Οι δηλώσεις Αναστασιάδη – Τσίπρα - Αμπντάλλα

Το μήνυμα ότι η τριμερής Σύνοδος Κορυφής θέτει τα θεμέλια  για την περαιτέρω συνεργασία ανάμεσα στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Ιορδανία και θα επιφέρει απτά αποτελέσματα σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, προς όφελος των λαών και των τριών χωρών, έστειλε ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Μιλώντας μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, στο Προεδρικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι στο πλαίσιο της συνάντησης, υιοθετήθηκε κοινή διακήρυξη, η οποία αποτελεί οδικό χάρτη του οράματος και των προτεραιοτήτων του τριμερούς μηχανισμού.
Είναι σημαντικό, είπε, πως η διακήρυξη αντανακλά τη συναντίληψη των τριών χωρών ότι η συνεργασία μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων στην ευρύτερη περιοχή, καθώς επίσης στην ειρήνη, στην ασφάλεια, στη σταθερότητα και στην ευημερία της.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Αλέξη Τσίπρα και τον βασιλιά Αμπντάλλα για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι η Λευκωσία παραμένει απόλυτα δεσμευμένη στη συνέχιση των συνομιλιών για επίτευξη λύσης, η οποία θα διασφαλίζει την εδαφική ακεραιότητα, την ανεξαρτησία και την επανένωση της Κύπρου.
Πρόσθεσε ότι ευχαρίστησε τον βασιλιά και τον πρωθυπουργό για τη διαχρονική υποστήριξη στις προσπάθειες που καταβάλλονται για επίλυση του  προβλήματος.

Α. Τσίπρας

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συνεργασία ανάμεσα σε Κύπρο-Ελλάδα και Ιορδανία έχει πολύ σημαντικές προοπτικές σε ό,τι αφορά τις σχέσεις των τριών χωρών και στη δυναμική που μπορεί να αναπτύξει για την ευρύτερη περιοχή.
Δυναμική, συνέχισε, η οποία μπορεί να διαδραματίσει ρόλο καταλύτη για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας, καθώς και για την επίλυση σημαντικών κρίσεων που ταλανίζουν την ευρύτερη περιοχή για πολλές δεκαετίες.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι στη συνάντηση υπογραμμίστηκε η σημασία που έχει η εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης, στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα.
Υπέδειξε ότι η Τουρκία πρέπει να επιβεβαιώσει αν είναι πραγματική η δέσμευσή της για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού, μέσα στο πλαίσιο και τις παραμέτρους που έχουν τεθεί από τα Ηνωμένα Έθνη.

Βασιλιάς Αμπντάλλα

Για μιά συνεργασία που θα έχει μεγάλος όφελος για τους λαούς και των τριών χωρών αλλά και την ευρύτερη περιοχή, έκαμε λόγο ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλλα.
Διασφαλίζει, είπε, την ευημερία των λαών μας και τους παρέχει ευκαιρίες με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Ο Βασιλιάς της Ιορδανίας τόνισε ότι η συνεργασία που άρχισε σήμερα με την Κύπρο και την Ελλάδα, θα συνεχιστεί και θα ενισχυθεί.
Πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις κάλυψαν παγκόσμια και περιφερειακά προβλήματα, καθώς και το Κυπριακό.
Υπέδειξε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή χωρίς τη διευθέτηση της Ισραηλο-Παλαιστινιακής κρίσης και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο Ιορδανός μονάρχης, δήλωσε επίσης ότι και οι τρείς χώρες παραμένουν δεσμευμένες στη συνέχιση των προσπαθειών για καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Σε ό,τι αφορά την προσφυγική κρίση, επισήμανε ότι προσβλέπει στη συμβολή της Κύπρου και της Ελλάδας, ως κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προς την κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος.
Σε σχέση με το Κυπριακό, ο Βασιλιάς της Ιορδανίας, τόνισε ότι η χώρα του υποστηρίζει τη συνέχιση των προσπαθειών για μιά βιώσιμη λύση, στο πλαίσιο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Υπογραφή συμφωνιών

Μετά την ολοκλήρωση των δηλώσεων των ηγετών των τριών χωρών, υπεγράφησαν τρείς συμφωνίες.
Αφορούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και την αναγνώριση των πιστοποιητικών ικανότητας των ναυτικών.

Σύνταξη: Εύα  Αργυρού,  Ανδρέας Κωνσταντίνου

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 13:06

Τελευταιες Ειδησεις

18 Ιουνίου
Η Ισπανία θα καταργήσει από τις 26 Ιουνίου την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους
15:57
Ακύρωση εορτασμών Κατακλυσμού και Φεστιβάλ Νερού στην Αγία Νάπα λόγω Covid 19
15:45
Υπ. Υγείας Γερμανίας: Η παραλλαγή «Δέλτα» απειλεί την επιτυχία της διαδικασίας ανοσοποίησης
15:30
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά σε βυτιοφόρο με προπάνιο στα Νεόκτιστα Ασπροπύργου
15:25
Τηλεδιάσκεψη Καρούσου - Περδίου με τον Ρώσο Υφ. Μεταφορών για επανεκκίνηση πτήσεων
15:07
Ινδία: Οι ειδικοί προειδοποιούν «Η χώρα πρέπει να προετοιμαστεί για ένα τρίτο κύμα μέχρι τον Οκτώβριο»
14:55
Συνάντηση προέδρου της Βουλής με τον Υπουργό Εξωτερικών
14:45
Εγκρίθηκε το πρώτο ετήσιο πρόγραμμα εργασίας του EU4Health αξίας 312 εκατ.
14:43
Ανοδικά κινείται την Παρασκευή το Χρηματιστήριο
14:30
Πληρότητες μέχρι 40% στα ξενοδοχεία της Λεμεσού
14:24
Κρεμλίνο: Η Μόσχα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σχετικά με την ενδεχόμενη δημιουργία τουρκικής στρατιωτικής βάσης στο Αζερμπαϊτζάν
14:20
Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση στον 33χρονο για τη δολοφονία της συζύγου του
14:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand