Φινλανδία - ομαλά διεξάγονται οι προεδρικές εκλογές

Εύκολη υπόθεση αναμένεται να είναι για τον απερχόμενο πρόεδρο της Φινλανδίας, Σάουλι Νιινίστε, η επανεκλογή του στην προεδρία της χώρας, κυρίως λόγω του τρόπου που κατάφερε να ηγηθεί της χώρας ανάμεσα στη Δύση και τη γειτονική της Ρωσία σε ένα σκηνικό γεωπολιτικής έντασης.

Από την εκλογή του το 2012 έφερε τη Φινλανδία, που αποτελεί πρώην έδαφος της ρωσικής αυτοκρατορίας, κοντά στο ΝΑΤΟ χωρίς παράλληλα να βρεθεί σε ανταγωνισμό με τη Ρωσία, η οποία έχει τεταμένες σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους συμμάχους της από την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και μετά.
Βασική του αποστολή ήταν να θέσει τη χώρα υπό την προστασία της αμερικανικής πυραυλικής ασπίδας, χωρίς να προκαλέσει τη δυσαρέσκεια της Μόσχας. "Ένας από τους βασικούς στόχους της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας της Φινλανδίας είναι να μην εμπλακεί σε μια ένοπλη σύγκρουση", δήλωσε στα μέσα Ιανουαρίου ο Νιινίστε.
Για τον καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, Τέιβο Τεϊβάνεν, η "ασάφεια" του Νιινίστε σχετικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι μια "επιτυχημένη στρατηγική" κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας καθώς του επιτρέπει να ικανοποιεί τους ψηφοφόρους που τάσσονται υπέρ της ένταξης αλλά και αυτούς τάσσονται κατά.
Οι Φινλανδοί που μοιράζονται με τους Ρώσους σύνορα μήκους 1,340 χιλιομέτρων "επιδιώκουν τη σταθερότητα, δεν θέλουν κάποια αλλαγή αυτή τη στιγμή", εξηγεί η Γιουχάνα Αουνεσλουόμα, που είναι διευθύντρια του Δικτύου Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι. Ο ιδιαίτερα δημοφιλής Νιινίστε έχει πολλές πιθανότητες να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις του δίνουν από 51 έως 63%, βρίσκεται δηλαδή πολύ μπροστά από τον Πέκα Χααβίστο (Πράσινοι) που λαμβάνει 13 με 14% στην πρόθεση ψήφου. Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 09.00 (ώρα Κύπρου και τοπική) και θα κλείσουν στις 20.00. Ο απερχόμενος πρόεδρος έχει ήδη ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, όπως και το 36% των 3,5 εκατομμυρίων ψηφοφόρων. Αν κανένας από τους υποψήφιους δεν συγκεντρώσει το 50% των ψήφων, τότε θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος εκλογών στις 11 Φεβρουαρίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 12:50

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.