ΥΠΑΜ: Περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων με Γαλλία

Η πρόσφατη υπογραφή της νέας Στρατιωτικής Συμφωνίας Κύπρου - Γαλλίας και η εγκαθίδρυση της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας της ΕΕ (PESCO) διαμορφώνει ένα νέο πλαίσιο περαιτέρω εμβάθυνσης των σχέσεων των δύο χωρών ιδιαίτερα στον τομέα της της ναυτικής συνεργασίας, δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης.


Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΓΤΠ, ο κ. Φωκαΐδης συναντήθηκε σήμερα με τον Γάλλο Αντιναύαρχο Σαρλ-Ανρί ντου Σε, Διοικητή  των Γαλλικών Δυνάμεων Μεσογείου στην παρουσία και του Γάλλου Πρέσβη στην Κύπρο Ρενέ Τροκάζ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Φωκαΐδης εξέφρασε ευχαριστίες προς τη Γαλλία και τις Γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις για τη συνεχή αναβάθμιση της συνεργασίας, τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η πρόσφατη υπογραφή στο Παρίσι μιας νέας Στρατιωτικής Συμφωνίας Κύπρου- Γαλλίας αλλά και η εγκαθίδρυση της PESCO διαμορφώνει ένα νέο πλαίσιο περαιτέρω εμβάθυνσης των μεταξύ μας σχέσεων, ανέφερε ο κ. Φωκαΐδης, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της ναυτικής συνεργασίας.

Η κατοχύρωση της θαλάσσιας και ενεργειακής ασφάλειας στη Μεσόγειο, πρόσθεσε, είναι ζήτημα στρατηγικής σημασίας για την Ε.Ε., υπό το φως ιδιαίτερα των νέων προκλήσεων και απειλών.

Ο ΥΠΑΜ αναφέρθηκε στο νέο ρόλο της Κύπρου ως συνεισφορέας ασφάλειας και πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο με συνεργασίες και αμυντικές συμφωνίες με όλες τις χώρες της περιοχής. Αναφέρθηκε επίσης στον ενεργό ρόλο που επιδιώκει να διαδραματίσει η Κύπρος εντός της PESCO, μέσα και από τη διάθεση υποδομών, στη Ναυτική και Αεροπορική Βάση.  

Κατά την παραμονή του στην Κύπρο ο Γάλλος  Αντιναύαρχος θα επισκεφθεί τη Ναυτική Βάση ’’Ευάγγελος Φλωράκης’’, το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης στη Λάρνακα. Θα επισκεφθεί  επίσης τη  φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού της Γαλλίας  ‘’Jean de Vienne’’ στο Λιμάνι της Λάρνακας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 12:51

Τελευταιες Ειδησεις

25 Ιουνίου
Προεδρικές εκλογές στο Περού: Η πολιτική ομίχλη πυκνώνει
12:52
Έντονο προβληματισμό για το φαινόμενο των αλυσίδων κρουσμάτων κορονοϊού, εκφράζει ο Β. Σιλβέστρος
12:40
Ψηφιοποιήθηκαν πάνω από 20 χιλιάδες αρχαία ευρήματα και 1.595 αρχαία μνημεία της Κύπρου
12:27
Με εκπληκτικό Τζορτζ, μείωσαν σε 2 -1 οι Κλίπερς στη σειρά με τους Σανς, 106 -92
12:17
Αεκτζής μέχρι το 2023 ο Χριστοφόρου
12:10
Ισχυρός ανεμοστρόβιλος στην Τσεχία προκάλεσε θανάτους, τραυματισμούς και καταστροφές
12:09
Ανησυχία για την κατάσταση που εξελίσσεται με την πανδημία, εκφράζει η ΟΕΛΜΕΚ
11:55
Γιβραλτάρ: Χαλάρωσε η νομοθεσία για τις αμβλώσεις
11:50
Συνωστισμός και ένταση στο εμβολιαστικο κέντρο στο λιμάνι της Λαρνακας
11:34
Οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών διερευνά η Αστυνομία Πάφου
11:07
Αυστηρή προειδοποίηση ECDC για τον έλεγχο της διάδωσης της παραλλαγής "δέλτα"
10:50
Να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα γα δημόσια λογοδοσία και πλήρη διαφάνεια, είπε ο Κωστής Ευσταθίου
10:34
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand