Κουγιάλης:Συνεχίζουμε τις δράσεις για τη διαχείριση των αποβλήτων

Τις πολλαπλές στοχευόμενες δράσεις στο θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων συνεχίζει το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, δήλωσε ο Υπουργός Νίκος Κουγιάλης.

 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση επαλήθευσης της Cyta ως οργανισμού «Zero Waste to Landfill», ο κ. Κουγιάλης ανέφερε πως οι ενέργειες εμπίπτουν μέσα στο πλαίσιο που έχει τεθεί από το εθνικό πρόγραμμα πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων και το σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων για τα δημοτικά απόβλητα για ενίσχυση και προώθηση της μείωσης, της χωριστής συλλογής, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης των αποβλήτων.
 
Ο Υπουργός ανέφερε επίσης ότι μέσα από τη λήψη μέτρων νομοθετικής φύσεως όπως η έγκριση του κανονισμού για την ευθύνη παραγώγου για χαρτί μη συσκευασίας και τη μείωση της χρήσης των πλαστικών σακούλων μεταφοράς, αλλά και άλλων δράσεων όπως η ετοιμασία κανονισμών για ανάληψη υποχρέωσης στις τοπικές αρχές για ετοιμασία τοπικών σχεδίων διαχείρισης, στόχου μείωσης/ανακύκλωσης και εγκαθίδρυση χωριστής συλλογής μέσω συστημάτων πληρώνω όσο πετώ (ΠΟΠ), «μπορούμε να επιτύχουμε τον επιθυμητό στόχο που είναι η ομαλή μας μετάβαση από το μοντέλο της γραμμικής στην κυκλική οικονομία».
 
Ο κ. Κουγιάλης ανέφερε επιγραμματικά τα έργα που υλοποιούνται, όπως το πρόγραμμα μείωσης στερεών δημοτικών αποβλήτων παραλιακών ξενοδοχειακών μονάδων και πλησίον συναφών χώρων μαζικής παραγωγής αποβλήτων στους Δήμους Λάρνακας, Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου (ΦΑΣΗ Α΄) και στη Λεμεσό και Πάφο (ΦΑΣΗ Β΄) καθώς, και το έργο «Πληρώνω όσο πετάω» για τους Δήμους Λευκωσίας και Συμπλέγματα Κοινοτήτων (περιλαμβάνει εξοπλισμό, λογισμικό, εκπαίδευση προσωπικού).
 
Πρόσθεσε πως ένας από τους πιο σημαντικούς στόχους είναι η συμμόρφωσή μας με την καταδικαστική απόφαση από την ΕΕ για το μη κλείσιμο και αποκατάσταση των χωματερών Βατί – Κοτσιάτη. «Για το θέμα λαμβάνονται σημαντικά μέτρα όπως η ολοκλήρωση αποκατάστασης των χωματερών Λευκωσίας και Λεμεσού, η λειτουργία τέλος του 2017 της νέας μονάδας ΟΕΔΑ στο Πεντάκωμο και η επαναξιολόγηση της δυναμικότητας ΟΕΔΑ Λάρνακας-Αμμοχώστου και για άλλες επαρχίες. Παράλληλα γίνονται δράσεις για αναβάθμιση της μονάδας στη Πάφο σε ολοκληρωμένη μονάδα διαχείρισης αποβλήτων», είπε.
 
Οσον αφορά τη CYTA, ο Υπουργός είπε πως ενέργειες και πρωτοβουλίες όπως αυτές της CΥΤΑ όπως και άλλων οργανισμών δίνουν ώθηση στην επέκταση του χρόνου ζωής των φυσικών πόρων, οι οποίοι δεν είναι ανεξάντλητοι, χρησιμοποιώντας τους πλέον αποδοτικά, παράλληλα με τη μείωση παραγωγής αποβλήτων και ταφής τους.
 
Τέλος, συνεχάρη τον Οργανισμό για αυτή την επιτυχία και εξέφρασε την ελπίδα η δράση αυτή να αποτελέσει πρότυπο και για άλλες επιχειρήσεις και οργανισμούς ώστε να κινητοποιηθούν με δραστικά μέτρα προς τη μείωση των αποβλήτων τους.
 
(ΚΥΠΕ/ΘΚΕ/ΓΒΑ)
 
 
** Η είδηση εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου Rethink Reduce-Reuse-Recycle, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE+ της ΕΕ (Κωδικός έργου: LIFE13 INF/CY/000910). Ανάδοχος Φορέας: ΡΙΚ. Εταίροι: GreenDot Κύπρου, Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ΚΥΠΕ και Fost Plus Βελγίου.**

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 13:10

Τελευταιες Ειδησεις

14 Μαΐου
ΟΗΕ: Σχεδόν 10.000 Παλαιστίνιοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Λωρίδα της Γάζας
21:58
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Δεν έχει αλλάξει η πολιτική μας για τους S-400
21:49
Στους 10 ο αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό στη Δυτική Όχθη
21:38
Τίθεται σε ισχύ την προσεχή Δευτέρα το νέο Διάταγμα του Υπουργού Υγείας
21:20
Τέσσερεις νεκροί, 171 τα νέα κρούσματα την Παρασκευή
21:16
Δεύτερη ευκαιρία για υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στα Ειδικά Σχέδια του Υπ. Εργασίας
21:00
Μπ. Τζόνσον: Μείωση του χρόνου που μεσολαβεί μεταξύ των δύο δόσεων εμβολίου Covid λόγω της ινδικής παραλλαγής
20:45
ΥΠΕΣ: Δεκάδες αιτήσεις για τα στεγαστικά σχέδια στα ορεινά, ίσως χρειαστεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός
20:25
Νετανιάχου: Οι επιχειρήσεις στη Γάζα δεν θα τερματιστούν σύντομα
20:15
Γερμανία: Λοιμωξιολόγος προειδοποιεί για ενδεχόμενο τέταρτο κύμα κορονοϊού το φθινόπωρο
20:00
Νέα πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα οι εκπαιδευτικοί (Βίντεο)
19:45
Δύο διαδηλωτές τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ
19:25
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand