Βέλγιο: Η αναδιάρθρωση με απολύσεις στα Carrefour

H ανακοίνωση αναδιάρθρωσης – για τρίτη φορά μέσα σε δέκα χρόνια – των γαλλικών σουπερμάρκετ Carrefour στο Βέλγιο, γεγονός που θα επιφέρει το κλείσιμο δύο υπεραγορών και την απώλεια 1.233 θέσεων εργασίας, μονοπωλεί το ενδιαφέρον του βελγικού γαλλόφωνου Τύπου, ο οποίος σε πολυσέλιδα ρεπορτάζ αναλύει τους λόγους που οδήγησαν στη συγκεκριμένη απόφαση, τις επιπτώσεις της, καθώς και τις αντιδράσεις των συνδικάτων.

Για νέο σοκ μιλά στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο η La Libre Belgique, ενώ στο κύριο άρθρο της σχολιάζει ότι η εταιρεία άργησε να αντιληφθεί ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο και τα μεγάλα εξειδικευμένα καταστήματα θα έπλητταν τις υπεραγορές της, υποστηρίζοντας ότι στην πραγματικότητα κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει το κατά πόσο η παρούσα στρατηγική θα αποδειχθεί αποτελεσματική, δεδομένου ότι είναι αδύνατο να προβλεφθεί η συμπεριφορά των καταναλωτών τα επόμενα χρόνια.

«Το Βέλγιο πληρώνει το λογαριασμό για τα στρατηγικά σφάλματα της Carrefour» αναφέρει από τη μεριά της η L’ Echo στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο, υπογραμμίζοντας ότι ο πιο έντονος ανταγωνισμός και οι λιγότερο σπάταλοι καταναλωτές ώθησαν την εταιρεία να «μπει στο ψητό». Η ίδια εφημερίδα στο κύριο άρθρο της κάνει λόγο για επανάληψη της ιστορίας, εστιάζοντας στο γεγονός ότι το Βέλγιο καλείται να πληρώσει το τίμημα της έλλειψης στρατηγικού οράματος από πλευράς της επιχείρησης, καθώς και στην επιμονή του ομίλου να διορίζει Γάλλους διαχειριστές σε μία μάλλον περίπλοκη χώρα, με δύο διαφορετικούς πολιτισμούς και σε έναν τομέα όπου η εγγύτητα αποτελεί χρυσό κανόνα.

«Η Carrefour θυσιάζει τους υπαλλήλους  της» σημειώνει με τη σειρά της η Le Soir στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο, ενώ στο κύριο άρθρο της μιλά για μία (νέα) αναδιάρθρωση χωρίς πρόσωπο, αφού κανείς από την εταιρεία δεν μπήκε στον κόπο να βγει και να εξηγήσει το «σχέδιο μετασχηματισμού», το οποίο θα επηρεάσει τις ζωές 1.233 ανθρώπων.         

Για μεγάλο και αιφνιδιαστικό πλήγμα που δέχεται η βελγική οικονομία μετά την ανακοίνωση της Carrefour για περικοπές 1233 θέσεων εργασίας μιλάει στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο η De Tijd. Η εφημερίδα στο κύριο άρθρο της κατηγορεί την πολιτική ηγεσία ότι αναλώνεται σε θεατρινισμούς και κροκοδείλια δάκρυα για την απώλεια των θέσεων εργασίας αντί να επεξεργάζεται ένα σχέδιο για το πώς θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει καλύτερα τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία.

Στα πλάνα αναδιάρθρωσης της αλυσίδας Carrefour και τα σχέδιά της να  περικόψει 1.233 θέσεις εργασίας αναφέρεται στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο και η De Morgen, κάνοντας λόγο για «επώδυνο μήνυμα» που καταδεικνύει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος λιανικών πωλήσεων στο Βέλγιο.  Η εφημερίδα στο κύριο άρθρο της σημειώνει ότι δεν ωφελεί ‘να βάζει κανείς το κεφάλι του στην άμμο’ και να καταριέται την τεχνολογική εξέλιξη και τις δυνατότητες ψηφιοποίησης των υπηρεσιών που παρέχει, θεωρώντας την υπαίτια για τις απολύσεις προσωπικού, καθώς είναι μια αναστρέψιμη πορεία που δεν επιδέχεται παρεμβάσεις. Στην προκειμένη περίπτωση δε, παρατηρεί η εφημερίδα, εάν η εταιρεία δεν προσαρμοστεί στις νέες εξελίξεις οι καταναλωτές απλά θα αρχίσουν να κάνουν τις παραγγελίες τους από τις γειτονικές χώρες χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες που τους παρέχει το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΘΑ/ΑΧΡ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 12:51

Τελευταιες Ειδησεις

23 Απριλίου
Δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση ενός και πλέον εκατομμυρίου αμάχων από τη Ράφα
22:47
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 23 Απριλίου 2024
22:00
Μεγάλη επιτυχία για την τριήμερη Έκθεση Τουρισμού -Πέραν των 10.000 επισκεπτών
21:58
Τηλεφωνική επικοινωνία Νίκου Δένδια με Λόιντ Όστιν - Αναδείχθηκε ο ρόλος της Ελλάδας
21:53
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δις δολάρια στις φτωχές χώρες για την κλιματική αλλαγή
21:27
Ο Ζοζέπ Μπορέλ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους αμάχους στη Γάζα
21:13
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού - Λάρνακας
20:37
Κοκτέιλ Αφρικανικής σκόνης και ψηλών θερμοκρασιών σε περιοχές της Ελλάδας
20:14
Νέα Υόρκη: Διαδηλώσεις φοιτητών υπέρ των Παλαιστινίων - 130 συλλήψεις
20:07
Φόρο τιμής στους αιχμαλώτους της εισβολής του '74, απέτισε ο Πρ. Χριστοδουλίδης
20:01
Νεκροί μαχητές της Χαμάς από πλήγματα ακριβείας του Ισραηλινού στρατού
18:34
«Χίτλερ της εποχής μας ο Νετανιάχου», επιμένει ο Ερντογάν
17:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.