Διαμαρτυρία Δικαιούχων Οικοπέδων Αυτοστέγασης, το πρωί στη Λεμεσό

Την έντονη διαμαρτυρία τους για την καθυστέρηση που παρατηρείται στο διαχωρισμό οικοπέδων αλλά και για την αποκοπή της οικονομικής βοήθειας από το προσφυγικό σχέδιο, εξέφρασαν σήμερα Δικαιούχοι Οικοπέδων Αυτοστέγασης, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν έξω από την Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού, όπου άφησαν στο γραφείο του Έπαρχου, 300 περίπου εκλογικά βιβλιάρια.

Σε δηλώσεις του εκ μέρους των διαμαρτυρομένων ο Γιάννης Μπέρος ανέφερε πως, "σήμερα είμαστε εδώ για να εκφράσουμε την αγανάκτηση και την απογοήτευσή μας, αλλά και να αναφέρουμε για ακόμα μια φορά ότι η αδικία είναι τόσο μεγάλη που μας αναγκάζει να κάνουμε αυτήν την ενέργεια με τα εκλογικά βιβλιάρια".
"Εμείς ζητάμε το αυτονόητο. Έχουμε αιτηθεί και έχουμε εγκριθεί γραπτώς από το κράτος, κάποιοι μάλιστα δικαιούχοι έχουν προλάβει να υπογράψουν και σχετικά συμβόλαια και ζητάμε από το κράτος να τιμήσει τις υπογραφές του και να κρατήσει τις δεσμεύσεις του", συμπλήρωσε.
Ο κ. Μπέρος ανέφερε πως, παρά τις επιστολές και τις συναντήσεις με τον Υπουργό Εσωτερικών αλλά και τις προσπάθειες που έγιναν στη Βουλή, δεν υπήρξε οποιοδήποτε αποτέλεσμα, με αποτέλεσμα οι 500 περίπου δικαιούχοι "αντί να είχαν κτίσει το σπίτι τους και να ζούσαν με τις οικογένειες τους, ζουν στο πατρικό τους ή στο ενοίκιο".
Η συγκέντρωση εκλογικών βιβλιαρίων αποτελεί το πρώτο μέτρο αντίδρασης, είπε και σημείωσε πως "εμείς θα επιμείνουμε να ζητούμε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα συνεχίσουμε να μαζεύουμε εκλογικά βιβλιάρια μέχρι και την τελευταία μέρα των εκλογών, εφόσον δεν θα έχει αλλάξει οτιδήποτε και από εκεί πέρα, εάν δεν καταφέρουμε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, θα αποφασίσουμε ως ομάδα πρωτοβουλίας τις επόμενες μας κινήσεις".
"Έχουμε μαζέψει γύρω στα 300 εκλογικά βιβλιάρια μέχρι στιγμής, όμως μας έχουν αναφέρει πολλοί δικαιούχοι πως δεν πρόκειται να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές, παρόλο που δεν έχουν καταθέσει τα εκλογικά τους βιβλιάρια", είπε ο κ. Μπέρος.
Για κοροϊδία από πλευράς των κυβερνώντων έκανε λόγο η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Σκεύη Κούτρα Κουκουμά, σημειώνοντας πως και οι ίδιοι οι βουλευτές βρίσκονται εκτεθειμένοι "σε αυτό τον φαύλο κύκλο των δεσμεύσεων".
Όπως εξήγησε, "τα οικόπεδα είχαν δοθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση το 2011-2012, δεν πρόλαβαν να ξεκινήσουν οι εργασίες διαχωρισμού, γι' αυτό, αυτά τα 705 που ήταν τότε, παρέμειναν αδιαχώριστα", και πρόσθεσε πως "καταργήθηκε ο διαχωρισμός 200 οικοπέδων στην Παρεκκλησιά, ενώ αρκετά ζευγάρια επέστρεψαν τα οικόπεδα, είτε γιατί χώρισαν, είτε γιατί διαπίστωσαν ότι πλέον δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να κτίσουν και επωφελήθηκαν άλλων οικονομικών βοηθειών".
"Αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο σήμερα είναι το γεγονός πως έχουν αποσταλεί επιστολές με τις οποίες τους λένε ότι τα οικόπεδα θα διαχωριστούν μέχρι το Δεκέμβριο του 2019 εάν δεν υπάρξουν ανυπέρβλητες δυσκολίες και ότι θα μπορούν να αξιοποιήσουν τα οικόπεδα για να αρχίσουν να κτίζουν, αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες διαχωρισμού", ανέφερε η Σκεύη Κουκουμά, υποδεικνύοντας πως μέχρι σήμερα η πρακτική που ακολουθείτο ήταν διαφορετική, δηλαδή "άρχιζαν οι εργασίες διαχωρισμού, τα ζευγάρια έπαιρναν τα στοιχεία του οικοπέδου, ξεκινούσαν τα σχέδια και ξεκινούσαν να κτίζουν".
Ανέφερε δε πως την περασμένη εβδομάδα απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από τον οποίον ζητά την επανεξέταση της απόφασης για μη παραχώρηση της οικονομικής βοήθειας που περιλαμβανόταν στο σχετικό προσφυγικό σχέδιο, παράλληλα με την παραχώρηση των οικοπέδων, κάτι για το οποίο επίσης διαμαρτύρονται οι δικαιούχοι.
"Προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε πως από τις 20 χιλιάδες περίπου της οικονομικής χορηγίας, ένα μεγάλο μέρος θα επιστραφεί στο κράτος ως τέλη, φόροι κλπ και άρα το κράτος θα επωφεληθεί αλλά θα επωφεληθεί και ο οικοδομικός τομέας, αν αναλογιστούμε πως θα αρχίσουν να κτίζονται 500 σπίτια", συμπλήρωσε.
Την ίδια ώρα υπογράμμισε, τόσο η ίδια όσο και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, που επίσης παρευρέθηκε στην εκδήλωση διαμαρτυρίας, πως δεν συμφωνούν με την παράδοση των εκλογικών βιβλιαρίων, καθώς όπως σημείωσαν, υπάρχουν άλλοι τρόποι που οι επηρεαζόμενοι μπορούν να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους.
Συγκεκριμένα, ο κ. Κέττηρος είπε πως "στις επερχόμενες εκλογές, με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος τους, θα έχουν τον τρόπο να τιμωρήσουν αυτούς που τους κοροϊδεύουν".
Διαμήνυσε παράλληλα πως "αυτό που στηλιτεύουμε σήμερα εδώ είναι την αναξιοπιστία της Κυβέρνησης, η οποία έχει δώσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις σε αυτούς τους ανθρώπους και δεν είναι θέμα ούτε κομματικό, ούτε πολιτικό".
"Θα είμαστε στο πλευρό τους και αν χρειαστεί το θέμα θα το ξαναπάρουμε στη Βουλή και θα πιέσουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας για να υλοποιηθεί το αίτημα τους", πρόσθεσε ο κ. Κέττηρος.
Αντιπροσωπεία των διαμαρτυρόμενων, μαζί με τους δυο βουλευτές, συνομίλησαν με την Αναπληρώτρια Έπαρχο Έσθη Παναγίδου, ενώ στις υποδείξεις της πως η νομότυπη διαδικασία προβλέπει προσωπική επίδοση του εκλογικού βιβλιαρίου από τον ίδιο τον κάτοχο του, άφησαν τη σακούλα με τα εκλογικά βιβλιάρια στο γραφείο του Έπαρχου Λεμεσού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

01 Μαρτίου
Έκτακτη σύσκεψη Υπ. Υγείας αύριο, με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας
20:59
Το 62% των Ρώσων δεν θέλει να κάνει το εμβόλιο Sputnik-V (δημοσκόπηση)
20:57
Η Ρωσία φέρει την ευθύνη για τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι, δηλώνουν ειδικές εισηγήτριες του ΟΗΕ
20:27
Aύξηση των κρουσμάτων στην Κύπρο, 302 νέα περιστατικά Covid-19
19:30
Συνεδρίες Ερευνητικής Επιτροπής το σφαγείο Cypra την Παρασκευή και τη Δευτέρα
19:25
Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
18:43
Ο Πρόεδρος της Βουλής συζήτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό με τον Πρέσβη της Γεωργίας
18:42
Ελλάδα: 1.176 νέα κρούσματα, 406 διασωληνωμένοι, 30 θάνατοι
18:06
Πρέσβειρα ΗΠΑ: Βήμα κρίσιμης σημασίας προς την κατεύθυνση επανέναρξης επίσημων διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό
17:41
Θλίψη για τον θάνατο Κωστή Κωστέα εκφράζει το Υπουργείο Παιδείας
17:01
Γερμανία: Παράταση του lockdown μέχρι το τέλος Μαρτίου με εξαιρέσεις
16:22
Γαλλία: Ένοχος για διαφθορά ο Νικολά Σαρκοζί
15:37
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand