Ευκαιρίες για επενδύσεις Γάλλων στην Ελλάδα

Με αφορμή την επίσκεψη του προέδρου της Γαλλίας Μακρόν, ο πρόεδρος του Ελληνο-γαλλικού Επιμελητηρίου μιλά στο Euronews για τις επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Ελλάδα.

Η επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον για την τόνωση των διμερών εμπορικών σχέσεων.

Ο πρόεδρος του Ελληνο-γαλλικού Επιμελητηρίου Σιρίλ Ντιπόν και πρόεδρος της Επιτροπής για την Ελλάδα της Επιτροπής Συμβούλων Εξωτερικού Εμπορίου της Γαλλίας μίλησε στο Euronews για την παρουσία γαλλικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, για τις ευκαιρίες που υπάρχουν, για τους τομείς ενδιαφέροντος από γαλλικής πλευράς, για την ελληνική καινοτομία αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γαλλικές επιχειρήσεις στη χώρα μας.

«Η κατάσταση στην Ελλάδα σταθεροποιείται. Πιστεύω πως μπορούμε να δούμε ήδη καλύτερες μέρες. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει πως έχουν επιλυθεί όλες οι δυσκολίες. Αναφέρομαι ειδικότερα στην περιπλοκότητα της νομοθεσίας και του νομικού πλαισίου εν γένει. Οι συχνές αλλαγές στη νομοθεσία δεν διευκολύνει τη ζωή των επιχειρήσεων στην καθημερινότητα. Πιστεύω φορολογικά κίνητρα θα επέτρεπαν να έχουμε καλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης, κάτι που πιστεύουμε να γίνει σύντομα», δήλωσε ο Σιρίλ Ντιπόν.

Η γαλλική παρουσία στην Αθήνα

Οι γαλλικές επιχειρήσεις παρέμειναν στην Ελλάδα, εκτός από τον τραπεζικό τομέα. Σήμερα, περίπου εκατό γαλλικές επιχειρήσεις βρίσκονται στην Ελλάδα. Παρά την κρίση οι επιχειρήσεις παρέμειναν, απασχολούν 15.000 εργαζομένους σε διαφορετικούς τομείς και σήμερα είναι ιδιαίτερα θετικές σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες της χώρας σε σειρά τομέων που στο μέλλον θα βρίσκονται στην αιχμή όπως το περιβάλλον, η ενέργεια, οι μεταφορές, οι υποδομές, τα logistics. Κατά την άποψή μας υπάρχουν θύλακες ευκαιριών που οι γαλλικές επιχειρήσεις μπορούν να αδράξουν σε συνεργασία με ελληνικές.

Ελλάδα και καινοτομία

Στην Ελλάδα προς μεγάλη μου έκπληξη, ανακάλυψα ένα δίκτυο καινοτομίας, ιδιαίτερα δυναμικές εταιρείες startup, θα αναφέρω την Coralia και την Sci-cluster με δραστηριότητα στον τομέα του διαστήματος. Πρόκειται για αληθινή καινοτομία.

Οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις είναι μικρομεσαίες, το 90% των οποίων απασχολεί κάτω από 10 εργαζομένους. Άρα υπάρχει η κουλτούρα του επιχειρείν, η κουλτούρα των start-up.

Θα ήθελα να υπογραμμίσω ιδιαίτερα μια πρωτοβουλία που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση στον τομέα του διαστήματος, την δημιουργία της Ελληνικής Διαστημικής Υπηρεσίας που θα λειτουργήσει ως ομπρέλα αυτών των καινοτόμων start-ups και θα ενισχύσει την ανάπτυξη και την καινοτομία στον τομέα του διαστήματος που είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία της χώρας στο μέλλον.

Παραδείγματα που φέρνουν χαμόγελα στους επιχειρηματίες

«Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα ενώ θα έφερνα και το παράδειγμα της γραμμής 4, της μελλοντικής επέκτασης της γραμμής 4 του μετρό της Αθήνας. Είναι παραδείγματα που δείχνουν πως τα πράγματα κινούνται, επιχειρηματικά σχέδια υλοποιούνται, ολοκληρώνονται και αυτό ικανοποιεί τους επιχειρηματίες όπως εμείς, Γάλλους και Έλληνες, διότι δημιουργείται οικονομική δραστηριότητα.

Έρευνες για υδρογονάνθρακες

Εκτιμούμε πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για σημαντικά κοιτάσματα στη Μεσόγειο. Είναι δυνητικά ένας τομέας πολύ σημαντικός στον οποίο θα υπάρξουν ευκαιρίες και δεν φαντάζομαι πως μια γαλλική εταιρεία – πρωταθλήτρια σε αυτόν τον τομέα, όπως είναι η TOTAL δεν θα ενδιαφερθεί.

Mazinov, καινοτομία και νεολαία

Η πρωτοβουλία Mazinov που ξεκίνησε από την πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα με την υποστήριξη του Ελληνο-γαλλικού επιμελητηρίου συγκεντρώνει όλες τις γαλλικές και ελληνικές start-ups και αποτελεί κατά τη γνώμη μου, είναι το σύμβολο του μέλλοντος, αυτό που πρέπει να είναι το μέλλον κάθε χώρας, είτε είναι η Ελλάδα, είτε είναι η Γαλλία. Είναι σημαντικό να έρχονται σε επαφή νέοι επιχειρηματίες, καινοτόμοι δημιουργοί και αυτό είναι προς το συμφέρον της χώρας τους. Εκτιμώ πως σήμερα, τα πρώτα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά, νέες σχέσεις αναπτύσσονται μεταξύ των δικτύων καινοτομίας και εκτιμώ πως στο μέλλον θα πρέπει να βασιστούμε περισσότερο σε αυτή την καινοτόμο νεολαία.

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας

Χαρακτηριστικό της Ελλάδας είναι η ποιότητα της εκπαίδευσής της, αυτό θέλω να το υπογραμμίσω διότι είναι ένα μήνυμα και προς τους του επιχειρηματίες που επιθυμούν να έρθουν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα, που θέλουν να αναπτύξουν τη δραστηριότητά τους στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα διαθέτει ανθρώπινο δυναμικό ιδιαίτερα εξειδικευμένο με πολύ καλό επίπεδο μόρφωσης, για παράδειγμα μηχανικούς υψηλού επιπέδου αλλά και νομικούς και επιστήμονες. Η Ελλάδα μια χώρα με ταλέντο. Είναι επίσης, μια ανοιχτή πόρτα προς τις γειτονικές της χώρες, που συχνά στη Γαλλία δεν τις γνωρίζουμε πολύ καλά. Η Ελλάδα είναι πράγματι μια πλατφόρμα εξαγωγών προς τα Βαλκάνια και προς την Κύπρο που αποτελεί προνομιακό μας εταίρο.

Οι γαλλικές επιχειρήσεις δεν πρέπει να θεωρούν την Ελλάδα ως μία αποκομμένη αγορά αλλά ως μια περιφερειακή αγορά. Πρέπει να δουν την Ελλάδα όχι μόνο υπό το πρίσμα της τουριστικής εκμετάλλευσης. Η Ελλάδα είναι χώρα καινοτομίας, μια χώρα ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας, μια χώρα που προσφέρει αληθινές ευκαιρίες ειδικότερα σε αυτή τη φάση όπου ελπίζουμε να δούμε την επανεκκίνηση της οικονομίας.

 

Πηγή: Euronews

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 15:56

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
22:00
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:22
Ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από Κυβέρνηση και ΕΕ η Βουλή
21:19
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Στις 13 Μαϊου η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στην Άγκυρα
17:45
Διασπάθιση χρήματος και κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο ΥΠΕΞ
17:40
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ για σύμβαση, οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
17:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.