Υπ. Γεωργίας: Αγροτικός τομέας σε αναπτυξιακή τροχιά

Ο αγροτικός τομέας βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά με την γεωργική παραγωγή να αυξάνεται κατά 12% αφού συνολικά έφτασε τα 738 εκατομμύρια ευρώ, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης.


 
Σε χαιρετισμό του στο «Παγκύπριο Συνέδριο Γεωργίας» που διεξήχθη σήμερα στη Λάρνακα με διοργανώτρια τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα σε συνεργασία με την IMH, ο κ. Κουγιάλης εξέφρασε ικανοποίηση γιατί όπως είπε «προσεγγίζοντας το τέλος της πενταετούς διακυβέρνησης έχουμε υλοποιήσει σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό το πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου Αναστασιάδη παρά το γεγονός ότι κατά την ανάληψη της διακυβέρνησης το 2013 βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την μεγαλύτερη φουρτούνα που είχε να αντιμετωπίσει ο τόπος από το 1974».

Αναφερόμενος στα προβλήματα στην αγροτική οικονομία της Κύπρου, ο Υπουργός Γεωργίας είπε πως αυτά είχαν ξεκινήσει νωρίτερα αφού «το 2012 καταγράφεται μια μεγάλη κάμψη τόσο στην αξία της γεωργικής παραγωγής κατά 45,9 εκατομμυρίων ευρώ και ποσοστό 10,6% σε σχέση με το 2011 όσο και στη συνεισφορά του γεωργικού τομέα στο ΑΕΠ κατά - 0,2%. Παράλληλα στο τέλος του 2011 καταγράφεται και μια μεγάλη απώλεια 1.409 θέσεων εργασίας».

Πρόσθεσε πως «για να διατηρήσουμε σε ζωή την αγροτική μας οικονομία εργαστήκαμε σε δύο πυλώνες» και αναφέρθηκε «στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών ταμείων και στην ανάγκη λήψης ανακουφιστικών μέτρων για τους αγρότες, για να περιοριστούν οι απώλειες σε αξία παραγωγής και ανθρώπινο δυναμικό».

Οσον αφορά τον πρώτο πυλώνα της αξιοποίησης των Ευρωπαϊκών Ταμείων, ο Υπουργός είπε ότι «το συνολικό ποσό που καταβλήθηκε από τα συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα αποκλειστικά και μόνο για τη γεωργία ανήλθε στα 193 εκατομμύρια ευρώ από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους που αν συνυπολογίσουμε και τις εκταρικές επιδοτήσεις και τα άλλα μέτρα αγοράς ύψους 277 εκατομμυρίων ευρώ,  φτάνουμε σε ένα σύνολο €470 εκ. από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους τα οποία καταβλήθηκαν στον Κύπριο αγρότη μέσω συγχρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων».

Οσον αφορά το δεύτερο πυλώνα ο κ. Κουγιάλης είπε πως «η Κυβέρνηση Αναστασιάδη από το 2013 μέχρι σήμερα, τους έχει στηρίξει με ένα ποσό που φτάνει και ξεπερνά τα €87 εκ. ενώ λειτουργήσαμε άμεσα και εξασφαλίσαμε επιπλέον στήριξη από ευρωπαϊκούς πόρους ως αντιστάθμισμα στο ρωσικό εμπάργκο».

Εξήγησε ότι τα μέτρα αυτά αφορούσαν τη στήριξη της αιγοπροβατοτροφίας με κεφαλικές και συνδεδεμένες επιδοτήσεις ύψους €23 εκατομμυρίων, την καταβολή ενισχύσεων για ζημιές από το εθνικό πλαίσιο ύψους €29 εκατομμυρίων, την καταβολή αποζημιώσεων για ζημιές στους αγρότες, καλύπτοντας την οικονομική ανεπάρκεια του ΟΓΑ ύψους €21,7 εκατομμυρίων, την εξασφάλιση από την ΕΕ αποζημιώσεων για το ρωσικό εμπάργκο ύψους €5,8 εκατομμυρίων, την ενίσχυση εγκλωβισμένων γεωργών με επιδότηση €3,5 εκατομμυρίων και την στήριξη κλάδων όπως η αγελαδοτροφία, η χοιροτροφία και η πτηνοτροφία με επιδοτήσεις ύψους €2,9 εκατομμυρίων.

Είπε ακόμα ότι «η κατακόρυφα καθοδική πορεία της αξίας παραγωγής της γεωργίας, της αλιείας και της δασοκομίας από το 2012 μέχρι το 2014 έχει πλέον αναστραφεί» και σημείωσε πως «το 2014 η αξία παραγωγής είχε φτάσει στη χαμηλότερη αξία με μόλις €662 εκατομμυρίων, με συνεισφορά στο ΑΕΠ μόλις 1,8%. Σήμερα, τα τελευταία στατιστικά στοιχεία καταδεικνύουν την ανοδική πορεία με την αξία της γεωργικής παραγωγής το 2016 να φτάνει τα €737 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση πέραν του 12% μέσα σε μόλις δυο χρόνια και τη συνεισφορά της στο ΑΕΠ να πλησιάζει τα προ επίπεδα κρίσης ποσοστά στο 2,1%».

Πρόσθεσε πως «μέσα και από την αύξηση του προϋπολογισμού για το επενδυτικό μέτρο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), από τα 20 στα 45 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 28 εκατομμύρια προέρχονται από αμιγώς εθνικούς πόρους για επενδύσεις στον τομέα, το σύνολο των οποίων ξεπερνά τα €100 εκατομμύρια, εκτιμάται ότι σε μια περίπου διετία η αξία της γεωργικής παραγωγής θα αυξηθεί κατά 110 εκατομμύρια ευρώ».
 
Στο δικό του χαιρετισμό ο Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας Νικόλας Χατζηγιάννης αναφέρθηκε στους «στενούς δεσμούς του Συνεργατισμού με τους γεωργούς που μετρούν 109 χρόνια, από το 1909 όταν ιδρύθηκε η πρώτη συνεργατική εταιρεία στη Κύπρο με στόχο την εξυπηρέτηση των γεωργών».
 
Αφού ανέφερε πως ο Συνεργατισμός «στήριζε ανέκαθεν με σθένος τους γεωργούς και την ευκαιρία να αναπτύξουν τη γή τους», πρόσθεσε πως «απάλλαξε τους γεωργούς από την τοκογλυφία και από την ανέχεια που μάστιζε το μεγαλύτερο μέρος του αγροτικού πληθυσμού» και σημείωσε ότι «αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης και εκτίμησης που κτίσαμε εδώ και τόσα χρόνια τη διαφυλάττουμε ως κόρη οφθαλμού και τη στηρίζουμε με τη δυναμική της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας και θέλουμε να την ενισχύσουμε και να βάλουμε στο πυρήνα των δράσεων μας».
 
Ο κ. Χατζηγιάννης είπε επίσης πως ο Συνεργατισμός έχει «συνάψει συμφωνία συνεργασίας με την Ολλανδική Συνεργατική Τράπεζα Rabobank από την οποία λαμβάνουμε τεχνογνωσία και υποστήριξη για να χαράξουμε νέα στρατηγική για τον πρωτογενή τομέα. Στηρίζουμε τη δυναμική πλατφόρμα συνεργειών Coop Green Cluster, η οποία αναπτύχθηκε από το Κέντρο Μελετών και Ερευνας ΑΚΤΗ με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας των μικρών παραγωγών και τη βελτίωση της αποδοτικότητας».
 
Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε ότι «ο Συνεργατισμός θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα» στους αγρότες και στις προσπάθειες τους, στις αγωνίες και τα σχέδια τους.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΑΧΡ)
 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 12:51

Τελευταιες Ειδησεις

22 Ιουνίου
Covid-19: Το τουρκικό εμβόλιο Turkovac ξεκινά την τρίτη φάση κλινικών δοκιμών
21:40
Λευκός Οίκος: Ο στόχος του Μπάιντεν για εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού έως την 4η Ιουλίου δεν θα επιτευχθεί
21:39
Ο ΠΟΥ «ανησυχεί» για τη χαλάρωση των περιορισμών σε ορισμένους αγώνες του Euro 2020
21:36
Βέρα Γιούροβα: Η συνολική ατμόσφαιρα στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας έχει βελτιωθεί
21:33
Ισραήλ-Covid-19: Για ένα «νέο κύμα» ανησυχούν οι αρχές μετά τα 125 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν την Δευτέρα
21:31
Φάουτσι: Η παραλλαγή Δέλτα η μεγαλύτερη απειλή στην μάχη των ΗΠΑ για την εξάλειψη της πανδημίας εντός των συνόρων
21:30
Νίκος Αναστασιάδης : ΠτΔ: Όσο είμαι στην εξουσία δεν θα επιτρέψω να μετατραπεί η Κύπρος σε προτεκτοράτο της Τουρκίας
21:25
Νίκος Αναστασιάδης: Στόχος του ανασχηματισμού να υπηρετήσει το πρόγραμμα διακυβέρνησης και το Σχέδιο Ανάκαμψης
21:18
Τριψήφιος ο αριθμός των κρουσμάτων
20:38
Η Biontech ετοιμάζει γρήγορη αντίδραση σε τυχόν νέες παραλλαγές του κορονοϊού
19:41
WSJ: Το Πεκίνο θα διατηρήσει σε ισχύ για έναν ακόμη χρόνο τους συνοριακούς περιορισμούς λόγω Covid-19
19:40
Μέρκελ: Άλλαξε εμβόλιο για τη δεύτερη δόση – Από AstraZeneca σε Moderna
19:38
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand