ΟΗΕ: Ανησυχία για συνοπτικές εκτελέσεις στη Βεγγάζη

Η αποστολή του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, (UNSMIL) εξέφρασε την έντονη ανησυχία της από τις αναφορές για "βάρβαρες και αποτρόπαιες συνοπτικές εκτελέσεις" στην ανατολική πόλη Βεγγάζη έπειτα από φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν και εμφανίζουν τουλάχιστον εννέα ανθρώπους να εκτελούνται στο σημείο όπου σημειώθηκε την Τετάρτη μια διπλή βομβιστική επίθεση. 

 
Η UNSMIL με ανάρτησή της στο twitter ανέφερε ότι ο εκτελεστής είναι ο Μαχμούντ αλ Γουερφάλι, ένας διοικητής ειδικών δυνάμεων, για τον οποίο το Διεθνές Ποινικό Δίκαιο (ΔΠΔ) έχει εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης με την κατηγορία διεξαγωγής αντίστοιχων εκτελέσεων. 
 
"(Ο ΟΗΕ) απαιτεί την άμεση παράδοση του Μαχμούντ αλ Γουερφάλι στο ΔΠΔ, καθώς έχουν τεκμηριωθεί τουλάχιστον 5 παρόμοιες περιπτώσεις, μόνο εντός του 2017, που εκτελέστηκαν ή διατάχθηκαν από τον αλ Γουερφάλι", υπογραμμίζεται στην ανάρτηση.
 
"Όσοι ευθύνονται για τη διάπραξη ή τη διαταγή συνοπτικών εκτελέσεων είναι ποινικά υπεύθυνοι με βάση το διεθνές δίκαιο".  
 
Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή την ταυτότητα του εκτελεστή. 
 
Οι φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε τοπικά μέσα ενημέρωσης εμφανίζουν εκτελέσεις μπροστά από το τέμενος Μπαγιάτ αλ Ραντουάν στη Βεγγάζη, όπου την Τετάρτη τουλάχιστον 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν από διπλή βομβιστική επίθεση, με τη χρήση αυτοκινήτων παγιδευμένων με εκρηκτικές ύλες. 
 
Μια από τις φωτογραφίες εμφανίζει έναν ένοπλο με ρούχα στρατιωτικής παραλλαγής, να σημαδεύει το όπλο του στο κεφάλι του πρώτου μιας σειράς ανδρών, που με δεμένα τα μάτια στέκονται γονατισμένοι με μπλε φόρμες μπροστά από τις κατεστραμμένες πύλες του τεμένους. Δεν ήταν ξεκάθαρο ποιοι ήταν οι άνδρες αυτοί.
 
Ο Αλ Γουερφάλι προέρχεται από μια επίλεκτη μονάδα που συνδέεται με τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό του Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters/ΔΝ/ΓΧΡ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 12:55

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
05:53
Τμήμα Μετεωρολόγιας 1ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
05:35
28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.