΕΧ χωρίς κατ’ ανάγκη να επηρεάζει την κερδοφορία της και το εποπτικό της κεφάλαιο», αναφέρει ο οίκος στο εβδομαδιαίο δελτίο Πιστωτικές Προοπτικές και συμπληρώνει πως «αν και μικρή, η συναλλαγή είναι επίσης η πρώτη στο είδος της στην Κύπρο, ανοίγοντας το δρόμο για περαιτέρω πωλήσεις ΜΕΧ από την Ελληνική και από άλλες κυπριακές τράπεζες που επιβαρύνονται με μεγάλα ποσά προβληματικών δανείων».

Σημειώνοντας πως το ποσό της πώλησης δεν ανακοινώθηκε, ο Moody’s εκτιμά πως τα δάνεια αυτά είχαν υψηλές προβλέψεις, που πιθανόν υπερβαίνουν το γενικό ποσοστό κάλυψης ΜΕΧ της τράπεζας, το οποίο ανέρχεται στο 61%. Προσθέτει ότι ο μεγαλύτερος όγκος των δανείων που πωλήθηκαν είναι δάνεια μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, δεδομένου του μέσου ποσού των €73.000 ανά δάνειο.

Ο οίκος σημειώνει ότι η αρνητική ροή νέων ΜΕΧ στην Ελληνική Τράπεζα, που ξεκίνησε από τον Δεκέμβριο του 2015, θα συνεχιστεί και εκτιμά πως, λαμβάνοντας υπόψη την πώληση δανείων στην B2Kapital, το ποσοστό των ΜΕΔ υποχωρεί στο 47% και των ΜΕΧ (με βάση την ερμηνεία Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών) θα μειωθεί στο 54% των συνολικών δανείων σε σύγκριση με τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου του 2017.

Σύμφωνα με τον οίκο, η συμφωνία αντιστοιχεί στο 82% της συνολικής μείωσης των ΜΕΧ της τράπεζας για το ενιάμηνο του 2017.

Παράλληλα, ο Moody’s επισημαίνει πως η βελτίωση της αδύναμης ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων αποτελεί προτεραιότητα για τις κυπριακές τράπεζες. Το μεγάλο απόθεμα των ΜΕΔ απορροφά μεγάλους πόρους και επιβαρύνει την κερδοφορία και το κεφάλαιο των τραπεζών, περιορίζοντας τη δυνατότητα δανειοδότησης της οικονομίας, η οποία βάσει της εκτίμησης του Moody’s θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,2% το 2018.

«Η πώληση ΜΕΔ θα δώσει στις τράπεζες περισσότερες επιλογές στη διαχείριση προβληματικών χορηγήσεων, πέραν από τα διαθέσιμα εργαλεία των αναδιαρθρώσεων, των διαγραφών και της ανταλλαγής ακινήτων έναντι χρέους», καταλήγει ο Moody’s.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 13:13

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Η Ελλάδα χαιρέτισε τα συμπεράσματα της ΕΕ για τις ευρωτουρκικές σχέσεις
14:58
Η Τεχνητή Νοημοσύνη σε Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης
14:53
Νέες μόνιμες θέσεις εργασίας στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου
13:33
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
13:05
Σταθμό φόρτισης στις θέσεις στάθμευσης θα πρέπει να έχουν τα νέα κτίρια
12:55
Αλλαγές στις αναφορές σε ευρωτουρκικά στο πιο πρόσφατο προσχέδιο συμπερασμάτων
12:48
Συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις αναμένει ο Υπουργός Οικονομικών (Βίντεο)
12:38
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
11:17
Πρόεδρος: Ενδεχόμενη πρόοδος στο Κυπριακό θα έχει θετικές εξελίξεις στα ευρωτουρκικά (Βίντεο)
11:14
Η Παλαιστίνη επιδιώκει να ενταχθεί στον ΟΗΕ ως πλήρες κράτος-μέλος
10:58
Δύο περιπτώσεις παράνομης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα
08:47
Την ερχόμενη εβδομάδα οι εγκρίσεις για το ''Φωτοβολταϊκά για όλους''
08:43
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.