Η ΟΑΠ υπέρ της αναστολής της αναγνώρισης του Ισραήλ

Ένα όργανο-κλειδί της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) τάχθηκε με ψήφισμά του τη Δευτέρα υπέρ της αναστολής της αναγνώρισης του Ισραήλ, κάτι που εάν εφαρμοστεί θα καταστρέψει ένα από τα θεμέλια της -ημιθανούς- ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών.

 
Η πρόταση έγινε μετά τη διήμερη, σπάνια συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου της ΟΑΠ, κορυφαίου οργάνου αυτής της οργάνωσης, που αναγνωρίζεται διεθνώς ότι εκπροσωπεί όλες τις παλαιστινιακές παρατάξεις.
 
Η συνεδρίαση, στην οποία πήρε μέρος ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, συνήλθε εκτάκτως για να συζητηθεί η αντίδραση στην απόφαση που ανακοίνωσε την 6η Δεκεμβρίου 2017 ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, κίνηση που για τους Παλαιστίνιους αποτελεί βαρύ πλήγμα στην υπόθεσή τους.
 
Ανοίγοντας τις εργασίες του ΚΣ της ΟΑΠ την Κυριακή, ο Αμπάς -ο οποίος υπερψήφισε την απόφαση- χαρακτήρισε "χαστούκι του αιώνα" την απόφαση και την ειρηνευτική πρωτοβουλία που εξήγγειλε ο Τραμπ.
 
Με το ψήφισμα, το Κεντρικό Συμβούλιο της ΟΑΠ "εξουσιοδοτεί την Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΑΠ να αναστείλει την αναγνώριση του Ισραήλ, ωσότου αυτό το τελευταίο να αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967, να ακυρώσει την προσάρτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και να αναστείλει τις εποικιστικές δραστηριότητές του" στα κατεχόμενα, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα.
 
Το κείμενο εγκρίθηκε με 74 ψήφους υπέρ, 2 κατά και 12 αποχές, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
 
Η Εκτελεστική Επιτροπή, της οποίας ηγείται ο Αμπάς, είναι το μόνο όργανο που παίρνει δεσμευτικές αποφάσεις εξ ονόματος των Παλαιστινίων εντός των ορίων της ειρηνευτικής διαδικασίας με το Ισραήλ.
 
Το 2015 πάντως, ένα κείμενο που ψήφισε το ΚΣ της ΟΑΠ υπέρ της διακοπής της συνεργασίας με το Ισραήλ ως προς την ασφάλεια δεν εφαρμόστηκε.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 13:07

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για οριζόντια μέτρα
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
05:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.