Μνημόνιο συνεργασίας- Quantum Cable

Υπεγράφη στη Λευκωσία Μνημόνιο συνεργασίας για την πόντιση υποθαλάσσιου καλωδίου οπτικών ινών, Quantum Cable, που θα συνδέσει την Κύπρο με το Ισραήλ, την Κρήτη και την Αττική στην Ελλάδα και θα επεκτείνεται σε Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία.

 
Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Quantum, το μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη χθες στη Λευκωσία μεταξύ της ιδιοκτήτριας εταιρείας του έργου Quantum Cable, και εκ των κορυφαίων παγκόσμιων εταιρειών του κλάδου με έδρα τις Η.Π.Α. που συμπεριλαμβάνεται στις μεγαλύτερες εταιρείες S&P, έχοντας την πλήρη στήριξη των κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας.
 
«Η λειτουργία του υποθαλάσσιου καλωδίου οπτικών ινών υψηλών ταχυτήτων στη Μεσόγειο αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα και να επιφέρει δραστικές αλλαγές στον τομέα των τηλεπικοινωνιών παγκοσμίως», αναφέρει η εταιρεία.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το «Quantum Cable» έχει τη δυνατότητα μεταφοράς μέχρι 160 terabits ανά δευτερόλεπτο, και θα έχει τη δυνατότητα να διαχειρίζεται μέχρι το 60% της παγκόσμιας κυκλοφορίας δεδομένων στο διαδίκτυο σε ώρες αιχμής.
 
Το μνημόνιο συνεργασίας υπογράφηκε από το Νάσο Κτωρίδη, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Quantum Cable και την κατασκευάστρια εταιρεία.
 
Το "Quantum Cable" θα τοποθετηθεί σε βάθος μεγαλύτερο από 3.000 μέτρα παράλληλα με το «EuroAsia Interconnector» δυναμικότητας 2.000MW, και η λειτουργία τους αναμένεται να ξεκινήσει ταυτόχρονα, γεγονός που θα επιφέρει τεράστιας κλίμακας οικονομικά οφέλη.
 
Όπως αναφέρεται, το "Quantum Cable", είναι έκτασης 7.700 χιλιομέτρων στην Μεσόγειο και συνδέει την Κύπρο με το Ισραήλ, την Κύπρο με την Κρήτη και την Αττική στην Ελλάδα, και επεκτείνεται περαιτέρω σε Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία, όπου θα ξεπεράσει σε μήκος το υποθαλάσσιο καλώδιο ΜΑREA, δυναμικότητας 160 Tbps που εκτείνεται σε 6.600 χλμ. στον Ατλαντικό Ωκεανό από το Virginia Beach της Βιρτζίνια στο Μπιλμπάο της Ισπανίας.
 
Σύμφωνα με την εταιρεία, το συνολικό κόστος για τη δημιουργία του "Quantum Cable", εκτιμάται στα 200 εκατομμύρια δολάρια, το οποίο αναλαμβάνει η εταιρεία Quantum και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Οκτώβριο του 2020.
 
Σύμφωνα με την Quantum, το καλώδιο με την ολοκλήρωσή του "Quantum Cable", αναμένεται να καταστεί «λεωφόρος μεταφοράς δεδομένων σε υψηλές ταχύτητες», όπως το υποθαλάσσιο καλώδιο MAREA, που διασχίζει τον Ατλαντικό Ωκεανό από τη Βιρτζίνια των ΗΠΑ μέχρι το Μπιλμπάο της Ισπανίας στην Ευρώπη.
 
"Είμαστε ευτυχείς που η Κύπρος πρωτοπορεί και πάλι στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, με τη δημιουργία του υποθαλάσσιου καλωδίου υψηλών ταχυτήτων "Quantum Cable", το οποίο θα της επιτρέψει να μεταμορφώσει και να αναβαθμίσει τον γεωπολιτικό της ρόλο, αποτελώντας γέφυρα μεταξύ Ασίας και Ευρώπης", ανέφερε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Μάριος Δημητριάδης, κατά την υπογραφή του Μνημονίου στη Λευκωσία.
 
Πρόσθεσε πως το "Quantum Cable" θα αλλάξει δραματικά τον τηλεπικοινωνιακό χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου, με την Κύπρο να αποτελεί κεντρικό κόμβο για τις τηλεπικοινωνίες, πέραν του νέου της ρόλου ως περιφερειακό ενεργειακό και ναυτιλιακό κέντρο.
 
Από την πλευρά του ο Νάσος Κτωρίδης σημείωσε πως το Quantum Cable έχει αρκετή χωρητικότητα που θα επιτρέπει την ταυτόχρονη διαχείριση δεκάδων εκατομμυρίων τηλεδιασκέψεων υψηλής ευκρίνειας μεταξύ Ασίας και Ευρώπης, λειτουργώντας υποστηρικτικά στην αυξανόμενη ζήτηση από την Ασία και την Ευρώπη για υψηλές ταχύτητες και ασφαλείς συνδέσεις από παροχείς υπηρεσιών Cloud, Data centres και ηλεκτρονικών υπηρεσιών.
 
«Τα υπάρχοντα υποθαλάσσια τηλεπικοινωνιακά καλώδια στην Μεσόγειο είναι χωρητικότητας μέσου όρου 3-4 Tbps, ενώ το υποθαλάσσιο καλωδίο οπτικών ινών Quantum Cable είναι μέχρι και 40 φορές πιο γρήγορο», πρόσθεσε.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 13:01

Τελευταιες Ειδησεις

14 Ιουνίου
Μπάιντεν προς Ερντογάν: Η λύση των δύο κρατών δεν είναι καν στο τραπέζι-Αρνητική εξέλιξη το θέμα των Βαρωσίων
21:37
Ο ΠΟΥ χαιρέτισε τη δέσμευση της G7 για τα εμβόλια, όμως είπε πως χρειάζονται περισσότερα γρήγορα
21:15
Λάσετ: Η πανδημία κατέστησε σαφές ότι η ανεξάρτητη δημοσιογραφία είναι πιο σημαντική από ποτέ
20:46
Ένας θάνατος και 57 νέα περιστατικά κορονοϊού
20:30
Σύνοδος ΝΑΤΟ: Οι 30 σύμμαχοι δεσμεύονται σε ενίσχυση της άμυνας της ευρωατλαντικής περιοχής, έναντι όλων των απειλών
20:03
Περιφέρεια Νάπολης: Δεν θα χορηγήσουμε εμβόλιο Pfizer σε όσους πολίτες έλαβαν την πρώτη δόση με Astrazeneca
19:54
Μέρκελ: Η Συμμαχία πρέπει να βρει «τη σωστή ισορροπία» απέναντι στην Κίνα
19:12
Xωρίς μάσκα υπάρχει ο κίνδυνος της επανεμφάνισης της πανδημίας, σύμφωνα με επιστήμονες
18:42
Και για το Kυπριακό μίλησαν στο περιθώριο του ΝΑΤΟ Μέρκελ - Ερντογάν
18:07
Κορονοϊός- Eλλάδα: 472 νέα κρούσματα - 18 θάνατοι - 353 διασωληνωμένοι
18:02
Η Γεωργία περιμένει την απόφαση του ΝΑΤΟ για την ένταξή της στην συμμαχία
17:26
Υπ.Γεωργίας:Αποδεκτές από Διοικητικό Δικαστήριο προσφυγές για το χαλλούμι, διορθώνεται το τυπικό λάθος
17:13
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand