Die Tageszeitung: «Φορολογικός παράδεισος η Γερμανία»

«Η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη της Ευρώπης αποτελεί ασφαλές λιμάνι για μαύρο χρήμα από όλον τον κόσμο», γράφει η γερμανική Die Tageszeitung, επικαλούμενη στοιχεία του δικτύου «Tax Justice Network».

Το δημοσίευμα αναφέρεται στο γεγονός ότι η Γερμανία είναι φορολογικός παράδεισος και καταλαμβάνει την 7η θέση των χειρότερων φορολογικών παραβατών στον κόσμο. Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα, αυτό προκύπτει από τον πλέον πρόσφατο «Δείκτη αποσιωπημένων οικονομικών στοιχείων» που συντάσσει και εκδίδει ανά διετία το «Tax Justice Network». Με βάση τα σχετικά στοιχεία, οι πλέον επιζήμιοι φορολογικοί παράδεισοι είναι η Ελβετία, οι ΗΠΑ, τα νησιά Κέιμαν, το Χονγκ – Κονγκ, η Σιγκαπούρη και το Λουξεμβούργο, ενώ στις επόμενες θέσεις ακολουθούν η Γερμανία, η Ταιβάν και το Ντουμπάι.

Όπως επισημαίνεται, η Ελβετία αποτελεί τη «μητέρα όλων των φορολογικών παραδείσων», δεδομένου ότι οι ελβετικές τράπεζες διαχειρίζονται περισσότερα από 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ που ανήκουν σε αλλοδαπούς, καταλαμβάνοντας έτσι ένα μερίδιο της τάξης του 25% σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Μ. Βρετανία δεν εμφανίζεται μεν στο top 10 της συνολικής κατάταξης, ωστόσο οι τράπεζες του Λονδίνου ελέγχουν εταιρίες διαχείρισης χαρτοφυλακίων σε βρετανικά υπερπόντια εδάφη, όπως τα νησιά Κέιμαν, οι Βρετανικές Παρθένες Νήσοι κλπ. Κατά συνέπεια και σύμφωνα με τον εν λόγω δείκτη, το Ηνωμένο Βασίλειο χαρακτηρίζεται «το μυστικό Νο1» των φορολογικών παραδείσων παγκοσμίως.

Ωστόσο, συνεχίζει το ρεπορτάζ, ακόμη και η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη της Ευρώπης αποτελεί ένα ασφαλές λιμάνι για μαύρο χρήμα από όλον τον κόσμο. Όπως καταγγέλλει ο ειδικός του δικτύου ΤΝJ, Markus Meinzer, «η Γερμανία φρενάρει την αυστηροποίηση των κανόνων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και έχει εφαρμόσει μόνον ελλιπώς αλλαγές που έχουν αποφασιστεί».

Στη Γερμανία εμπίπτει το 5% των χρημάτων, που μεταφέρονται στοχευμένα εκτός συνόρων, προκειμένου να ξεφύγουν από τη φορολογική νομοθεσία που ισχύει στη χώρα των κατόχων τους, επισημαίνεται στο σημείο αυτό. Επιπλέον, στη συγκεκριμένη χώρα δεν ισχύει μεν το τραπεζικό απόρρητο, ωστόσο διατηρούνται αρκετά «παραθυράκια». Έτσι, είναι ακόμα αρκετά απλό το να ιδρύσει κανείς μια «σκιώδη» εταιρεία. Και ναι μεν υπάρχει πλέον μία νέα υποχρέωση για τις τράπεζες να δίνουν αναφορά στις φορολογικές αρχές, αλλά αυτό ισχύει μόνον για εταιρίες με έδρα εκτός ΕΕ.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι μόνον στη Γερμανία το 2014 «ξεπλύθηκαν» 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Εκτός αυτού, σημειώνεται ότι υφίσταται έλλειψη προσωπικού για την εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας, με το αρμόδιο συνδικάτο εργαζομένων να κάνει λόγο για 16.000 κενές θέσεις εργασίας.

Στο δημοσίευμα σχολιάζεται ότι δεν πρόκειται περί συμπτώσεως, καθώς το δίκτυο TJN εικάζει ότι μεταξύ των ομοσπονδιακών κρατιδίων υπάρχει ένας «κρυφός φορολογικός ανταγωνισμός», με τον οποίο ασκείται χαλαρός έλεγχος επί των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται εντός της επικράτειάς τους. Έτσι, υπάρχουν στο Βερολίνο 489 εκατομμυριούχοι – και μόνον 11 εξ αυτών ελέγχθηκαν εντός του 2016, καταλήγει το ρεπορτάζ.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 12:48

Τελευταιες Ειδησεις

20 Ιουνίου
Εκστρατεία συγκέντρωσης εισφορών για το Ταμείο Συνταξιοδότησης και Περίθαλψης των κληρικών και των λαϊκών της Αρχιεπισκοπής Αμερικής
19:40
Νέα δέσμη κυρώσεων κατά της Μόσχας ετοιμάζει η Ουάσινγκτον για τον Ναβάλνι
19:36
Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής: Ακυρώνει τα δυναμικά μέτρα
18:42
Απόλλων: Και τυπικά Ρεβάζ Ιντζία
17:53
Χάντμπολ: Πρώτο μετάλλιο για την εθνική ανδρών της Κύπρου
17:51
Ελλάδα : 248 νέα κρούσματα ,14 νεκροί 296 οι διασωληνωμένοι
17:36
Πορτογαλία: Η παραλλαγή Δέλτα πίσω από την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην περιοχή της Λισαβόνας
17:07
Το Ιράν και οι έξι διεθνείς δυνάμεις διέκοψαν τις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης
17:03
Κούβα: Ενθαρρυντικά τα προκαταρκτικά δεδομένα για το εγχώριο εμβόλιο Soberana 2
16:54
Βέλγιο: Το πτώμα ενός άνδρα που βρέθηκε σε δάσος πιστεύεται πως ανήκει στον ακροδεξιό στρατιωτικό Γιούργκεν Κόνινγκς
16:45
Ιράκ: Επίθεση με ρουκέτα εναντίον μιας βάσης όπου στεγάζονται Αμερικανοί
16:14
Το Μόναχο ζητάει από την UEFA γήπεδο με τα χρώματα των ΛΟΑΤΚΙ, στο ματς με Ουγγαρία
16:12
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand