Ο Πρόεδρος της Βουλής καταγγέλλει τα γεγονότα εις βάρος της τ/κ εφημερίδας «Αφρίκα»

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρης Συλλούρης απέστειλε χθες στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Antonio Tajani, καθώς και στους Προέδρους των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιστολή, με την οποία καταγγέλλει τα πρόσφατα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στα κατεχόμενα εις βάρος της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Αφρίκα».

Αναφερόμενος στα γεγονότα, ο Πρόεδρος της Βουλής εξήγησε ότι, λόγω των επικρίσεων κατά της τρέχουσας εισβολής της Τουρκίας στη Συρία που διατυπώθηκαν σε άρθρο της εφημερίδας και του παραλληλισμού της με την εισβολή στην Κύπρο, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταφέρθηκε με εμπρηστικά σχόλια κατά της εφημερίδας, τα οποία ουσιαστικά υποκίνησαν ακραίους κύκλους να επιτεθούν στα γραφεία της εφημερίδας, διατυπώνοντας απειλές κατά του προσωπικού και ιδίως του εκδότη της.

Επισημαίνοντας ότι τα εν λόγω γεγονότα δεν μπορούν να διαχωριστούν από την μακροπρόθεσμη προσπάθεια εκφοβισμού των Τουρκοκυπρίων από μέρους της Τουρκίας, μεταξύ άλλων, μέσω περιορισμών στην ελευθερία έκφρασης και την ελευθερία του Τύπου, ο κ. Συλλούρης υπογράμμισε ότι στόχος είναι η πλήρης αποσιώπηση κάθε μορφής επίκρισης κατά της τουρκικής κυβέρνησης και του ίδιου του Προέδρου της Τουρκίας. Ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε επιπλέον ότι τέτοιου είδους περιστατικά εντάσσονται στη γενικότερη προσπάθεια για εδραίωση του αυταρχικού εναγκαλισμού των κατεχομένων από την Τουρκία και πλήρη τουρκοποίηση της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Αναγνωρίζοντας, εξάλλου, την προσήλωση των ομολόγων του στις αρχές της ελευθερίας έκφρασης και της ελευθερίας των Μέσων Ενημέρωσης ως ακρογωνιαίου λίθου του ευρωπαϊκού πολιτισμού και της δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Βουλής τους κάλεσε να καταδικάσουν τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου και να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της ελευθερίας του Τύπου και της ελευθερίας της έκφρασης στα υπό τουρκική στρατιωτική κατοχή εδάφη της Κύπρου. Τόνισε, τέλος, ότι τέτοια συμπεριφορά εκ μέρους της Τουρκίας δεν μπορεί παρά να έχει συνέπειες υπό το φως των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών της.

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 12:55

Τελευταιες Ειδησεις

12 Ιουνίου
Το Μεξικό εκτιμά ότι το ένα τέταρτο του πληθυσμού έχει μολυνθεί από κορονοϊό
14:21
Καταχωρήθηκε υπόθεση εναντίον 49χρονου για υπόθεση εργασιακής εκμετάλλευσης
13:57
Η ΕΕ καλεί τον πρωθυπουργό Τζόνσον να κρατήσει τον λόγο του για το Brexit
13:35
Τουλάχιστον 13 τραυματίες από πυρά στο Όστιν του Τέξας
12:46
Οικονομία, εξωτερική πολιτική και υγεία στη δεύτερη μέρα της συνόδου του G7
12:37
Χωρίς ρεύμα περιοχές Λακατάμειας, Αρχάγγελου, λόγω βλάβης στο δίκτυο της ΑΗΚ
11:51
Στην Κύπρο ο Προκόπης Παυλόπουλος στο πλαίσιο των διήμερων εορτασμών του Δήμου Αγιας Ναπας
11:29
​ Ο Σιζόπουλος υποστήριξε ότι η πρόταση της ΔΗΠΑ αποσκοπούσε να αποτρέψει την εκλογή είτε του ιδίου, είτε του Παπαδόπουλου
10:41
Απογοήτευση Παπαδόπουλου για την αποτυχία της αντιπολίτευσης να εκλέξει πρόεδρο της Βουλής
10:23
Το ιικό φορτίο των παιδιών με Covid-19 είναι παρόμοιο με εκείνο των ενηλίκων
09:41
Όχημα υπέστη εκτεταμένες ζημιές από πυρκαγιά τα ξημερώματα στην Πύλα
08:45
Ο Πούτιν ελπίζει πως ο Μπάιντεν θα είναι λιγότερο παρορμητικός από τον Τραμπ
08:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand