Έκκληση Βίτσα για συνεργασία στο ύψιστο επίπεδο των εμπλεκομένων στο θέμα των αγνοουμένων

Έκκληση προς όλες τις εμπλεκόμενες δυνάμεις στο θέμα των αγνοουμένων να συνεργαστούν στο ύψιστο επίπεδο ώστε να βρεθεί λύση, απηύθυνε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Δημήτρη Βίτσα, ο οποίος είχε σήμερα συνάντηση με τον Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτη Φωτίου. Ο κ. Βίτσας βρίσκεται στην Κύπρο για να εκπροσωπήσει την ελληνική Κυβέρνηση στην παράδοση λειψάνων Ελλαδιτών πεσόντων του 1964 της ακταιωρού Φαέθων. Σήμερα έφθασαν στην Κύπρο και οι συγγενείς των θυμάτων για να παρευρεθούν στην αυριανή τελετή παράδοσης. 

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Φωτίου ευχαρίστησε την ελληνική Κυβέρνηση και τον κ. Βίτσα για την προσωπική του προσφορά για τα θέματα αγνοουμένων, σημειώνοντας πως ο Υφυπουργός είναι στην Κύπρο γιατί νιώθει την ανάγκη να παρευρίσκεται στην αυριανή τελετή, η οποία έχει πολλαπλά μηνύματα. 

26169463 2004919359778882 340167035475391469 n

Ο Επίτροπος ανέφερε πως ενημέρωσε τον κ. Βίτσα για τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στο θέμα των αγνοουμένων, σημειώνοντας πως η μείωση στον αριθμό των οστών που εντοπίζονται τα τελευταία δύο χρόνια βάζει σε κίνδυνο την όλη διαδικασία αλλά και το ίδιο το έργο της ΔΕΑ. Όπως ανέφερε, για το 2017 έχουν εντοπιστεί μόνο 30 άτομα και «αντιλαμβάνεστε στον μεγάλο αριθμό των εκκρεμοτήτων τι σημαίνει αυτό».
Επίσης, ο κ. Φωτίου ενημέρωσε τον Έλληνα Αναπληρωτή Υπουργό για τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία και αφορά την άρνηση να συνεργαστεί και να στηρίξει το έργο της ΔΕΑ, να δώσει πληροφορίες για τους ομαδικούς τάφους των πεσόντων και αγνοουμένων και για τις μετακινήσεις των οστών. Πρόσθεσε πως σήμερα συζήτησαν τρόπους περαιτέρω συνεργασίας σε διεθνές επίπεδο ώστε να προωθηθεί το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων. «Σήμερα ξανασυζητήσαμε συγκεκριμένες ενέργειες που πρέπει να γίνουν και στην Ευρώπη και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στα ΗΕ ώστε να προωθήσουμε περαιτέρω την επίλυση αυτού του θέματος», είπε, και πρόσθεσε πως συζήτησαν επίσης και τα θέματα των Ελλαδιτών αγνοουμένων. Όπως είπε ο αριθμός ήταν 77 εκ των οποίων οι 25 έχουν ταυτοποιηθεί.
Ο κ. Φωτίου αναφερόμενος στο θέμα της λανθασμένης παράδοσης οστών στην Ελλάδα, ευχαρίστησε τον κ. Βίτσα γιατί σε διάστημα μόλις 5 μηνών, από τις 13 περιπτώσεις λανθασμένης παράδοσης οστών, στις 5 υπήρξε η επιστροφή των οστών στην Κύπρο. Επίσης, υπάρχει συντονισμός ώστε να βρεθεί λύση και στο θέμα των ψεκασμένων οστών.

26229996 2004919393112212 8069747670157384923 n

Από την πλευρά του ο κ. Βίτσας είπε αρχικά πως υιοθετεί ό,τι έχει πει ο κ. Φωτίου και στάθηκε, στις δηλώσεις του σε δύο ζητήματα. Όπως είπε, το ζήτημα των αγνοουμένων, από πλευράς Ελλάδας, θεωρείται ένα κοινό ζήτημα και όχι ένα ζήτημα της Κύπρου στο οποίο βοηθά η Ελλάδα και συνεπώς υπάρχει η ευθύνη να μην αφεθεί ποτέ να ξεχαστεί.
«Τις πληγές ξέρουμε ότι θα τις κλείνουμε μια πολλές φορές, όμως θα τις κλείνουμε και έχει πολύ μεγάλη σημασία να είναι (το ζήτημα των αγνοουμένων) πάντοτε στην επικαιρότητα», είπε. Συγχρόνως, είπε, το ζήτημα αντιμετωπίζεται από την Ελλάδα ως ένα αυτόνομο ανθρωπιστικό και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Δεν μπορεί να εξαρτάται αυτό το θέμα από την πορεία, τις αλλαγές και τις πολιτικές μεταβολές της επίλυσης που από κοινού επιδιώκουμε του Κυπριακού», είπε.
Ο κ. Βίτσας κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες δυνάμεις να συνεργαστούν στο ύψιστο επίπεδο και «δηλώνουμε συγχρόνως ότι θα αξιοποιήσουμε όλα τα διεθνή φόρα και τους διεθνείς θεσμούς προς αυτή την κατεύθυνση, και συγχρόνως θα αξιοποιήσουμε όλες τις τεχνολογικές εξελίξεις με τις πολύ καλές ομάδες που έχουμε».
Ο κ. Βίτσας ανέφερε πως το Υπουργείο Άμυνας σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών έχει διαθέσει τις υπηρεσίες του και αποχαρακτηρίζει έγγραφα ώστε να δίνονται όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες στους διεθνείς οργανισμούς και στην κυπριακή Κυβέρνηση ώστε να εντοπίζονται νέα οστά για να κλείσει ο κύκλος πόνου των προγόνων και απογόνων των αγνοουμένων.
Πρόσθεσε πως το δεύτερο θέμα αφορά την αυριανή τελετή της παράδοσης των οστών της ακταιωρού Φαέθων. Όπως είπε, με την άρση της διαταγής σιωπής του κυβερνήτη του Φαέθων με τον πιο επίσημο τρόπο αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός, το οποίο έχει να κάνει και με πρακτικότατα ζητήματα της ζωής των ανθρώπων της περιόδου του 64 και του 74 όπως το συνταξιοδοτικό τους και το τι προσφέρεται στις οικογένειες αυτών των ηρώων.
Ο κ. Βίτσας είπε στη τέλος πως σε πείσμα της ιστορικής συνήθειας, 43 χρόνια μετά, το κυπριακό ζήτημα παραμένει ένα διεθνές ζήτημα προς επίλυση και σε αυτή την κατεύθυνση η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν συνεισφέρει όλες τις καλές τους υπηρεσίες και έχουμε κερδίσει να αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα ότι εμείς έχουμε δίκαιο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

02 Μαρτίου
Συσσώρευση νερού σε διάφορα σημεία στον αυτοκινητόδρομο Λάρνακας – Λευκωσίας
18:33
Εγκρίθηκαν οι κυρώσεις κατά τεσσάρων προσώπων στη Ρωσία για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων
17:25
Ντόμινικ Ράαμπ:Σημείο εκκίνησης το μοντέλο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας
17:15
Ανησυχούν Υπουργός Υγείας και Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή
17:08
Αυτά είναι τα σημεία δειγματοληψίας rapid test για την Τετάρτη (03/03)
16:54
Στο 7,6% η ανεργία το 2020
16:49
Συνεδριάζει αύριο η εκτελεστική της ΚΟΠ για το θέμα των ξένων διαιτητών
16:34
Ζωντανά από το ΡΙΚ το ευρωπαϊκό κλειστού στίβου
16:06
Τρείς αγώνες για την Εθνική Αντρών
16:01
Συνάντηση με τον ηθοποιό Ανδρέα Φυλακτού, είχε η υπουργός Δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολίτη.
15:53
Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Τα μονοκλωνικά αντισώματα "Ρεγκν-cov2", μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία ασθενών
15:45
Απαντητική επιστολή προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, απέστειλε ο πρόεδρος Αναστασιάδης
15:34
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand