Το ΥΠΕΞ καταδικάζει εκ νέου τα επεισόδια στην ΑΦΡΙΚΑ

Σε νέα ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει εκ νέου τα επεισόδια εναντίον της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «ΑΦΡΙΚΑ», τα οποία αναμφίβολα, σημειώνει, υπήρξαν αποτέλεσμα της δημόσιας προτροπής / υποκίνησης του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αναφέρει ότι ενόσω τα επεισόδια βρίσκονταν σε εξέλιξη, ο Γενικός Διευθυντής Υπουργείου Εξωτερικών επικοινώνησε τηλεφωνικά με εδώ Πρέσβεις μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ, τα οποία έχουν τη δυνατότητα παρέμβασης προς το τ/κ κατοχικό καθεστώς. Επικοινωνία υπήρξε, επίσης, με την επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης, προτρέποντας σε παρέμβασή της προς αποτροπή επιδείνωσης της κατάστασης. Οι ενέργειες αυτές έγιναν με γνώμονα τον κίνδυνο που διέτρεχαν Κύπριοι πολίτες σε περιοχή που δεν ελέγχεται από την Κυβέρνηση, λόγω της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής.
Εν συνεχεία, ο Γενικός Διευθυντής Υπουργείου Εξωτερικών απηύθυνε επιστολή στον Αντιπρόσωπο του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη) για την Ελευθερία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Harlem Désir, ζητώντας καταδίκη των συμβάντων και λήψη των απαραίτητων μέτρων για προστασία της ελευθερίας της έκφρασης, των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των δημοσιογράφων στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Désir καταδίκασε την επίθεση, με σχετική ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
Παράλληλα, σημειώνει το ΥΠΕΞ, δόθηκαν άμεσα οδηγίες από το Υπουργείο Εξωτερικών, ώστε το θέμα να εγερθεί στα αρμόδια σώματα, τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και του Συμβουλίου της Ευρώπης, υπογραμμίζοντας την ευθύνη της Τουρκίας ως προς την κατάσταση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας και ζητώντας τη στήριξη των διεθνών αυτών οργανισμών και των Κρατών-Μελών τους, προκειμένου να δοθούν τα κατάλληλα μηνύματα προς την Άγκυρα για τον σεβασμό και την εφαρμογή του συνόλου των βασικών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων στα κατεχόμενα, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Καταλήγοντας, αναφέρει ότι η Κυβέρνηση εξακολουθεί να παρακολουθεί την κατάσταση.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 12:51

Τελευταιες Ειδησεις

22 Ιουνίου
Ενώπιον του ανακριτή απολογείται σήμερα ο καθ' ομολογίαν δράστης του εγκλήματος στα Γλυκά Νερά
06:33
Εξήντα-επτά νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοινώθηκαν χθες.Δεν κατεγράφη θάνατος
06:30
Ανοικτή για όλες τις ηλικίες η Πύλη Εμβολιασμού
06:27
Στην Αθήνα σήμερα η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας
06:23
Συνέρχεται στις δέκα, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Επιλογής
06:17
Σήμερα οι ανακοινώσεις του προέδρου Αναστασιάδη για το κυβερνητικό λίφτιγκ
06:11
Στις 9:30 η συνάντηση προέδρου Αναστασιάδη-Λουτ
06:06
21 Ιουνίου
Νικητής στο Ράλι Φθιώτιδος ο Τσουλόφτας
23:21
Μπορρέλ: το ερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν να προχωρήσει βαθύτερα στο θέμα των σχέσεων Τουρκίας
18:54
Ελλάδα- Κορονοϊός: 209 κρούσματα και 17 θάνατοι
18:15
ΥΠΕΞ: Να ληφθούν υπόψη από την ΕΕ οι προθέσεις της Τουρκίας
18:02
Μάας: Ανθρώπινα δικαιώματα και κράτος δικαίου προϋποθέσεις για την εμβάθυνση της σχέσης ΕΕ-Τουρκίας
17:58
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand