Οι ΥΠΕΣ ΕΕ συζήτησαν τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου

Oλοκληρώθηκε η πρώτη μέρα της άτυπης συνεδρίασης των 28 Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στην Σόφια, με επίκεντρο τη μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, τη βελτίωση της διαχείρισης των συνόρων και την προετοιμασία του Παγκόσμιου Συμφώνου του ΟΗΕ για "ασφαλή και τακτική μετανάστευση".

Σύμφωνα με τη βουλγαρική Προεδρία, οι Υπουργοί συζήτησαν τη μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, μια συζήτηση που ξεκίνησε το 2016 σε απάντηση στην πρωτοφανή μεταναστευτική κρίση.
Η βουλγαρική Προεδρία θα εργαστεί για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης, προκειμένου να υπάρξει ένα ευέλικτο, αποτελεσματικό και αξιόπιστο σύστημα, το οποίο θα επιτρέψει την κατάλληλη ανταπόκριση της ΕΕ στις μελλοντικές προκλήσεις.
"Στόχος μας είναι οι Ευρωπαίοι πολίτες να αντιληφθούν ότι η βουλγαρική Προεδρία κατευθύνει τα σημαντικά θέματα προς μια καλή κατεύθυνση, όσον αφορά τη βελτίωση της διαχείρισης της μετανάστευσης, τη μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου και την ασφάλεια των συνόρων", δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας Βαλεντίν Ράντεβ .
Το γεύμα εργασίας των Υπουργών αφιερώθηκε στις παγκόσμιες πτυχές της μετανάστευσης στο πλαίσιο των επερχόμενων διαπραγματεύσεων για την παγκόσμια συμφωνία σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών για την ασφαλή και τακτική μετανάστευση. Οι Υπουργοί υπογράμμισαν την ανάγκη επίτευξης ισορροπίας μεταξύ των συμφερόντων των χωρών προέλευσης, διέλευσης και τελικού προορισμού και συζήτησαν με ποιον τρόπο θα διασφαλιστεί η υλοποίηση του παγκόσμιου συμπαγούς στοιχείου με γνώμονα τα αποτελέσματα, λαμβάνοντας υπόψη τον μη δεσμευτικό χαρακτήρα του.
Οι Υπουργοί εξέτασαν επίσης θέματα διαχείρισης των συνόρων, ιδίως τις πολιτικές πτυχές της έννοιας της ολοκληρωμένης διαχείρισης. Οι συμμετέχοντες τόνισαν την ανάγκη ενίσχυσης του ελέγχου των συνόρων, "μιας διατομεακής προτεραιότητας που έχει καίρια σημασία τόσο για την ενίσχυση της εσωτερικής ασφάλειας της ΕΕ όσο και για τη βελτίωση της διαχείρισης της μετανάστευσης". Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε ζητήματα όπως η συνεργασία με τρίτες χώρες, την αύξηση του αριθμού των επιστροφών των παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών και τις διμερείς συνεργασίες στο πλαίσιο της διαχείρισης των συνόρων.
Ο αρμόδιος Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος είχε προϊδεάσει εξάλλου ότι δεν επρόκειτο να ληφθούν αποφάσεις.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι οι ποσοστώσεις για τις μετεγκαταστάσεις θα αποτελέσουν μέρος αυτής της νέας πολιτικής, απάντησε ότι "δυόμιση χρόνια μετά, οι μετεγκαταστάσεις λειτουργούν με επιτυχία".
Περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι έχουν ήδη μετεγκατασταθεί, είπε, προσθέτοντας ότι "την ίδια στιγμή, οι αφίξεις έχουν μειωθεί. Λαμβάνουμε λιγότερες αιτήσεις, αλλά, από την άλλη πλευρά, το σύστημα λειτουργεί".
Οι επανεγκαταστάσεις, επίσης, "λειτουργούν και έχουμε τα πρώτα πολύ θετικά αποτελέσματα. Σίγουρα, δεν βρισκόμαστε εκεί που ήμασταν πριν από τρία χρόνια. Έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο με την υποστήριξη και τη συμβολή των κρατών μελών. Πρέπει, όμως, να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση, καθώς δεν γνωρίζουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε συστήματα, μηχανισμούς και μια πολιτική που θα παρέχει στα Κράτη Μέλη και στην ΕΕ όλα τα απαραίτητα μέσα για την αντιμετώπιση παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον", σημείωσε περαιτέρω.
Ο Επίτροπος επεσήμανε ότι θα πρέπει να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε τους όρους ανατολικές και δυτικές χώρες. "Αυτή η περίοδος ανήκει στο παρελθόν", είπε. "Πιστεύω ότι όλοι εμπνέονται από το ευρωπαϊκό πνεύμα που πρέπει να επικρατεί παντού. Ανήκουμε όλοι στην ίδια οικογένεια. Πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε και να ενεργούμε με τον ίδιο τρόπο. Αυτή είναι η Ευρώπη και με αυτόν τον τρόπο πρέπει να οικοδομήσουμε το μέλλον μας", ανέφερε.
Κληθείς, τέλος, να απαντήσει αν είναι αισιόδοξος ότι το ζήτημα της αναθεώρησης των ποσοστώσεων μπορεί να επιλυθεί μέχρι τον Ιούνιο (εξ ου και η σχετική προθεσμία του Συμβουλίου) απάντησε ότι "είμαι από τη φύση μου αισιόδοξος. Πιστεύω ότι το ευρωπαϊκό πνεύμα και το πνεύμα της αλληλεγγύης θα επικρατήσουν".
Πρόσθεσε ότι επεσήμανε επανειλημμένα ότι ο όρος αλληλεγγύη δεν μπορεί να ερμηνευθεί διαφορετικά."Εάν ρίξετε μια ματιά στα λεξικά όλων των ευρωπαϊκών γλωσσών, θα δείτε ότι ο όρος αλληλεγγύη έχει παντού την ίδια ερμηνεία και την ίδια έννοια. Πρέπει να κάνουμε κάτι για να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο το οποίο, κατά γνώμη μου, δεν είναι πραγματικό. Το ζήτημα αφορά στον τρόπο με τον οποίο κάποιοι, ορισμένες φορές, απευθύνονται στο εσωτερικό τους ακροατήριο", κατέληξε ο Επίτροπος.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 12:51

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
Γ.Γ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.