Ιστορική η σημερινή Σύνοδος Κορυφής Κύπρου- Ελλάδας- Ιορδανίας

Ιστορική χαρακτηρίζει η Λευκωσία την πρώτη τριμερή Σύνοδο Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Ιορδανίας, που φιλοξενεί σήμερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλλα.

Θα υπογραφούν σειρά συμφωνιών μεταξύ των τριών χωρών, ενώ αναμένεται η έκδοση κοινής διακήρυξης, με αναφορές στο Κυπριακό, την ενέργεια και τις διενέξεις που επηρεάζουν την περιοχή.
Της τριμερούς θα προηγηθούν διαβουλεύσεις του Προέδρου Αναστασιάδη με τον βασιλιά Αμπντάλλα και θα ακολουθήσει υπογραφή σειράς διμερών συμφωνιών.
Πρώτος θα φθάσει στις δέκα ο πρωθυπουργός Τσίπρας και μετά από επίσημη υποδοχή θα έχουν κατ'ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Θα ακολουθήσει η υποδοχή του Ιορδανού μονάρχη, διμερής συνάντηση με τον Προέδρο της Δημοκρατίας, διερευμένες διαβουλεύσεις και υπογραφή διμερών συμφωνιών.
Οι τρείς ηγέτες θα έχουν στη συνέχεια συνάντηση και γύρω στις 12 και μισή θα πραγματοποιηθεί η διευρυμένη τριμερής Σύνοδος Κορυφής. Λίγο μετά τη μία οι τρείς ηγέτες θα προβούν σε δηλώσεις και θα ακολουθήσει η υπογραφή συμφωνιών μεταξύ των τριών χωρών. Μετά από επίσημο γεύμα, ο βασιλιάς της Ιορδανίας και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας θα έχουν κατ'ιδίαν συνάντηση.
Ο βασιλιάς Αμπντάλλα συνοδεύεται, μεταξύ άλλων, από τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας.
Χθές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι πέραν της υπογραφής τριών σημαντικών συμβατικών κειμένων μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας, αναμένεται να τεθούν οι βάσεις για στρατηγικής φύσεως συνεργασία σε όλα τα επίπεδα. Εξάλλου, πρόσθεσε, μέσα από την Διακήρυξη της Λευκωσίας, που θα υιοθετηθεί και στην ουσία θα αποτελεί έναν οδικό χάρτη των ενεργειών που θα ακολουθήσουν, θα καταγραφούν οι κοινές προσεγγίσεις των τριών κρατών σε σημαντικά θέματα επικαιρότητας, περιλαμβανομένων και περιφερειακών εξελίξεων.
Δρακόντεια είναι τα μέτρα που λαμβάνονται για την σημερινή τριμερή σύνοδο. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν τοποθετηθεί σε κεντρικές οδούς και τα σημεία από όπου θα περάσουν οι ηγέτες Ελλάδας και Ιορδανίας με τις αντιπροσωπείες τους. Εγιναν ειδικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και η αστυνομία καλεί τους οδηγούς να επιδεικνύουν υπομονή και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις της τροχαίας.

Σύνταξη: Κωνσταντίνος Τσιντάς-Ανδρούλα Γεωργιάδου

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 13:07

Τελευταιες Ειδησεις

19 Ιουνίου
Η Γερμανία σκόρπισε 4-2 την Πορτογαλία
20:58
Αλβανία: Το κλειδί της πόλης των Τιράνων στον Κ. Μπακογιάννη
20:57
Τένις: Στη δεύτερη θέση η Κύπρος και βλέπει... πλέι-οφ για άνοδο
20:54
Στα 62 τα νέα περιστατικά κορωνοϊού – 44 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσηλευτήρια
20:52
Mάχη με τις φλόγες στην Ασγάτα
19:25
Τατάρ: Επίσημες διαπραγματεύσεις μόνο αν γίνει αποδεκτό ‘ίσο διεθνές στάτους’
18:46
Τουρισμός: Προς άρση η καραντίνα των Βρετανών
18:41
Η ξηρασία που πλήττει τη Συρία θα επιδεινώσει την επισιτιστική κρίση, προειδοποιεί ο ΟΗΕ
18:23
Η Ουγγαρία έμεινε όρθια απέναντι στη Γαλλία και μπορεί να ελπίζει
18:14
Βραζιλία-κορονοϊός : Μια "ανάσα" από τους 500.000 θανάτους από την Covid-19 η χώρα
18:14
Μπιτς-βόλει: Στους «16» του πανελληνίου πρωταθήματος οι Σιαπάνης και Σαββίδης
17:57
Ο Ερντογάν συνεχάρη τον Εμπραχίμ Ραϊσί για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές του Ιράν
17:37
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand