Βερολίνο: Δεν τίθεται τώρα θέμα ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ

Το θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία απασχόλησε και σήμερα την κυβερνητική ενημέρωση στο Βερολίνο, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέφεν Ζάιμπερτ, να δηλώνει ότι το Βερολίνο θα εξακολουθήσει να τηρεί σκληρή στάση στο θέμα αυτό.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, σημείωσε πως «το θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ δεν τίθεται καν αυτή τη στιγμή. Εκ των πραγμάτων οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι παγωμένες και δεν διαφαίνεται να υπάρξει άνοιγμα νέων κεφαλαίων. Για εμάς σημαντικό είναι η ΕΕ να υιοθετήσει μια κοινή στάση απέναντι στην Τουρκία, καθώς για να τερματισθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις απαιτείται ομοφωνία».

Ο ίδιος επανέλαβε πως η Γερμανία θα επιδιώξει να συζητηθεί το θέμα του παγώματος ή τερματισμού των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία στη Σύνοδο της ΕΕ τον Οκτώβριο.

Ο κ. Ζάιμπερτ επισήμανε επίσης πως εκ των πραγμάτων υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ του παγώματος και του τερματισμού των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Τόνισε δε πως «η κριτική που ασκεί η γερμανική κυβέρνηση έχει να κάνει με την πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης. Δεν απευθυνόμαστε στον τουρκικό λαό και δεν του ασκούμε κριτική, αλλά στην τουρκική κυβέρνηση, τον Πρόεδρο, τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς της χώρας».

Εξάλλου σήμερα μετά από διαπραγματεύσεις που κράτησαν αρκετό διάστημα, τη βάση του Ικονίου στην Τουρκία θα επισκεφθεί επταμελής αποστολή βουλευτών του γερμανικού Κοινοβουλίου. Η επίσκεψη αυτή κατέστη δυνατή μετά από παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη αυτή, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σέφερ είπε πως «η επίσκεψη αυτή έγινε δυνατή με παρέμβαση του ΝΑΤΟ. Δεν μπορεί όμως αυτό να είναι μια μόνιμη λύση. Για το λόγο αυτό δεν είμαι και πολύ αισιόδοξος. Αποτελεί όμως μια ευκαιρία για διάλογο με την Τουρκία».

Να σημειωθεί πως στη βάση του Ικονίου στην Τουρκία βρίσκονται μέλη της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας, τα οποία υπηρετούν στα αεροσκάφη-ραντάρ του ΝΑΤΟ. Το θέμα έχει προκαλέσει τριβές ανάμεσα στο Βερολίνο και την Άγκυρα, καθώς η τουρκική κυβέρνηση εδώ και καιρό δεν επέτρεπε την επίσκεψη Γερμανών βουλευτών στη βάση.

Για τον ίδιο ακριβώς λόγο, η Γερμανία πριν ένα μήνα απέσυρε μοίρα αεροσκαφών της πολεμικής της αεροπορίας,  η οποία και επιχειρούσε στη βάση του Ινσιρλίκ και την μετέφερε στην Ιορδανία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 15:56

Τελευταιες Ειδησεις

24 Μαΐου
Θα κάνει ό,τι μπορεί για λύση του Κυπριακού, λέει ο Μενέντεζ Τζούνιορ, που συνάντησε ομογενείς στη Ν. Υόρκη
18:50
Φουντώνει η πολιτική αντιπαράθεση με φόντο την ακρίβεια. Για αποτυχία της κυβέρνησης Αναστασιάδη ΔΗΣΥ κάνει λόγο το ΑΚΕΛ. Εκτίθεστε απαντά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
18:20
Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία κατέρχονται την ερχόμενη Τρίτη οι εργαζόμενοι στην Ελληνική Τράπεζα.
17:45
Ποσό πέντε εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να αντλήσει η Κύπρος από την Ευρωπαϊκή Ένωση για στήριξη των αγροτών
17:20
Διαβεβαιώσεις Κ. Στιούαρτ σε Α. Νεοφύτου. Αμετάβλητη η θέση των Η.Ε. για επιστροφή της Αμμοχώστου
16:54
Παραλήρημα Μπαχτσελί: «Ο Μητσοτάκης είναι ύπουλος και άνανδρος». Το πεπρωμένο της Κύπρου είναι η «τουρκοκρατία»
16:35
Σε ετοιμότητα το Υπουργείο Υγείας για την ευλογιά των πιθήκων. Επί τάπητος καταρτισμός πλάνου αντιμετώπισης τυχόν κρουσμάτων. (Βίντεο)
16:13
Αιφνίδιοι έλεγχοι της ΕΠΑ στα γραφεία του συνδέσμου Τυροκόμων και σε επιχειρήσεις παραγωγής γαλακτοκομικών/τυροκομικών προϊόντων
15:58
Στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση τα νομοσχέδια για τις ΑΠΕ
15:36
Ν. Δένδιας: Δεν θα πέσουμε στην παγίδα της Άγκυρας. Διάλογος με ύβρεις και υπερπτήσεις δεν γίνεται
15:18
Στόχος οι αφίξεις τουριστών για φέτος να ξεπεράσουν τα 2 εκατομμύρια, λέει ο Σάββας Περδίος
14:57
Η Κομισιόν εκφράζει ανησυχία για τις ενέργειες του ψευδοκράτους στο Βαρώσι
14:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand