ΠτΒ καταγγέλλει γεγονότα εις βάρος «Αφρίκα»

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρης Συλλούρης απέστειλε χθες στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Antonio Tajani, καθώς και στους Προέδρους των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιστολή, με την οποία καταγγέλλει τα πρόσφατα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στα κατεχόμενα εις βάρος της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Αφρίκα».

Αναφερόμενος στα γεγονότα, ο Πρόεδρος της Βουλής εξήγησε ότι, λόγω των επικρίσεων κατά της τρέχουσας εισβολής της Τουρκίας στη Συρία που διατυπώθηκαν σε άρθρο της εφημερίδας και του παραλληλισμού της με την εισβολή στην Κύπρο, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταφέρθηκε με εμπρηστικά σχόλια κατά της εφημερίδας, τα οποία ουσιαστικά υποκίνησαν ακραίους κύκλους να επιτεθούν στα γραφεία της εφημερίδας, διατυπώνοντας απειλές κατά του προσωπικού και ιδίως του εκδότη της.

Επισημαίνοντας ότι τα εν λόγω γεγονότα δεν μπορούν να διαχωριστούν από την μακροπρόθεσμη προσπάθεια εκφοβισμού των Τουρκοκυπρίων από μέρους της Τουρκίας, μεταξύ άλλων, μέσω περιορισμών στην ελευθερία έκφρασης και την ελευθερία του Τύπου, ο κ. Συλλούρης υπογράμμισε ότι στόχος είναι η πλήρης αποσιώπηση κάθε μορφής επίκρισης κατά της τουρκικής κυβέρνησης και του ίδιου του Προέδρου της Τουρκίας. Ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε επιπλέον ότι τέτοιου είδους περιστατικά εντάσσονται στη γενικότερη προσπάθεια για εδραίωση του αυταρχικού εναγκαλισμού των κατεχομένων από την Τουρκία και πλήρη τουρκοποίηση της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Αναγνωρίζοντας, εξάλλου, την προσήλωση των ομολόγων του στις αρχές της ελευθερίας έκφρασης και της ελευθερίας των Μέσων Ενημέρωσης ως ακρογωνιαίου λίθου του ευρωπαϊκού πολιτισμού και της δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Βουλής τους κάλεσε να καταδικάσουν τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου και να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της ελευθερίας του Τύπου και της ελευθερίας της έκφρασης στα υπό τουρκική στρατιωτική κατοχή εδάφη της Κύπρου. Τόνισε, τέλος, ότι τέτοια συμπεριφορά εκ μέρους της Τουρκίας δεν μπορεί παρά να έχει συνέπειες υπό το φως των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών της.

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 12:55

Τελευταιες Ειδησεις

15 Ιουνίου
Πάνω από 30 εκ. οι πλήρως εμβολιασμένοι κατά Covid στο Ην. Βασίλειο
18:33
Τερματισμός περιόδου υποβολής ενστάσεων για το Ειδικό Σχέδιο Κρατικής Χορηγίας σε επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζομένους
18:30
Σε νέο υψηλότερο επίπεδο εντός 2021 έκλεισε την Τρίτη το ΧΑΚ, αύξηση κερδών έτους στο 15%
18:22
Ελλάδα - Κορονοϊός: 835 νέα κρούσματα, 22 θάνατοι
18:04
Αμερικανική έρευνα: Το κοινό κρυολόγημα καταπολεμά την Covid-19, ενεργοποιώντας ιντεφερόνες
17:55
Εμπορική συμφωνία μεταξύ Ην. Βασιλείου και Αυστραλίας
17:43
Περίπατος για την Εθνική απέναντι στην Ανδόρα
17:38
Η Βουλή καλείται να εγκρίνει 22 νομοθετήματα μέχρι τέλος του 2021 για το Ταμείο Ανάκαμψης
17:28
Υπό ελέγχο η πυρκαγιά σε περιοχή των Κελοκεδάρων
17:10
Ικανοποίηση ΕΕ από τα αποτελέσματα της Συνόδου με τις ΗΠΑ
16:26
Υπό 7ήμερη 24χρονος για υπόθεση βιασμού στην Πάφο
16:14
Τζο Μπάιντεν- Βλαντίμιρ Πούτιν: Έξι μήνες καυστικών σχολίων
15:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand