Ινδία: Είκοσι ένα εκατομμύρια οι ανεπιθύμητες «κόρες»

Είκοσι ένα εκατομμύρια κορίτσια είναι ανεπιθύμητα από τους γονείς τους στην Ινδία εξαιτίας της εμμονής των οικογενειών να αποκτήσουν γιο. Αυτό είναι το νέο σοκαριστικό στοιχείο που προκύπτει από την ετήσια οικονομική έρευνα που φέρνει στο φως η κυβέρνηση του Νέου Δελχί.

Σύμφωνα με αυτήν, οι οικογένειες στην Ινδία σταματούν να κάνουν παιδιά μόλις αποκτήσουν αγόρι ή τον επιθυμητό αριθμό αγοριών, ενώ η κατακραυγή για τις γυναίκες εκείνες που δεν έχουν αποκτήσει γιο είναι μεγάλη, ιδιαίτερα σε φτωχότερα κοινωνικά στρώματα και αγροτικές περιοχές, όπου τα κορίτσια δεν πάνε σχολείο και αναγκάζονται από πολύ μικρή ηλικία να παντρευτούν.  

Οι λόγοι αυτού του φαινομένου, της προτίμησης για τα αγόρια, δεν είναι μόνο πολιτιστικοί, αλλά κυρίως οικονομικοί, όπως τα έξοδα της προίκας και του γάμου ή η ιδιοκτησία που παραδοσιακά μεταβιβάζεται στους γιούς και όχι στα κορίτσια.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι από το 1991 έως το 2011, ακόμη και όταν ο μέσος όρος των εισοδημάτων αυξήθηκε σε διάφορα κρατίδια της Ινδίας, η προτίμηση οικογενειών να αποκτήσουν γιους δεν μειώθηκε. Στα βόρεια κρατίδια Πουντζάμπ και Χαριγιάνα, που είναι και τα πλουσιότερα στη χώρα, για κάθε 1.200 αγόρια ηλικίας κάτω των επτά ετών αντιστοιχούν 1.000 κορίτσια.  

Σε πολλές περιπτώσεις μητέρες που κυοφορούν κορίτσι, ιδιαίτερα εάν έχουν κάνει και άλλο κορίτσι, αναγκάζονται σε άμβλωση από το οικογενειακό τους περιβάλλον. Η προτίμηση για τα αγόρια διατρέχει όλη την ινδική κοινωνία και δεν υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ πλούσιων και φτωχών κοινωνικών στρωμάτων.  

Για το λόγο αυτόν, οι αμβλώσεις είναι πιθανότερο να πραγματοποιηθούν από πιο ευκατάστατες οικογένειες, που έχουν την οικονομική δυνατότητα να πραγματοποιήσουν υπέρηχο για να διαπιστώσουν το φύλο του εμβρύου.  

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό περιοδικό The Lancet αναφέρει χαρακτηριστικά ότι τις τελευταίες τρεις δεκαετίες τα κορίτσια που δεν γεννήθηκαν εξαιτίας διακοπής της κύησης υπολογίζονται από 4 έως 12 εκατομμύρια στη χώρα.  

ΚΥΠΕ: in.gr

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 12:48

Τελευταιες Ειδησεις

19 Ιουνίου
Πέτρος Καραγιάννης:Επιτακτική η αυστηρή επιτήρηση στις πύλες εισόδου της Δημοκρατίας
09:50
Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία στο Ιράν, το αποτέλεσμα αναμένεται σήμερα
09:33
Παγκόσμια, χιλιάδες τα κρούσματα κορωνοϊού και οι θάνατοι
09:00
Αυξημένα μέτρα λαμβάνει η Αστυνομία για το τριήμερο του Κατακλυσμού
08:39
Eλλάδα:Επαναλειτουργούν από σήμερα οι παιδότοποι, τα λούνα παρκ και οι υπηρεσίες ευεξίας
08:06
Θανατηφόρο δυστύχημα στη Νήσου.Θύμα της ασφάλτου ο Ραφαήλ Γρηγορίου, 22 ετών από τα Λατσιά
07:31
Πού να εξεταστείτε δωρεάν σήμερα Σάβββατο
06:51
Νέα χαλάρωση των περιορισμών, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Ρούτε
06:44
Μία δόση των εμβολίων της Pfizer ή της AstraZeneca μειώνει την πιθανότητα νοσηλείας κατά 75%
06:36
Αποκαθίσταται από τις 28 Ιουνίου η αεροπορική σύνδεση Κύπρου-Ρωσίας
06:30
18 Ιουνίου
Επαναλειτουργούν οι κατασκηνωτικοί χώροι του Τμήματος Δασών
21:45
Υπό 8ημερη κράτηση 35χρονος για εμπρησμό κτηρίου στη Λευκωσία
21:24
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand