Yπ.Μεταφορών: Η ΚΔ έκανε σημαντικά βήματα στις αερομεταφορές

Η Κύπρος έκανε σημαντικά βήματα τα τελευταία πέντε χρόνια στον τομέα των αερομεταφορών, ένα τομέα τον οποίο στήριξε η κυβέρνηση, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων Μάριος Δημητριάδης.
Σε χαιρετισμό του κατά την τελετή εγκαινίων της νέας αποθήκης  εμπορευμάτων της Swissport Cyprus Ltd, ο Υπουργός ανέφερε ότι θεωρεί «πολύτιμες αυτές τις ιδιωτικές προσπάθειες και πρωτοβουλίες, τόσο για τον τόπο, όσο και για την ανάπτυξη των αερομεταφορών, των αερολιμένων και της συνδεσιμότητας της Κύπρου στον τομέα της αεροπορίας».
Πρόσθεσε ότι «η Κύπρος κατά την τελευταία πενταετία έχει κάνει σημαντικά βήματα στον τομέα των αερομεταφορών. Η πρωτοφανής αύξηση της επιβατικής κίνησης η οποία ξεπερνά το 45%, καταδεικνύει τη σωστή και στοχευμένη πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα των αερομεταφορών, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της συνδεσιμότητας της Κύπρου, μέσω της δραστηριοποίησης νέων αεροπορικών εταιρειών και της εισαγωγής νέων δρομολογίων».
Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη «αυτό δεν θα ήταν φυσικά εφικτό, χωρίς τη συμβολή πολύτιμων συνεργατών και εταίρων όπως η Swissport, η οποία, αποτελεί σε παγκόσμιο επίπεδο τον μεγαλύτερο παροχέα υπηρεσιών εδάφους και εμπορευμάτων στη βιομηχανία των αερομεταφορών. Παρέχει υπηρεσίες σε 835 περίπου εταιρείες και εξυπηρετεί γύρω στα 230 εκατομμύρια επιβάτες και 4.1 εκατομμύρια πτήσεις τον χρόνο» είπε και σημείωσε πως «ο συνολικός αριθμός παγκοσμίως των αποθηκών της είναι 133 και μετακινεί περίπου 4.3 εκατομμύρια τόνους εμπορευμάτων σε 48 χώρες, με ετήσια λειτουργικά έσοδα ύψους 2.7 δισεκατομμύρια ευρώ».
Ο Υπουργός είπε ακόμα  ότι η εταιρεία Swissport «δραστηριοποιείται στην Κύπρο από τον Ιανουάριο του 2006 με 790 υπαλλήλους. Εξυπηρετεί περίπου 50 ξένες αεροπορικές εταιρείες και τις νέες Κυπριακές εταιρείες TUS Airways και Cobalt και ετησίως εξυπηρετεί 5,900,000 επιβάτες,19,500 αεροσκάφη και 8,500 τόνους εμπορευμάτων».
Σημείωσε επίσης πως «το μέγεθος των εργασιών και το εύρος των δραστηριοτήτων της Swissport αποδεικνύει το γεγονός ότι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του τομέα των αερομεταφορών στην Κύπρο, ένα τομέα που η κυβέρνηση έχει στηρίξει από την πρώτη στιγμή, όπως για παράδειγμα τα διάφορα κίνητρα προς τις αεροπορικές εταιρείες σε συνεργασία με την Hermes Airports Ltd για εγκαθίδρυση των νέων δρομολογίων αλλά και για ενίσχυση υφιστάμενων και την άρση των διάφορων περιορισμών στις Διμερείς Συμφωνίες της Κύπρου με τρίτες χώρες».
Η Ανώτατη Εκτελεστική Διευθύντρια της Hermes Airports Ελένη Καλογήρου στο δικό της χαιρετισμό ανέφερε ότι «με τη δημιουργία των νέων εγκαταστάσεων cargo στους χώρους του Αερολιμένα Λάρνακας, η  Swissport ενδυναμώνει ακόμη περισσότερο την παρουσία της στην Κύπρο καθώς επίσης και το παγκόσμιο δίκτυο της. Οι θετικές προβλέψεις της Swissport για περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της στην Κύπρο, αποτελούν ταυτόχρονα μια δυναμική συνιστώσα της ευρύτερης προσπάθειας ενδυνάμωσης της κυπριακής οικονομίας και του κλάδου των αεροπορικών συγκοινωνιών και μεταφορών».
Πρόσθεσε πως «είναι γι’αυτό το λόγο που ως Hermes, στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια της Swissport και προσβλέπουμε σε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα και ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες. Το γεγονός ότι η Swissport θεωρεί τη χώρα μας αλλά και το κύριο αεροδρόμιο μας, ως ένα σημαντικό κόμβο διακίνησης εμπορευμάτων αποτελεί αξιοσημείωτο προνόμιο και αναγνώριση της εξαιρετικής δουλειάς που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».
Προσβλέπουμε ότι οι νέες προοπτικές που διανοίγονται μπροστά μας αλλά και η ύπαρξη στενούς συνεργασίας μεταξύ της Hermes και της Swissport, συνέχισε η κα. Καλογήρου «θα οικοδομήσουν με τη σειρά τους τις απαραίτητες συνθήκες, οι οποίες μπορούν να ανοίξουν το δρόμο για ακόμη μεγαλύτερες επενδύσεις και νέες αναπτύξεις στους χώρους του αεροδρομίου Λάρνακας. Ταυτόχρονα, δεν θα φεισθούμε προσπαθειών, για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της επιβατικής κίνησης στα αεροδρόμια μας και ενίσχυσης της τουριστικής μας βιομηχανίας».
Αναφερόμενη στη χρονιά που μας πέρασε η κα. Καλογήρου σημείωσε πως αυτή «έκλεισε με 14,2% αύξηση, καταγράφοντας για πρώτη φορά στα χρονικά, 10,3 εκατομμύρια συνολικούς επιβάτες στους δυο διεθνείς κυπριακούς αερολιμένες. Οι ενδείξεις όσο αφορά στην επιβατική κίνηση των αεροδρομίων μας για το 2018, είναι επίσης θετικές και ιδιαίτερα ενθαρρυντικές» είπε και πρόσθεσε πως «αυτό θα πρέπει να αποτελέσει το έναυσμα για ανάληψη νέων πρωτοβουλιών και κοινών δράσεων που θα δώσουν περισσότερες επιτυχίες για τα αεροδρόμια μας αλλά και για όλες τις συνδεδεμένες εταιρείες και οργανισμούς, γενικότερα».
Εξάλλου ο Αντιπρόεδρος της Swissport για την Ευρώπη Simon Messner εξέφρασε την «ετοιμότητα και προθυμία της Swissport να επενδύσει στην κυπριακή αγορά και αυτό αποτελεί απόδειξη της εμπιστοσύνης που έχουμε σε ό,τι συμβαίνει στη Κύπρο και τις προοπτικές που ανοίγονται λόγω αυτών των εξελίξεων».
Πρόσθεσε ότι «ο εντυπωσιακός ρυθμός ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας τα τελευταία χρόνια με την αύξηση του ΑΕΠ να φθάνει το 4% για το 2017 και με 2 ποσοστιαίες μονάδες μείωση του ποσοστού ανεργίας. Η στήριξη της Κυπριακής κυβέρνησης για υλοποίηση των ιδιωτικών επενδύσεων είναι καθοριστική και οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες είναι σημαντικές για τη συμβολή τους στην οικονομία» είπε και εξέφρασε ευχαριστίες στην Κυπριακή κυβέρνηση για τις διευκολύνσεις που παρέχει σε τέτοιες ιδιωτικές πρωτοβουλίες».
Ο κ. Messner εξέφρασε επίσης «τη δέσμευση της Swissport να επενδύσει στην Κύπρο. Ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής αεροπορικών υπηρεσιών παγκοσμίως είμαστε πάντα πρόθυμοι να επενδύσουμε, ειδικά σε αναπτυσσόμενες αγορές όπως η Κύπρος» είπε και σημείωσε πως «επειδή η Swissport Κύπρου, είναι για μας μια επιτυχημένη ιστορία και παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο πρέπει να συνεργαστούμε με τοπικούς συνεργάτες, θέλουμε να επενδύσουμε και να διαμορφώσουμε περαιτέρω την αγορά, όπως έγινε με το νέο Lounge του αεροδρομίου Λάρνακας αλλά και την ένταξη μας στις αερομεταφορές».
Πιστεύουμε, σημείωσε ο κ. Messner «ότι η Κύπρος είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα ανάπτυξης και αποδεικνύει πως λειτουργεί μια επιτυχημένη συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους, την Hermes, τις αεροπορικές εταιρείες, τους μεταφορείς, τους φορτωτές και τους τελωνειακούς πράκτορες και τις κυβερνητικές υπηρεσίες. Η Κύπρος είναι μια καλή περίπτωση όπου απεικονίζουμε ουσιαστικά τα βασικά συστατικά των βασικών μας αξιών, τον άνθρωπο, τον επαγγελματισμό και την εταιρική σχέση».
Ταυτόχρονα εξέφρασε την ελπίδα ότι «η συνεχής, σταθερή ανάπτυξη θα συνεχιστεί και ότι το 2018 θα είναι ακόμη πιο επιτυχημένο από το 2017».
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

26 Φεβρουαρίου
Oλοκληρώθηκε και η 2η τηλεδιάσκεψη των 27, υιοθετήθηκε δήλωση για την ασφάλεια και την άμυνα της ΕΕ
14:17
Πτωτικά κινείται το μεσημέρι της Παρασκευής το ΧΑΚ
14:00
Στις 7-9 Μαρτίου στην Κύπρο η Τζέιν Χολ Λουτ
13:40
Συμβολική εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν τα μέλη του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής
13:35
Ακάρ: Αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τη «γαλάζια πατρίδα» μας, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου
13:21
Δώρο άδωρο οι νέες χαλαρώσεις στα μέτρα, λένε στο "από Μέρα σε Μέρα" οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων και γυμναστηρίων
13:05
Δένδιας: Η Τουρκία να αντιληφθεί ότι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου αποτελεί τη μόνη απάντηση στα προβλήματα
12:51
Ενώπιον του Κακουργιοδικείου στις 16 Μαρτίου ο κατηγορούμενος για το διπλό φονικό στους Εργάτες
12:18
Νιγηρία: Απήγαγαν πάνω από 300 κορίτσια από σχολείο
12:00
Ακρωτηριασμό τριών δαχτύλων υπέστη 21χρονος από έκρηξη, υποβλήθηκε σε νέα χειρουργική επέμβαση
11:42
Ως τις 30 Απριλίου στην Κρατική Πινακοθήκη η έκθεση «ΞΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ»
11:26
Eurostat: στο 46,6% του ΑΕΠ της ΕΕ στο 40% του ΑΕΠ της Κύπρου οι συνολικές κρατικές δαπάνες το 2019
11:13
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand