Σιζόπουλος: Καταλήξαμε ότι διαφωνούμε με Ν. Αναστασιάδη

Καταλήξαμε ότι διαφωνούμε, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στο Προεδρικό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και υποψήφιο για επανεκλογή Νίκο Αναστασιάδη, και διερωτήθηκε προς τι αυτές οι συναντήσεις με τους υποψηφίους από τη στιγμή που δεν διαφοροποιούν τις θέσεις τους, ενώ είπε ότι αυτό που εκτιμά είναι ότι ήταν μια συνάντηση ειλικρινής.



«Καταλήξαμε ότι διαφωνούμε, ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή περιθώριο να υπάρξουν οποιεσδήποτε διαφοροποιήσεις στις θέσεις του Προέδρου κυρίως στα θέματα του Κυπριακού κάτι που επιβεβαιώθηκε και στη χθεσινή συνάντηση με τον κ. Μαλά», δήλωσε, εξηγώντας πως ως εκ τούτου τίθεται το ερώτημα προς τι αυτές οι συναντήσεις από τη στιγμή που οι δύο υποψήφιοι δεν είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε μια αμοιβαία ενδεχομένως διερεύνηση συνεργασίας κάνοντας και αυτοί τις δικές τους υποχωρήσεις.

Πρόσθεσε πως ανεξάρτητα από το γεγονός ότι και η ΕΔΕΚ συγκαταλέγεται μεταξύ των ηττημένων του πρώτου γύρου και ανεξάρτητα επίσης από το ποσοστό που εκπροσωπεί το κάθε κόμμα, υπάρχει μια πολιτική αξιοπρέπεια και συμπλήρωσε ότι «εδώ διερευνούμε την δυνατότητα συνεργασίας με αμοιβαιότητα, με ισοτιμία και όχι ισότητα, δεν διερευνούμε τη δυνατότητα υποταγής μας», εξηγώντας πως γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο ο ίδιος θεωρεί πως παρόλο που αυτές οι συναντήσεις είχαν το θετικό στοιχείο ότι ξεκαθαρίζουν το τοπίο, εντούτοις δεν μπορούσαν να εκπληρώσουν τον στόχο για τον οποίο συγκλήθηκαν που ήταν η διερεύνηση μιας ειλικρινούς και πραγματικής συνεργασίας.

Σε ερώτηση αν υπήρξε πρόταση από την πλευρά του Νίκου Αναστασιάδη για συμμετοχή στην Κυβέρνηση, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι από την πλευρά της ΕΔΕΚ έχει ξεκαθαριστεί ότι ακόμα και στην περίπτωση που θα υπήρχε αυτή η μορφή συνεργασίας με διαφοροποίηση θέσεων, δεν ενδιαφέρεται για εμπλοκή στην Κυβέρνηση και συμμετοχή είτε με υπουργικούς θώκους είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο και ότι το ζητούμενο είναι η διαμόρφωση μιας πολιτικής, που να μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες και κυρίως να διασφαλίζει τη συνέχιση και ισχυροποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την εθνική και φυσική επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού.

Κληθείς να διευκρινίσει την αναφορά του σε «υποταγή» ο κ. Σιζόπουλος εξήγησε πως από τη στιγμή που δεν υπάρχει πρόθεση διαφοροποίησης των θέσεων των δύο υποψηφίων το μόνο σημείο που απομένει ως στοιχείο συνεργασίας είναι η αποδοχή των θέσεων τους, που σημαίνει «εγκατάλειψη των δικών μας θέσεων... και ενδεχομένως ο πολίτης θα θεωρήσει ότι αυτό γίνεται με κύριο στόχο προσωπικά, κομματικά συμφέροντα και ενδεχομένως συμμετοχή στη νομή της εξουσίας», προσθέτοντας ότι για την ΕΔΕΚ το ζητούμενο είναι η διαμόρφωση μιας πατριωτικής γραμμής στο Κυπριακό, διότι στα θέματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής ως ΕΔΕΚ επέδειξαν εντός της Βουλής το πολιτικό τους ήθος και αξιοπιστία και εκεί και όπου ένα νομοσχέδιο ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση το καταθέτει, εκτιμούν ότι μπορεί να εξυπηρετήσει το λαό το στηρίζουν με οποιοδήποτε πολιτικό κόστος και χωρίς αντάλλαγμα.

Ερωτηθείς ποια θα είναι η εισήγηση του προς το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι ο ίδιος θα ενημερώσει το Πολιτικό Γραφείο για τις συναντήσεις με τους δύο υποψηφίους με κάθε λεπτομέρεια και το Πολιτικό Γραφείο θα πάρει τη δική του απόφαση είτε με πλειοψηφία είτε ομόφωνα και αυτή η πρόταση θα παραπεμφθεί στην Κεντρική Επιτροπή για την τελική απόφαση του κόμματος, ενώ σημείωσε ότι ο ίδιος απλώς ενημερώνει, ακούει τις απόψεις των μελών γιατί "εμένα με ενδιαφέρει ακριβώς να έχω ως Πρόεδρος του κόμματος τον πραγματικό παλμό των μελών των συλλογικών οργάνων για να ξέρω ακριβώς πως αυτό θα το διαχειριστώ. Αυτό θα πράξω και τώρα».

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του πριν από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Μαρίνος Σιζόπουλος διευκρίνισε ότι ο προγραμματισμός του κόμματος είναι η Κεντρική Επιτροπή να συνέλθει την Παρασκευή, ωστόσο υπάρχει μια πιθανότητα αυτό να συμβεί την Πέμπτη.

Ερωτηθείς σε σχέση με το αν υπάρχει απόφαση τα 4 κόμματα να έχουν κοινή στάση στο β’ γύρο των προεδρικών εκλογών ο κ. Σιζόπουλος εξήγησε ότι υπάρχουν δύο διαφορετικά πράγματα, το ένα κατά πόσο θα υπάρξει κοινή στάση, κάτι που, όπως πρόσθεσε, θα εξαρτηθεί από τις διαβουλεύσεις που τα κόμματα κάνουν, και το άλλο η συνέχιση της συνεργασίας τους στη βάση του πολιτικού πλαισίου που είχε συμφωνηθεί πριν από τις εκλογές, σημειώνοντας ότι «φαίνεται ότι το δεύτερο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και δρομολογείται, για το πρώτο θα πρέπει να περιμένουμε τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων των κομμάτων», καθώς είναι θέμα που θα επικυρωθεί από τα συλλογικά όργανα των κομμάτων ξεχωριστά και όχι στο πλαίσιο μιας κοινής απόφασης.

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 12:48

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
13:00
Έτοιμο το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου
12:56
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Ράφα
12:42
Για ενέργειες αντεκδίκησης κάνει λόγο ο Γενικός Ελεγκτής
12:34
Ο Γενικός Εισαγγελέας κατέθεσε αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα Μιχαηλίδη
11:40
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 26/04/24
11:10
Ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης και σήμερα στην ατμόσφαιρα
10:32
Θεσμοθετήθηκε η απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων στη δημοτική εκπαίδευση
09:58
Ονούφριος Κουλλά: "Σοβαρό ατόπημα" η στήριξη σε υποψηφίους του ΕΛΑΜ
09:37
Ολοκληρώθηκε η προθεσμία για υποβολή ενστάσεων
09:20
Στις 21:00 η πρώτη δημοσκόπηση του ΡΙΚ για τις εκλογές της 9ης Ιουνίου
09:00
Περιοδεία στην Ευρώπη άρχισε η απεσταλμένη Γκουτέρες
06:19
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.