Ο ΠτΔ παρέλαβε την ετήσια έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το 2016

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρέλαβε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, την ετήσια έκθεση του Γραφείου του Γενικού Ελεγκτή για το 2016. 

Επιδίδοντας την Έκθεση, ο Γενικός Ελεγκτής κ. Οδυσσέας Μιχαηλίδης είπε πως ο όγκος της Έκθεσης έχει σμικρυνθεί κατά πολύ και ο λόγος είναι επειδή η Υπηρεσία, στη βάση εισήγησης των Βρετανών εμπειρογνωμόνων, έχει αλλάξει την πρακτική ετοιμασίας των θεμάτων και εκδίδει επιμέρους εκθέσεις για κάθε θέμα το οποίο ολοκληρώνει.


Πρόσθεσε ότι ως εκ τούτου στην Έκθεση αυτή περιλαμβάνεται ο κατάλογος των Εκθέσεων που έχουν εκδοθεί καθώς και η έκθεση ελέγχου επί της δημοσιονομικής έκθεσης που έχει εκδώσει η Γενική Λογίστρια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τέλος ο κ. Μιχαηλίδης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη συνεργασία που έχουν.

Παραλαμβάνοντας την Έκθεση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αφού συνεχάρη τον κ. Μιχαηλίδη για το έργο της Υπηρεσίας του είπε ότι «γνωρίζετε πολύ καλά τις απόψεις μου, γνωρίζετε πολύ καλά τις θέσεις μου. Η άτεγκτη στάση είναι απαραίτητη προκειμένου να παταχθούν οι οποιεσδήποτε καταχρήσεις, είτε εξουσίας είτε διασπάθισης δημόσιου χρήματος».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως η μέχρι σήμερα συνεργασία τους ήταν άριστη και πρόσθεσε ότι «αυτό που είχα πει πέρσι και τα προηγούμενα χρόνια ήταν, με την ολοκλήρωση των ερευνών (αυτές) να δημοσιοποιούνται έτσι ώστε να είναι πάντοτε τεκμηριωμένες».

Ανέφερε ακόμη ότι μπορεί να υπήρξαν και από τις δύο πλευρές διαφωνίες, κάτι που είναι και ανθρώπινο, ως προς τις αρμοδιότητες περισσότερο πάρα ως προς τον τρόπο λειτουργίας, ωστόσο η συνεργασία ήταν άψογη.

Τέλος είπε «εύχομαι το καλύτερο και να συνεχίσετε έτσι το έργο σας για το καλό του τόπου μας».

Εξάλλου, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά την επίδοση της Έκθεσης, ο κ. Μιχαηλίδης εξήγησε πως πλέον μετά τη συμπλήρωση του ελέγχου του κάθε οργανισμού, και αφού ληφθούν απόψεις του ελεγχόμενου η έκθεση συντάσσεται και δημοσιοποιείται. Πρόσθεσε ότι αυτό αντιμετωπίζει τα προβλήματα διαρροών των εκθέσεων και τις καθιστά και πιο εύχρηστες.
Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε πως στη βάση των εισηγήσεων των Βρετανών εμπειρογνωμόνων υπάρχει προσπάθεια αναβάθμισης του τρόπου εφαρμογής των διεθνών προτύπων που ακολουθεί η Υπηρεσία κάτι που έχει αρχίσει, όπως είπε, ήδη να αντικατοπτρίζεται στις Εκθέσεις που εκδίδονται, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα συνεχίσει αυτή η βελτίωση και στο μέλλον.

Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις ότι με τον τρόπο που ασκεί τον έλεγχο παραλύουν Υπηρεσίες, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως οποιοσδήποτε ισχυρίζεται ότι στην Κύπρο σήμερα υπάρχει γραφειοκρατία μεγαλύτερη από αυτή που υπήρχε το 2011 και 2012, δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα.

Πρόσθεσε πως «ο τρόπος αντιμετώπισης της γραφειοκρατίας και των στρεβλώσεων ή αναποτελεσματικότητας στο δημόσιο, δεν είναι να διασφαλίζουμε στους δημόσιους υπαλλήλους ότι δεν θα λογοδοτούν αν παραβιάσουν τις υποχρεώσεις τους αλλά θέτοντας σαφείς στόχους και παραδοτέα που πρέπει να έχουν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

«Αυτοί είναι οι σύγχρονοι τρόποι αύξησης της παραγωγικότητας και όχι να υιοθετούμε μια κουλτούρα ατιμωρησίας και ο δημόσιος υπάλληλος να σκέφτεται πως ‘δεν πειράζει ό,τι και να κάνω έχω διασφαλισμένο ότι ποτέ δεν θα κληθώ να λογοδοτήσω’», είπε.

Ερωτηθείς αν διαπιστώνει αλλαγή κουλτούρας στην Κύπρο, ο Γενικός Ελεγκτής είπε πως «σιγά σιγά, όχι μόνο λόγω του έργου γενικά των διωκτικών Αρχών, και σε αυτές περιλαμβάνονται η Νομική Υπηρεσία και η Αστυνομία, αλλά και λόγω αλλαγής νοοτροπίας των πολιτών που επιδεικνύουν πλέον μηδενική ανοχή σε φαινόμενα κακοδιαχείρισης, αυτό το πνεύμα ατιμωρησίας που ήταν καλά εμπεδωμένο στη Δημόσια Υπηρεσία, πιστεύω ότι έχει αρχίσει σιγά σιγά να διαλύεται».

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον πιστεύει ότι οι στρατηγικές του έχουν ωφελήσει τον πολίτη και αν έχουν σωθεί δημόσια έσοδα, εξέφρασε την πεποίθηση πως με βάση μετρήσεις που έχουν γίνει πανευρωπαϊκά για το μεγάλο ποσό που στοιχίζει στον πολίτη η διαφθορά,» στον κάθε πολίτη πρέπει να είναι προφανές ότι το όλο πλέγμα ελέγχου μόνο καλό μπορούν να φέρουν στην οικονομία μιας χώρας».

Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα του ΟΠΑΠ, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε πως «αυτό που έχει περιγράψει η Υπηρεσία στη χθεσινή της ανακοίνωση εξηγεί την αντίδραση του ΟΠΑΠ. Όπως αντιλαμβάνεστε αυτή τη στιγμή διερευνώνται εναντίον του ΟΠΑΠ πολύ σοβαρά ποινικά αδικήματα και είναι δικαίωμα του οργανισμού να επιλέγει όποιο τρόπο θέλει για να αμυνθεί ή να θολώσει τα νερά».

Πρόσθεσε πως δεν γνωρίζει αν η προσπάθεια του ΟΠΑΠ είναι να προκαλέσει με κάποιο τρόπο τα γεγονότα ώστε να αποκαλυφθεί ποιος είχε δώσει στην Ελεγκτική Υπηρεσία τις καταγγελίες που οδήγησαν στην έναρξη όλων αυτών των ερευνών.
«Αυτό που μπορώ να διαβεβαιώσω είναι ότι σε καμία περίπτωση η Υπηρεσία μας δεν πρόκειται να εκθέσει οποιονδήποτε είχε το φιλότιμο να δώσει πληροφορίες, οι οποίες αν αποδειχθεί ότι ευσταθούν θα οδηγήσουν στην αποκάλυψη πολύ σοβαρών ποινικών αδικημάτων», είπε.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις ότι τα ποσά που έχουν δοθεί προς την Κυβέρνηση είναι σωστά, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως το συγκεκριμένο θέμα έχει ξεκαθαρίσει πλήρως καθώς ο Γενικός Εισαγγελέας έχει δώσει δύο γνωματεύσεις επί του θέματος και αυτή τη στιγμή το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας στη βάση αυτών των γνωματεύσεων έχει αρχίσει την ετοιμασία των ποσών που θα πρέπει να απαιτηθούν από τον ΟΠΑΠ.

«Μιλάμε για ορισμένες δεκάδες εκατομμύρια που θα πρέπει να απαιτηθούν από τον ΟΠΑΠ και να επιστραφούν στον Κύπριο φορολογούμενο γιατί αυτά τα λεφτά τα έχει καρπωθεί ο ΟΠΑΠ με τρόπο που δεν είναι σύμφωνος, όπως έχει εξηγήσει ο Γενικός Εισαγγελέας, με τη σύμβαση, η οποία διέπει τη λειτουργία του στην Κύπρο», είπε ο κ. Μιχαηλιδης.

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 13:10

Τελευταιες Ειδησεις

18 Ιανουαρίου
Η Αστυνομία συνέλαβε τέσσερις υπόπτους, μετά τον εντοπισμό ναρκωτικών ουσιών στην κατοχή τους
21:29
Η Φινλανδία θα αρχίσει να χαλαρώνει σταδιακά τους περιορισμούς
21:20
Σε 16 ασθενείς άνω των 65 ετών χορηγήθηκε ήδη αντιικό φάρμακο για τον κορονοϊό
20:53
Βρετανία: Ο Ντόμινικ Κάμινγκς θα καταθέσει για τις καταγγελίες του για παραβιάσεις του lockdown
20:44
Ερντογάν: Ενδέχεται επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου στην Τουρκία
20:10
ΠΟΥ: Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα υγιή παιδιά χρειάζονται αναμνηστική δόση
20:07
Τρεις θάνατοι και 2,200 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Τρίτη
20:01
Ο Λαβρόφ ζήτησε από τον Μπλίνκεν να μην αναπαράγει τις εικασίες περί «ρωσικής επιθετικότητας» στην Ουκρανία
19:10
Ο Μπλίνκεν, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Λαβρόφ, τόνισε την ανάγκη αποκλιμάκωσης στην Ουκρανία
19:08
Έκκληση Σολτς-Στόλτενμπεργκ στη Μόσχα για αποκλιμάκωση και επιστροφή στον διάλογο
19:00
Επιβεβαιώνεται η πτωτική τροχιά κρουσμάτων Covid στο ΗΒ παρά τα σχεδόν 100.000 περιστατικά
18:30
Προβλήματα σε σημεία του οδικού δικτύου προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές
17:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand