Στο στόχαστρο του Πούτιν τα καρτέλ της ρωσικής οικονομίας

Το κράτος ενδέχεται να εντείνει αισθητά την καταπολέμηση της δράσης των διαφόρων καρτέλ στην οικονομία, φθάνοντας ακόμη και στο σημείο να προβαίνει σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων των ιδιοκτητών εταιρειών αλλά και των μελών των διοικητικών συμβουλίων, γράφει η εφημερίδα Vedomosti.

Η εφημερίδα, υπενθυμίζει ότι πριν από ένα χρόνο ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αντιμονοπωλιακής Πολιτικής Ίγκορ Αρτέμιεφ, είχε εκφράσει την δυσαρέσκεια του για την «καρτελοποίηση της ρωσικής οικονομίας».

Οι προσπάθειες, ωστόσο αυτές του Ρώσου προέδρου,μπορούν να στεφθούν με επιτυχία, εκτιμά η εφημερίδα, αν ληφθεί υπ όψιν το ό,τι αρχικά ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενέκρινε το πρόγραμμα που αφορά την ενίσχυση του ανταγωνισμού ενώ προειδοποιούσε παράλληλα τους μεγάλους επιχειρηματίες στη συνάντηση που είχε μαζί τους στο Κρεμλίνο, ότι το κράτος προτίθεται να ασκεί αυστηρούς ελέγχους όσον αφορά την δραστηριότητα τους. Μετά από τις προειδοποιήσεις αυτές, επακολούθησε η κατάθεση ενός νέου νομοσχεδίου, το οποίο καταλογίζει ευθύνες στους επιχειρηματίες εκείνους που επιχειρούν να περιορίσουν τον ανταγωνισμό.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αντιμονοπωλιακής Πολιτικής προτείνει να συμπεριληφθούν ξεχωριστά στις τροπολογίες του Ποινικού Κώδικα, διατάξεις που θα αφορούν τις ευθύνες των μετόχων των εταιρειών, των διευθυντικών στελεχών και των μελών των διοικητικών συμβουλίων και θα είναι πιο αυστηρές σε σχέση με εκείνες που αφορούν συνήθεις συνεργάτες. Συγκεκριμένα προτείνεται η επιβολή ποινών φυλάκισης από τέσσερα έως οκτώ χρόνια σε σχέση με τα ισχύοντα τέσσερα που είναι η μέγιστη ποινή, αλλά κι η επιβολή προστίμων 5 φορές μεγαλύτερα από τα μέχρι τώρα ισχύοντα, τα οποία θα κυμαίνονται από τα 2 έως τα 4 εκατομμύρια ρούβλια.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αντιμονοπωλιακής Πολιτικής Αντρέι Τενίσεφ θεωρεί ότι η συμφωνία για τη δημιουργία καρτέλ εκ μέρους των μετόχων είναι πιο επικίνδυνη για την κοινωνία από την συμφωνία που συνάπτουν μεταξύ τους για τέτοιους είδους δραστηριότητα απλοί συνεργάτες.

Ο επικεφαλής της εταιρείας αντιμονοπωλιακής πρακτικής Goltsblat BLP, Νικολάι Βαζνεσένσκι, εκφράζει φόβους ότι με το νέο νομοσχέδιο μπορούν να επιρριφθούν ευθύνες και σε άτομα, τα οποία ενδέχεται να μην ασκούν άμεσα τον έλεγχο των δραστηριοτήτων της εταιρείας, θεωρώντας ότι αυτό εγκυμονεί κινδύνους. Ο ίδιος μάλιστα θεωρεί ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν σαφή κριτήρια για το τι θεωρείται καρτέλ και ως εκ τούτου δεν πρέπει να επιβάλλονται τόσο σκληρές ποινές τιμωρίας, ιδιαίτερα για τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, τα οποία γενικά δεν συμμετέχουν άμεσα στην διοίκηση της επιχειρήσεις.

Πηγή: Vedomosti, ΑΠΕ

Μιχάλης Μένικος

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 12:50

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επιστρέφει το Ισραήλ
16:25
Καμπανάκι πνευμονολογικής για τη σκόνη
16:10
Πρόεδρος: Αξιοποίηση της θετικής προβολής της Κύπρου για επίτευξη του στόχου της επανένωσης
16:00
Τατζικιστάν: Εννέα συλλήψεις για εμπλοκή στη φονική επίθεση στη Μόσχα
15:23
Σε μονόωρη στάση εργασίας κατήλθε το προσωπικό του ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.