Κοινές οι προκλήσεις για Μάλτα – Κύπρο λένε οι ΥΠΑΜ

Κύπρος και Μάλτα ως μεσογειακές χώρες μέλη της ΕΕ αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις και απειλές και η διμερής συνεργασία είναι απαραίτητη για αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων δήλωσαν οι Υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών Χριστόφος Φωκαϊδης και Michael Farrugia ύστερα από συνάντηση στο ΓΕΕΦ.

Ο κ. Farrugia πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψη Υπουργού Άμυνας της Μάλτας στη Λευκωσία και είχε το πρωί κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον ομόλογό του, την οποία ακολούθησαν διευρυμένες διαβουλεύσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο Υπουργείων Άμυνας .

Σε δηλώσεις ο κ. Φωκαϊδης ανέφερε ότι η παρουσία του Μαλτέζου Υπουργού καταδεικνύει τη βούληση των δύο χωρών να ανοίξουν νέους δρόμους συνεργασίας και να μετουσιώσουν, σε αμοιβαία επωφελείς πολιτικές, τους στενούς και παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας που ενώνουν τις δύο χώρες.
Ανέφερε ότι αυτοί οι δεσμοί έχουν οικοδομηθεί στη βάση κοινών αρχών και αξιών και ενισχύονται από τη συμμετοχή μας στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.
«Την ίδια ώρα Κύπρος και Μάλτα, ως δύο μεσογειακές χώρες που αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις και απειλές, συνεργαζόμαστε για την προώθηση των κοινών μας συμφερόντων, βασική μας επιδίωξη η προαγωγή της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ειρήνης, θέλουμε να καταστήσουμε την Μεσόγειο μια ζώνη συνεργασίας, ανάπτυξης και ευημερίας και εργαζόμαστε από κοινού σε διάφορα προγράμματα της ΕΕ», ανέφερε ο κ. Φωκαϊδης.
Σύμφωνα με τον ΥΠΑΜ συζήτησαν με τον Μαλτέζο ομόλογό του ιδιαίτερα την προοπτική της συνεργασίας των μεσογειακών κρατών μελών της ΕΕ στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας των ‘Med 7’ που σήμερα συναντώνται στη Ρώμη σε επίπεδο αρχηγών κρατών.
«Να προχωρήσουμε στην διαμόρφωση πλαισίου συνεργασίας σε επίπεδο Υπουργών Άμυνας, με συναντήσεις στο υπουργικό επίπεδο το αμέσως επόμενο διάστημα, κοινός στόχος η αντιμετώπιση προκλήσεων όπως το μεταναστευτικό, η παράνομη διακίνηση όπλων, η διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής, η τρομοκρατία, η θαλάσσια και ενεργειακή ασφάλεια», είπε ο Υπουργός.
Αναφέρθηκε ακόμη στις πρωτοβουλίες της Κύπρου στο περιφερειακό πλαίσιο της Ανατολικής Μεσογείου με τις διάφορες φίλες γειτονικές χώρες, με τριμερείς και διμερείς συνεργασίες που διαμορφώνουν ένα πλέγμα κοινών συμφερόντων, κοινών πολιτικών και κοινών μηχανισμών, που προάγουν τη σταθερότητα, ασφάλεια και ανάπτυξη στην ταραγμένη μας ταραχή, ενόψει και των σημαντικών ενεργειακών προοπτικών για την ανατολική Μεσόγειο. Αυτές οι προοπτικές , πρόσθεσε, έχουν στρατηγική σημασία για το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης.
Επεσήμανε ότι μέσα από το διάλογο διαμορφώνεται ένα πλαίσιο συνεργασίας που θα μας επιτρέψει να γεφυρώσουμε συμφέροντα και να ενώσουμε δυνάμεις με όλες τις χώρες στις δύο όχθες της Μεσογείου.
«Σε αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε μαζί στην ΕΕ, μέσα από την προαγωγή μιας ολοκληρωμένης, περιεκτικής προσέγγισης, στο πλαίσιο της κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας που λαμβάνει υπόψη την ανάγκη συνδυασμού μέτρων και πολιτικών που προάγουν την ασφάλεια αφενός, αλλά αφετέρου και την ανάπτυξη στην περιφέρεια της ΕΕ», ανέφερε.
Σύμφωνα με τον κ. Φωκαϊδη, λήφθηκαν αποφάσεις που θέτουν το πλαίσιο μιας αναβαθμισμένης συνεργασίας σε τομείς όπως η ναυτική συνεργασία, η επιτήρηση στη Μεσόγειο, η έρευνα και η διάσωση, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η εκπαίδευση και οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις.
Ο κ. Φωκαϊδης ενημέρωσε τον ομόλογό του και για το Κυπριακό και επανέλαβε τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στο πλαίσιο του ΟΗΕ προς την κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης για τερματισμό του μεγαλύτερου ιστορικού και πολιτικού αναχρονισμού που συνεχίζει να συντελείται στην Ευρώπη με παράνομη κατοχή εδαφών μιας χώρας μέλους της ΕΕ και τερματισμό της βίαιης διαίρεσης.
« Μιας λύσης που να επανενώνει την Κύπρο , κατοχυρώνοντας πλήρως τα δικαιώματα όλων των πολιτών της Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων , μέσα στο πλαίσιο που ορίζει και εγγυάται η Ευρωπαϊκή Ένωση, μακριά από κηδεμόνες και αναχρονιστικά συστήματα εγγυήσεων», ανέφερε ο Υπουργός.

Ο ΥΠΑΜ της Μάλτας στις δικές του δηλώσεις μίλησε για την εξαιρετική σχέση της χώρας του με την Κύπρο σε πολλά φόρουμ και σε πολλά θέματα, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες έχουν μια πλούσια ιστορία και προσβλέπουν σε ακόμη μεγαλύτερη συνεργασία στο μέλλον.
Ανέφερε ότι στις συνομιλίες επικεντρώθηκαν στην κατάσταση στην Μεσόγειο , κυρίως στις προκλήσεις λόγω της αστάθειας που χαρακτηρίζει πολλά μέρη της περιοχής αυτής.
«Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε συζητήσει για την παράνομη μετανάστευση, και επίσης για τα διάφορα τραγικά περιστατικά που έχουν σημειωθεί σε κράτη μέλη της ΕΕ, η Μάλτα πιστεύει ότι η ασφάλεια των πολιτών θα πρέπει να βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο, τόσο σε εθνικό όσο και σε κοινοτικό επίπεδο, η Μάλτα πιστεύει ακόμη ότι η ΕΕ πρέπει να είναι αρκετά ευέλικτη ώστε να καλύπτει τις ανάγκες των κρατών μελών και πρέπει να επικεντρωθεί στην ασφάλεια της ποιότητας ζωής των πολιτών της καθώς οι απειλές συνεχίζουν να διαφοροποιούνται και να πολλαπλασιάζονται», ανέφερε ο Μαλτέζος Υπουργός.
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ανέφερε ότι τόσο η Μάλτα όσο και η Κύπρος, επικεντρώνονται στην άμυνα και την εθνική ασφάλεια, ιδίως στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων τους, λόγω και των προκλήσεων από τα διεθνή εγκληματικά δίκτυα και από τα μεταναστευτικά ρεύματα , στην ανάγκη καλύτερης θαλάσσιας επιτήρησης και στην ανάγκη εμβάθυνσης της αμυντικής τους συνεργασίας.
Ανέφερε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις σε όλα τα ευρωπαϊκά επίπεδα για να βρει τρόπους και μέσα αντιμετώπισης των παράνομων μεταναστευτικών ροών.
Θα εξακολουθήσουμε, είπε, να επιμένουμε στην υποχρεωτική κατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Ο κ. Farrugia αναφέρθηκε επίσης στη δυνατότητα διερεύνησης πιθανών ευκαιριών διμερούς συνεργασίας μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων σε τομείς έρευνας και διάσωσης, κατάρτισης σε στρατιωτικές ακαδημίες και κοινής ανάπτυξης σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις που εγκρίθηκαν από την ΕΕ και τον ΟΗΕ.
«Τέτοιοι διμερείς δεσμοί είναι χρήσιμοι επειδή παρέχουν ακριβώς την πλατφόρμα για να συζητήσουμε συγκεκριμένους τρόπους για το πώς οι χώρες μας μπορούν να συντονιστούν καλύτερα και να ενεργήσουν από κοινού σε πραγματικό χρόνο, τόσο σε τεχνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο», ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 13:11

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
Γ.Γ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.