Κυβερνητική έκθεση παραδέχεται οικονομικό πλήγμα από Brexit

Η ανάλυση της ίδιας της βρετανικής κυβέρνησης για τον αντίκτυπο του Brexit καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η οικονομία της χώρας θα είναι σε χειρότερη κατάσταση υπό οποιοδήποτε σενάριο εξόδου.


 
Τη μη δημοσιευμένη έκθεση με ημερομηνία Ιανουαρίου 2018 και με τίτλο «Ανάλυση Εξόδου από την ΕΕ – Ενημέρωση Συνόλου του Whitehall» αποκαλύπτει η ενημερωτική ιστοσελίδα BuzzFeed. Συντάχθηκε από αξιωματούχους όλων των υπουργείων για λογαριασμό του Υπουργείου Εξόδου από την ΕΕ.
 
Στο σενάριο μίας συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου με την ΕΕ στη μετά-Brexit εποχή, η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα είχε ανάπτυξη χαμηλότερη κατά 5% σε ορίζοντας 15 ετών, σε σύγκριση με τις σημερινές προβλέψεις με τη χώρα ως πλήρες μέλος της Ένωσης.
 
Στο σενάριο της μη συμφωνίας με την ΕΕ για τη μελλοντική εμπορική σχέση και την επιστροφή στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για τις διμερείς συναλλαγές, η οικονομική ανάπτυξη θα ήταν κατά 8% χαμηλότερη κατά την ίδια περίοδο.
 
Ακόμα και στο σενάριο του πιο «μαλακού» Brexit, δηλαδή με διατήρηση απρόσκοπτης πρόσβασης του Ηνωμένου Βασιλείου στην ενιαία αγορά μέσω του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, η βρετανική οικονομία θα έχανε 2% από τις σημερινές προβλέψεις περί ρυθμού ανάπτυξης στη 15ετία.
 
Οι υπολογισμοί αυτοί δεν λαμβάνουν υπόψη πιθανές βραχυπρόθεσμες επιβαρύνσεις για την οικονομία λόγω του Brexit, όπως το κόστος προσαρμογής στις νέες τελωνειακές ρυθμίσεις.
 
Κυβερνητικές πηγές έχουν επιβεβαιώσει την ύπαρξη της ανάλυσης, αλλά τονίζουν ότι κανένα από αυτά τα σενάρια δεν είναι το επιδιωκόμενο από την Πρωθυπουργό Μέι, η οποία θέλει μία εξειδικευμένη για τη βρετανική περίπτωση μελλοντική εμπορική σχέση με την ΕΕ.
 
Η έκθεση πιστεύεται ότι έχει αρχίσει να παρουσιάζεται σε κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης ενόψει συνεδρίασης την ερχόμενη εβδομάδα του κλειστού υπουργικού συμβουλίου που λαμβάνει αποφάσεις για το Brexit.
 
Σε ερώτηση του BuzzFeed γιατί αυτή η σημαντική ανάλυση δεν δημοσιοποιείται, πηγή του Υπουργείου Brexit απάντησε με αφοπλιστική ειλικρίνεια «επειδή είναι ντροπιαστική».
 
Σημειώνεται ότι η έκθεση καταλήγει στους αρνητικούς υπολογισμούς για τη βρετανική οικονομία παρά το ότι λαμβάνει ως σενάριο βάσης την επίτευξη συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου με τις ΗΠΑ και τη συνέχιση ισχύος σε διμερή βάση δεκάδων εμπορικών συμφωνιών που έχει αυτή τη στιγμή η Βρετανία με τρίτες χώρες μέσω της ΕΕ.
 
Η συμφωνία με τις ΗΠΑ, ωστόσο, δεν θα πρόσθετε παρά 0,2% στο ΑΕΠ της βρετανικής οικονομίας μακροπρόθεσμα, ενώ αντίστοιχες συμφωνίες με την Κίνα, την Ινδία, την Αυστραλία, τις χώρες του Κόλπου και της νοτιοανατολικής Ασίας θα πρόσθεταν συνολικά μόλις από 0,1% έως 0,4% στο ΑΕΠ.
 
Η ανάλυση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι σχεδόν κάθε τομέας της βρετανικής οικονομίας που εξετάστηκε να επηρεαζόταν αρνητικά από το Brexit, με το μεγαλύτερο πλήγμα να αφορά τη βιομηχανία χημικών και ένδυσης, τον κατασκευαστικό τομέα, τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τον τομέα της λιανικής. Μόνο η γεωργία δεν θα επηρεαζόταν αρνητικά σε περίπτωση υπαγωγής στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
 
Αρνητικός θα ήταν επίσης ο αντίκτυπος σε κάθε περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου, κυρίως στη βορειοανατολική Αγγλία, στην κεντροδυτική Αγγλία και στη Βόρεια Ιρλανδία.
 
Διατυπώνεται, τέλος, η προειδοποίηση ότι θα μπορούσε να διαβρωθεί σημαντικά το καθεστώς του Λονδίνου ως παγκόσμιου χρηματοοικονομικού κέντρου.
 
Στελέχη της αντιπολίτευσης που εναντιώνονται στο Brexit ή τουλάχιστον στην έξοδο από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση καλούν την κυβέρνηση να προβεί άμεσα στη δημοσιοποίηση της έκθεσης, η οποία εκτιμάται ότι θα εντείνει την πίεση στην Πρωθυπουργό Μέι να ξεκαθαρίσει τι είδους Brexit επιθυμεί.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΘΓ/ΜΜ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 12:48

Τελευταιες Ειδησεις

15 Ιουνίου
64 νέα περιστατικά COVID-19 την Τρίτη, κανένας θάνατος
21:17
Τελέστηκε η κηδεία του Αρχιμανδρίτη Αλέξιου Εγκλειστριώτη
21:14
Ποσότητα ναρκωτικών στην κατοχή γυναίκας οδηγού οχήματος χωρίς πινακίδες
21:00
Ο Τζο Μπάιντεν έφθασε στη Γενεύη για μια φορτισμένη σύνοδο με τον Πούτιν
20:45
Το Συμβούλιο των κρατών μελών ενέκρινε σήμερα τη θέση του επί πρότασης Κομισιόν για ενίσχυση του ρόλου του ΕΜΑ
20:20
Η Κομισιόν συγκέντρωσε 20 δισ.ευρώ μέσω 10ετούς ομολόγου για τη χρηματοδότηση του ταμείου ανάκαμψης της ΕΕ
20:10
10 διδάγματα της πανδημίας παρουσιάζει η Κομισιόν - ζητά το διορισμό Ευρωπαίου επικεφαλής επιδημιολόγου
19:53
Η ΕΕ και οι ΗΠΑ συμφώνησαν σε κοινή δήλωση 7 σελίδων, με αναφορά και στην Ανατολική Μεσόγειο
19:37
Το 45% των Ρώσων αντιμετωπίζει αρνητικά την ΕE, ενώ το 66% θεωρεί τις ΗΠΑ «μη φιλική χώρα»
19:15
Πάνω από 30 εκ. οι πλήρως εμβολιασμένοι κατά Covid στο Ην. Βασίλειο
18:33
Τερματισμός περιόδου υποβολής ενστάσεων για το Ειδικό Σχέδιο Κρατικής Χορηγίας σε επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζομένους
18:30
Σε νέο υψηλότερο επίπεδο εντός 2021 έκλεισε την Τρίτη το ΧΑΚ, αύξηση κερδών έτους στο 15%
18:22
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand