«Πόλεμο» στα αχρείαστα πλαστικά κήρυξε η Τερέζα Μέι

Η Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δεσμεύθηκε σε ομιλία της για μέτρα εξάλειψης όλων των αχρείαστων πλαστικών απορριμμάτων στη χώρα έως το 2042.

Πρόκειται για δέσμευση στο πλαίσιο ενός 25ετούς σχεδίου για προστασία και βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος.

Η εκστρατεία κατά των πλαστικών έχει έρθει στο προσκήνιο τους τελευταίους μήνες στη Βρετανία μέσα από δημοσιογραφικά, ρεπορτάζ, ντοκιμαντέρ και αναφορές επιστημόνων, πολιτικών, διασημοτήτων και του Πρίγκιπα Καρόλου.

«Νομίζω ότι ο κόσμος θα σοκαριστεί με το πώς επιτρέπουμε σήμερα τόσο πολύ πλαστικό να παράγεται χωρίς να χρειάζεται», είπε η κα Μέι, η οποία τόνισε πως το σχέδιο προβλέπει δημιουργία διαδρόμων χωρίς πλαστικές συσκευασίες στα σουπερμάρκετ. Όπως σημείωσε η Πρωθυπουργός, λαχανικά, φρούτα και ψάρια δε χρειάζεται να πωλούνται εντός πλαστικών συσκευασιών.

Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει επίσης, μεταξύ άλλων, επέκταση της χρέωσης των πέντε πενών για τη χρήση πλαστικής σακούλας σε όλα τα καταστήματα στην Αγγλία. Από το 2015 οι μεγάλες επιχειρήσεις με πάνω από 250 εργαζόμενους είναι υποχρεωμένες να χρεώνουν τους καταναλωτές για τη σακούλα, ενώ για τις μικρότερες επιχειρήσεις η χρέωση ήταν προαιρετική.

Η Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε επίσης να χρηματοδοτήσει προγράμματα καινοτομίας ως προς την κατασκευή πλαστικού, αλλά και να βοηθήσει οικονομικά αναπτυσσόμενες χώρες να μειώσουν τον όγκο των πλαστικών απορριμμάτων και τη ρύπανση που προκαλούν.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις, ωστόσο, δήλωσαν απογοητευμένες από το γεγονός ότι οι υποσχέσεις αυτές δεν θα έχουν δεσμευτική νομική ισχύ και θα μπορούσαν κάλλιστα να αγνοηθούν είτε από την τωρινή είτε από μελλοντικές κυβερνήσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Η κα Μέι χαρακτήρισε τα πλαστικά απορρίμματα ως ένα από τα πιο μεγάλα «περιβαλλοντικά στίγματα» του καιρού μας.

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 13:10

Τελευταιες Ειδησεις

28 Ιουνίου
Ο Ερντογάν δήλωσε πως δεν επιθυμεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδος στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ
21:52
Τζο Μπάιντεν και Ερντογάν θα συνομιλήσουν αύριο στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη
21:04
Ο ΓΓ του ΑΛΕΛ υπογράμμισε εκ νέου τη σταθερή εναντίωση του Κόμματος στη διχοτόμηση και τη προσήλωσή του στη συμφωνημένη βάση λύσης της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας
20:27
Έφτασαν το απόγευμα στην Κύπρο τα δύο νέα μισθωμένα αεροπλάνα τύπου Air Tractor
20:11
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενεργοποίησαν τις κυρώσεις κατά της Μόσχας
19:24
Κρίσιμη χαρακτηρίζεται η τριήμερη σύνοδος του ΝΑΤΟ που ξεκινά αύριο στη Μαδρίτη
18:52
ΗΠΑ: Πενήντα παράνομοι μετανάστες εντοπίστηκαν χθες νεκροί μέσα σε αποθηκευτικό χώρο φορτηγού
18:17
Κιλιτσντάρογλου: ''Αντί ο Ταγίπ Ερντογάν να πει "δεν αναγνωρίζω τον Νίκο Αναστασιάδη", θα φάει στο ίδιο τραπέζι μαζί του"
17:59
To Μεσογειακό Χωριό υποδέχτηκε την αποστολή της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής
17:34
Δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας στις 19 Οκτωβρίου 2023 προανήγγειλε η Στέρτζιον
17:11
Η Επιτροπή Προσφύγων ολοκλήρωσε την συζήτηση νομοσχεδίου για την είσπραξη του τέλους 0.4% επί των αγοραπωλησιών ακινήτων και μετοχών εταιριών με ακίνητα
16:31
Μαθητές του σχολείου του κατεχόμενου Ριζοκαρπάσου ενημερώθηκαν για την ασφαλή και δημιουργική χρήση του διαδικτύου
15:55
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand