«Πόλεμο» στα αχρείαστα πλαστικά κήρυξε η Τερέζα Μέι

Η Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δεσμεύθηκε σε ομιλία της για μέτρα εξάλειψης όλων των αχρείαστων πλαστικών απορριμμάτων στη χώρα έως το 2042.

Πρόκειται για δέσμευση στο πλαίσιο ενός 25ετούς σχεδίου για προστασία και βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος.

Η εκστρατεία κατά των πλαστικών έχει έρθει στο προσκήνιο τους τελευταίους μήνες στη Βρετανία μέσα από δημοσιογραφικά, ρεπορτάζ, ντοκιμαντέρ και αναφορές επιστημόνων, πολιτικών, διασημοτήτων και του Πρίγκιπα Καρόλου.

«Νομίζω ότι ο κόσμος θα σοκαριστεί με το πώς επιτρέπουμε σήμερα τόσο πολύ πλαστικό να παράγεται χωρίς να χρειάζεται», είπε η κα Μέι, η οποία τόνισε πως το σχέδιο προβλέπει δημιουργία διαδρόμων χωρίς πλαστικές συσκευασίες στα σουπερμάρκετ. Όπως σημείωσε η Πρωθυπουργός, λαχανικά, φρούτα και ψάρια δε χρειάζεται να πωλούνται εντός πλαστικών συσκευασιών.

Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει επίσης, μεταξύ άλλων, επέκταση της χρέωσης των πέντε πενών για τη χρήση πλαστικής σακούλας σε όλα τα καταστήματα στην Αγγλία. Από το 2015 οι μεγάλες επιχειρήσεις με πάνω από 250 εργαζόμενους είναι υποχρεωμένες να χρεώνουν τους καταναλωτές για τη σακούλα, ενώ για τις μικρότερες επιχειρήσεις η χρέωση ήταν προαιρετική.

Η Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε επίσης να χρηματοδοτήσει προγράμματα καινοτομίας ως προς την κατασκευή πλαστικού, αλλά και να βοηθήσει οικονομικά αναπτυσσόμενες χώρες να μειώσουν τον όγκο των πλαστικών απορριμμάτων και τη ρύπανση που προκαλούν.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις, ωστόσο, δήλωσαν απογοητευμένες από το γεγονός ότι οι υποσχέσεις αυτές δεν θα έχουν δεσμευτική νομική ισχύ και θα μπορούσαν κάλλιστα να αγνοηθούν είτε από την τωρινή είτε από μελλοντικές κυβερνήσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Η κα Μέι χαρακτήρισε τα πλαστικά απορρίμματα ως ένα από τα πιο μεγάλα «περιβαλλοντικά στίγματα» του καιρού μας.

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 13:10

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.