Στα πέντε εκατ. το συνολικό ύψος των φοιτητικών επιδομάτων

Εγκρίθηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο το πλαίσιο παραχώρησης φοιτητικών επιδομάτων για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Υπηρεσία Φοιτητικής Μέριμνας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Προσθέτει ότι «βάσει του νέου πλαισίου, «το ύψος των πιστώσεων που θα διατεθούν κατά το οικονομικό έτος 2018 και θα αφορούν το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 για παραχώρηση των φοιτητικών επιδομάτων, ανέρχεται στα πέντε εκατομμύρια ευρώ».
Δικαίωμα υποβολής αίτησης για φοιτητικά επιδόματα έχει η οικογένεια φοιτητή, της οποίας το ετήσιο ακαθάριστο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 39.000 ευρώ όταν αυτή έχει μέχρι και δύο εξαρτώμενα τέκνα.
Για τις οικογένειες με περισσότερα από δύο εξαρτώμενα τέκνα, το ετήσιο ακαθάριστο οικογενειακό εισόδημα μπορεί να υπερβεί τις 59.000 ευρώ κατά 3.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο τέκνο ενώ για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 λαμβάνεται υπόψη το ετήσιο ακαθάριστο οικογενειακό εισόδημα που αποκτήθηκε κατά το 2017.
Σε περίπτωση που προκύψουν αδιάθετες δαπάνες, από το ευρύτερο κονδύλι της φοιτητικής μέριμνας, το Υπουργείο Παιδείας θα εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης του ποσού που θα διατεθεί για τα φοιτητικά επιδόματα.
 Αναφορικά με τις βασικές πρόνοιες του πλαισίου παραχώρησης των φοιτητικών επιδομάτων, οι οποίες ίσχυαν το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017, αυτές διατηρούνται με κάποιες όμως βελτιώσεις.
 Μερικές από αυτές είναι η αύξηση της μοριοδότησης των ληπτών Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος/Δημόσιου Βοηθήματος από 1 σε 5 μόρια, η αύξηση της μοριοδότησης των μονογονιών (ως αυτοί ορίζονται με βάση τον περί Παροχής Επιδόματος Τέκνου Νόμο) από 1 σε 5 μόρια.
Επίσης, «οι πρωτοετείς φοιτητές, δικαιούχοι του επιδόματος για αγορά ηλεκτρονικού υπολογιστή, να δικαιούνται να προβαίνουν στην αγορά του του υπολογιστή από την 1/7/2017 μέχρι και 15 μέρες μετά την δημοσίευση του καταλόγου των Φοιτητικών Επιδομάτων.
Βάσει του άρθρου 5 του περί Κρατικής Φοιτητικής Μέριμνας Νόμου του 2015, τα φοιτητικά επιδόματα παραχωρούνται για επιδότηση συγκεκριμένων αναγκών, αφού ληφθούν υπόψη οικονομικά, περιουσιακά και κοινωνικά κριτήρια.
Οι δικαιούχοι φοιτητικών επιδομάτων προκύπτουν μετά από αξιολόγηση των αιτήσεων, η οποία γίνεται βάσει συστήματος μοριοδότησης που προσμετρά τα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων πιστώσεων κάθε ακαδημαϊκού έτους.
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Φοιτητικής Μέριμνας ανεξαρτήτως του ύψους του οικογενειακού εισοδήματος, τα φοιτητικά επιδόματα, δεν παραχωρούνται σε περιπτώσεις μεγάλης αξίας ακίνητης περιουσίας και όταν η οικογένεια του φοιτητή διαθέτει χρηματοοικονομικά στοιχεία σε τρέχουσες τιμές (καταθέσεις, μετοχές, χρεόγραφα, ομόλογα).
Η Υπηρεσία Φοιτητικής Μέριμνας θα επανέλθει σύντομα με νέα ανακοίνωση που θα ενημερώνει για την κυκλοφορία των σχετικών εντύπων αίτησης για φοιτητικά επιδόματα που, όπως και για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017, θα είναι ενσωματωμένα σε μια κοινή αίτηση με την φοιτητική χορηγία.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

03 Μαρτίου
Πρόβλημα στο σύστημα της Πύλης Εμβολιασμών
10:10
Τοπικά δημοψηφίσματα αντί ενιαίου για τη μεταρρύθμιση της ΤΑ προκρίνουν Ένωση Δήμων-Ένωση Κοινοτήτων
10:05
Βίκτωρας Παπαδόπουλος:Δεν υπάρχει καμία απόφαση να αλλάξει η πορεία έλευσης του East Med και να παρακαμφθεί η Κύπρος
09:45
ΑΕΛ-Ν.Σαλαμίνα και Εθν.Αχνας-Ολυμπιακός για το πρώτο βήμα πρόκρισης στους "4" του κυπέλλου
09:29
Άνοιξε η Πύλη Εμβολιασμού για τα άτομα 69 ετών και άνω
09:24
Λάμψη Χεζόνια, αλλά ήττα του Παναθηναϊκού από τη Μπαρτσελόνα, με 85-77
09:15
Κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες εξέδωσε το Τμήμα Μετεωρολογίας
09:09
Καταγγελίες 166 πολιτών και ιδιοκτητών 2 υποστατικών από Αστυνομία για παραβίαση μέτρων κατά κορονοϊού
07:44
Η Γερμανία απέλασε το 2020 λιγότερους από τους μισούς μετανάστες σε σχέση με το 2019
07:36
Στο Υπουργικό Συμβούλιο η πρόταση για δημοψήφισμα στην τοπική αυτοδιοίκηση
07:00
Σαουδική Αραβία: Χωρίς εμβολιασμό δεν επιτρέπεται προσκύνημα στην Μέκκα
06:54
Γερμανία: 418 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19
06:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand