ΔΝΤ: Να κάνουν οι δανειστές βιώσιμο το ελληνικό χρέος

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Μορίς Όμπστφελντ, στην εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit.

Μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά στη στάση που θα τηρήσει στο εξής το Ταμείο απέναντι στην Ελλάδα μετά το πράσινο φως που έδωσε το Eurogroup την περασμένη Δευτέρα. Στην ερώτηση του γερμανού δημοσιογράφου εάν θα βοηθήσει το ΔΝΤ στο πλαίσιο της απόφασης που έλαβε πέρυσι να συμβάλει, υπό την προϋπόθεση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, στη χρηματοδότηση της χώρας με 1,6 δισ. ευρώ, ο Όμπσφελντ απάντησε αρνητικά.

«Το ΔΝΤ επιβεβαίωσε καταρχήν την πρόθεση να βοηθήσει, αλλά όχι να δώσει μετά βεβαιότητας δάνειο» απάντησε. «Η προσδοκία ήταν ότι το ΔΝΤ θα δώσει δάνειο εάν σημειώσει η Ελλάδα επαρκείς προόδους στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και οι δανειστές της τολμήσουν να κάνουν το χρέος της βιώσιμο. Τουλάχιστον το τελευταίο δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι τώρα», είπε. Στην ερώτηση, τι είδους ελάφρυνση χρέους περιμένει ακριβώς, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ απαντά ότι «υπάρχουν διάφοροι δρόμοι για να επιτευχθεί απομείωση του χρέους. Θα πρέπει να αξιολογήσουμε επακριβώς προτάσεις σε ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους» ανέφερε αποφεύγοντας να δώσει συγκεκριμένους αριθμούς παρά την επιμονή του γερμανού δημοσιογράφου. «Υπάρχουν διάφοροι δρόμοι, συμπεριλαμβανομένης και της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των υφισταμένων δανείων», πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ στο «ράλι μετοχών» που συνεχίζεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, προσφέροντας ικανοποίηση στους επενδυτές, αναφέρεται η Handelsblatt. Ο βασικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατέγραψε άνοδο σχεδόν 36% τους τελευταίους δώδεκα μήνες, ενώ μόνο από τη αρχή του έτους έχει σημειώσει άνοδο 6,6%. «Η άνοδος αντικατοπτρίζει πρωτίστως τα αυξανόμενα κέρδη των εταιρειών. Μάλιστα οι καλοί οιωνοί για περαιτέρω κέρδη δεν λείπουν», γράφει η γερμανική εφημερίδα κάνοντας αναφορά στην αναβάθμιση κατά μία μονάδα της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης Standard and Poor's. Παρά το ότι τα ελληνικά χρεόγραφα εξακολουθούν να βρίσκονται στην κατηγορία των «σκουπιδιών» (junk bond), εντούτοις «οι θετικές προοπτικές υποδηλώνουν ότι η χώρα σύντομα θα αναβαθμιστεί. Η χώρα τον Αύγουστο θα απελευθερωθεί από τον κυκεώνα των πακέτων βοήθειας και θα μπορεί να αναχρηματοδοτηθεί από τις κεφαλαιαγορές. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να πετύχει.»

Η Handelsblatt σημειώνει ότι «οι επενδυτές επιβραβεύουν τη δημοσιονομική εξυγίανση και το αυξημένο ρυθμό των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, όπως και την προοπτική για περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Επίσης κάτι θετικό: Τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει μια σειρά ιδιωτικοποιήσεων, κυρίως στον ενεργειακό τομέα». Ακόμη, όπως σημειώνει η εφημερίδα, κρίσιμα θα είναι και τα αποτελέσματα από τα τεστ αντοχής της ΕΚΤ, στα οποία θα υποβληθούν οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες, δεδομένου ότι το ελληνικό χρηματιστήριο και γενικότερα η ελληνική οικονομία εξαρτώνται πρωτίστως από τις τράπεζες. «Οι αναλυτές της Standar and Poor's εκτιμούν ότι δεν θα χρειαστούν νέα κεφάλαια. Εάν τα αποτελέσματα των τεστ, που αναμένονται στις 15 Μαΐου, αποδειχθούν θετικά, τότε θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι ελληνικές μετοχές».

ΠΗΓΗ:Die Zeit, Handelsblatt, ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 12:55

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Πρόεδρος: Αξιοποίηση της θετικής προβολής της Κύπρου για επίτευξη του στόχου της επανένωσης
16:00
Τατζικιστάν: Εννέα συλλήψεις για εμπλοκή στη φονική επίθεση στη Μόσχα
15:23
Σε μονόωρη στάση εργασίας κατήλθε το προσωπικό του ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.