Έκκληση ΟΗΕ για συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για Λιβύη

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών απηύθυνε έκκληση για τη συγκέντρωση κεφαλαίων ύψους 330 εκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 266 εκατ. ευρώ) προκειμένου να προσφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια σε σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους στη Λιβύη, χώρα που παραμένει βυθισμένη στο χάος κι έχει μετατραπεί σε κόμβο της παράτυπης μετανάστευσης.

Ο στόχος για το 2018 είναι να προσφερθεί βοήθεια σε "τουλάχιστον 940.0000 ανθρώπους" καθώς "σύμφωνα με εκτιμήσεις, 1,1 εκατ. άνθρωποι στη Λιβύη έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια", δήλωσε στην Τρίπολη η συντονίστρια του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις στη Λιβύη, η Μαρία Ριμπέιρο.

"Ζητάμε 330 εκατομμύρια δολάρια για να θέσουμε σε εφαρμογή 71 έργα το 2018. Αυτά τα έργα θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με τους δήμους, την κοινωνία των πολιτών και υπουργεία" της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), διευκρίνισε.
Τα έργα αυτά θα χειριστούν 10 υπηρεσίες του ΟΗΕ, 11 ΜΚΟ και λίβυοι εταίροι τους, ανέφερε η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη και πρόσθεσε ότι σε αυτή τη χώρα, "1,1 εκατ. άνθρωποι, εκ των οποίων το 33% είναι παιδιά, είναι εξαιρετικά ευάλωτοι και χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια".
Την περασμένη χρονιά η διεθνής κοινότητα συνεισέφερε 98 εκατ. δολάρια για τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας, ποσό που κάλυψε το 68% των κεφαλαίων που είχε ζητήσει ο ΟΗΕ.
Πάνω από 500.000 άνθρωποι, Λίβυοι, μετανάστες και αιτούντες άσυλο, ωφελήθηκαν χάρη στα κεφάλαια αυτά, που προήλθαν κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, διευκρίνισε η Ριμπέιρο.
Η συντονίστρια του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του σχεδίου ανθρωπιστικής αντίδρασης του Οργανισμού στη Λιβύη το 2018, παρόντων του επικεφαλής της αποστολής του Οργανισμού στη χώρα αυτή, του Γασάν Σαλάμε, και του επικεφαλής της ΚΕΕ, του Φάγεζ αλ Σάρατζ.
Η Λιβύη, όπου δύο αντίπαλες κυβερνήσεις και διάφορες ένοπλες οργανώσεις διεκδικούν την εξουσία, βυθίστηκε στο χάος μετά την πτώση της δικτατορίας του Μουάμαρ Καντάφι τον Οκτώβριο του 2011, έπειτα από μια εξέγερση μεγάλου μέρους του πληθυσμού που υποστηρίχθηκε από μια διεθνή στρατιωτική επέμβαση.
Η χώρα μετατράπηκε τα τελευταία χρόνια σε κόμβο για τους εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη διά θαλάσσης, οι οποίοι συχνά παγιδεύονται στο χάος της Λιβύης.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 12:51

Τελευταιες Ειδησεις

26 Σεπτεμβρίου
Μικρή μείωση σε μηνιαία βάση και αύξηση σε ετήσια στον αριθμό νέων αιτήσεων πολιτικού ασύλου στην Κύπρο
21:50
Λαγκάρντ: Το 2023 θα είναι μια δύσκολη χρονιά
21:02
Πεσκόφ: Ρωσία και ΗΠΑ διατηρούν έναν περιορισμένο μεν αλλά ανοιχτό δίαυλο διαλόγου για τα πυρηνικά
20:24
Σε νέο παραλήρημα κατά της Ελλάδας και επίθεση κατά των ΗΠΑ προχώρησε ο Ερντογάν
19:57
Έκτακτη καθησυχαστική δήλωση από την Τράπεζα της Αγγλίας λόγω των ανησυχιών για τη στερλίνα
19:22
Στο τουρκικό ΥΠΕΞ κλήθηκε ο Έλληνας Πρέσβης
18:09
Πρώτο τεστ πλανητικής άμυνας: Συντριβή σκάφους της NASA σε αστεροειδή απόψε
17:38
Τον Μανώλη Γλέζο θα τιμήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την ερχόμενη Τετάρτη
17:16
Τμήμα Μετεωρολογίας -3ο Δελτίο καιρού (26/09/22)
16:40
Το ΤΕΠΑΚ ψάχνει κτήρια προς ενοικίαση για κάλυψη στεγαστικών του αναγκών
16:23
Φώτης Φωτίου: Σε έξαρση η αδιαλλαξία της Τουρκίας
15:55
Πολιτικός σεισμός στην Ιταλία από την επικράτηση της άκρας δεξιάς - Τζόρτζια Μελόνι: "Η Ιταλία μας διάλεξε και εμείς δεν θα την εξαπατήσουμε"
15:31
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand