Κουγιάλης: Προσπάθεια θωράκισης ΑΟΖ με τριμερείς συμφωνίες

Με την υπογραφή τριμερών συμφωνιών με γείτονες χώρες και τη διεξαγωγή ασκήσεων, προσπαθούμε να θωρακίσουμε και να προστατεύσουμε την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης.

Σε δηλώσεις στο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας – Διάσωσης «Ζήνων» στη Λάρνακα, όπου παρακολούθησε άσκηση για αντιμετώπιση περιστατικού θαλάσσιας ρύπανσης από πετρελαιοειδή και σχηματισμό πετρελαιοκηλίδας στον θαλάσσιο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίαςν που βρίσκεται περίπου ένα ναυτικό μίλι από το αλιευτικό καταφύγιο Ζυγίου, ο κ. Κουγιάλης είπε πως «είναι γνωστό ότι η οικονομία της Κύπρου βασίζεται κυρίως στο τουρισμό και κατ’ επέκταση στη θάλασσα. Γι’ αυτό το λόγο ως κυβέρνηση δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην προστασία της θάλασσας, θέλουμε να διατηρήσουμε υγιές θαλάσσιο περιβάλλον για να αναπτύξουμε περαιτέρω τον τουρισμό μας».
Πρόσθεσε ότι μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια «εντάσσεται και η σημερινή άσκηση με την ονομασία «Ορφέας», στην οποία συμμετέχουν αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις του κράτους και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η τριμερής συμφωνία που έχουμε συνάψει με την Ελλάδα και το Ισραήλ, ακριβώς για να προστατεύσουμε από κοινού αποτελεσματικά τη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».
Ο κ. Κουγιάλης ανέφερε ότι η σημερινή είναι «μικρής κλίμακας άσκηση και είναι η πρώτη που γίνεται για αντιμετώπιση τέτοιου περιστατικού, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες ασκήσεις σε τακτά διαστήματα. Θέλουμε να βελτιώσουμε την ετοιμότητα μας για αποτελεσματική αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών και θεωρώ ότι αυτή η άσκηση είναι ο προπομπός μιας μεγαλύτερης άσκησης στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, στην ΑΟΖ της Κύπρου και του Ισραήλ, με τη συμμετοχή δυνάμεων από την Κυπριακή Δημοκρατία, το Ισραήλ και την Ελλάδα».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Υπουργός είπε πως «η μεγάλης κλίμακας άσκηση αναμένεται να διεξαχθεί μετά την υπογραφή της τριμερούς συμφωνίας Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, που θα γινόταν κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης κορυφή,ς η οποία αναβλήθηκε. Πιστεύω ότι εντός Φεβρουαρίου θα πέσουν οι υπογραφές για τη συμφωνία που έχουν υπογράψει οι τρεις χώρες και ταυτόχρονα θα πραγματοποιηθεί και η άσκηση μεγαλύτερης κλίμακας».
Σύμφωνα με τον κ. Κουγιάλη, «τα τελευταία χρόνια η θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις και σημαντική πίεση, υπάρχει η σημαντική και εκτεταμένη δραστηριότητα για την εξεύρεση και ανόρυξη υδρογονανθράκων, υπάρχει αυξανόμενη κίνηση πλοίων, χρόνο με χρόνο και όλα αυτά τα θέματα θέτουν τη Μεσόγειο Θάλασσα σε μεγαλύτερους κινδύνους απ’ ό,τι στο παρελθόν. Γι’ αυτό το λόγο συνάπτουμε αυτές τις συμφωνίες και κάνουμε αυτές τις ασκήσεις, μια παρόμοια συμφωνία επιδιώκεται και με την Αίγυπτο και σιγά - σιγά προσπαθούμε να θωρακίσουμε και να προστατεύσουμε ολόκληρη την ΑΟΖ της Κύπρου».
Όπως είπε ο Υπουργός, «ένα τέτοιο ανεπιθύμητο περιστατικό στη θαλάσσια περιοχή είτε της Κύπρου είτε του Ισραήλ δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από μία χώρα, χρειάζεται να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, χρειάζεται να συντονιστούμε γιατί αυτό το περιστατικό μπορεί να εξαπλωθεί και σε γειτονικές θαλάσσιες περιοχές. Αυτή είναι και η έννοια αυτών των ασκήσεων που κάνουμε, αυτή είναι και η έννοια των τριμερών συμφωνιών που θέλουμε να αναπτύξουμε με τις γειτονικές μας χώρες».
Ο κ. Κουγιάλης ευχαρίστησε όλα τα τμήματα και τις υπηρεσίες του κράτους που έχουν σχεδιάσει και συμμετέχουν στην άσκηση μεταξύ των οποίων το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, που έχει την ευθύνη της άσκησης, το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας, το Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης, το ΚΣΕΔ «Ζήνων», τη Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία, τα Τμήματα Δασών, Περιβάλλοντος και Μετεωρολογίας και το Ωκεανογραφικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Στο επιχειρησιακό μέρος της άσκησης που ξεκίνησε στις 11 το πρωί και ολοκληρώθηκε γύρω στη μία το μεσημέρι, συμμετείχαν μεταξύ άλλων το πλοίο «Αμμόχωστος», δύο σκάφη του Τμήματος Αλιείας με αντιρρυπαντικό εξοπλισμό, σκάφος της λιμενικής και ναυτικής αστυνομίας, το ελικόπτερο της Αστυνομίας και το αεροσκάφος του Τμήματος Δασών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 13:01

Τελευταιες Ειδησεις

19 Ιουνίου
Η Γερμανία σκόρπισε 4-2 την Πορτογαλία
20:58
Αλβανία: Το κλειδί της πόλης των Τιράνων στον Κ. Μπακογιάννη
20:57
Τένις: Στη δεύτερη θέση η Κύπρος και βλέπει... πλέι-οφ για άνοδο
20:54
Στα 62 τα νέα περιστατικά κορωνοϊού – 44 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσηλευτήρια
20:52
Mάχη με τις φλόγες στην Ασγάτα
19:25
Τατάρ: Επίσημες διαπραγματεύσεις μόνο αν γίνει αποδεκτό ‘ίσο διεθνές στάτους’
18:46
Τουρισμός: Προς άρση η καραντίνα των Βρετανών
18:41
Η ξηρασία που πλήττει τη Συρία θα επιδεινώσει την επισιτιστική κρίση, προειδοποιεί ο ΟΗΕ
18:23
Η Ουγγαρία έμεινε όρθια απέναντι στη Γαλλία και μπορεί να ελπίζει
18:14
Βραζιλία-κορονοϊός : Μια "ανάσα" από τους 500.000 θανάτους από την Covid-19 η χώρα
18:14
Μπιτς-βόλει: Στους «16» του πανελληνίου πρωταθήματος οι Σιαπάνης και Σαββίδης
17:57
Ο Ερντογάν συνεχάρη τον Εμπραχίμ Ραϊσί για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές του Ιράν
17:37
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand