ΓΓ ΟΗΕ: Δεν επιρρίπτει ευθύνες στην έκθεση του για το Κυπριακό

Χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία για λύση του κυπριακού, αναφέρει στην έκθεση του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο κύριος Γκουτέρες σημειώνει ότι το κυπριακό έφτασε κοντά σε λύση, η οποία δεν επιτεύχθηκε λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης από τα μέρη.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του ανταποκριτή του ΡΙΚ στην Νέα Υόρκη Αποστόλη Ζουπανιώτη, ο Γενικός Γραμματέας τηρεί ισες αποστάσεις, δεν επιρρίπτει ευθύνες και λέει ότι είναι έτοιμος να βοηθήσει στην επανέναρξη των συνομιλιών όταν το αποφασίσουν οι δύο πλευρές.
Στην έκθεση γίνεται καταγραφή όλης της πορείας της διαπραγματευτικής διαδικασίας με τον Γενικό Γραμματέα να γράφει για την πρόοδο αλλά και τις διαφορές που υπάρχουν σε κάθε κεφάλαιο.
Ο Αντόνιο Γκουτέρες κάνει επίσης αναφορά στο πλαίσιο που κατέθεσε ο ίδιος στον Γκράν Μοντανά αλλά και στο άτυπο έγγραφο του, στο οποίο σημειώνει ότι είναι μη βιώσιμο το μονομερές δικαίωμα επέμβασης.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, ο Γενικός Γραμματέας προτείνει την συνέχιση του έργου των τεχνικών επιτροπών όπως επίσης και την εφαρμογή περαιτέρω Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

ΑΚΕΛ

Το αφήγημα του Προέδρου Αναστασιάδη όχι μόνο δεν επιβεβαιώνεται, αλλά καταρρίπτεται, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, σχολιάζοντας το προσχέδιο της έκθεσης του Αντόνιο Γκουτέρες.
Υποστήριξε ότι επιβεβαιώνονται πλήρως οι θέσεις του ΑΚΕΛ, αφού ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ καταγράφει ότι χάθηκε μια ιστορικής σημασίας ευκαιρία λόγω έλλειψης της απαραίτητης πολιτικής βούλησης από τα εμπλεκόμενα μέρη.
Δεν γίνεται, πρόσθεσε, καμία αναφορά σε ευθύνες της Τουρκίας, ενώ με βάση το αφήγημα του προέδρου Αναστασιάδη, όπως είπε,  θα έπρεπε να κατακεραυνωθεί η Τουρκία για την στάση που τήρησε στο Κραν Μοντανά.
Ο κύριος Κυπριανού επιφυλάχτηκε να τοποθετηθεί πιο επιστάμενα όταν κυκλοφορήσει το επίσημο κείμενο.

ΔΗΚΟ

Ο Υποψήφιος για την προεδρία Νικόλας Παπαδόπουλος τόνισε ότι αντί της συσκότισης και της μυστικής διπλωματίας, ο ίδιος έχει ξεκινήσει δημόσιο διάλογο για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό.
Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, είπε, έχει παρουσιαστεί μια ολοκληρωμένη και συγκροτημένη πρόταση, για μια στρατηγική όχι μόνο για το Κυπριακό, αλλά και για την Κυπριακή Δημοκρατία.
Ο κύριος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε την πρόθεση του ψευδοκράτους να επιβάλει από αύριο δασμούς σε προϊόντα, που προορίζονται για τους εγκλωβισμένους, ενδεικτική της προκλητικής τουρκικής αδιαλλαξίας που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ

Όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας γύρω από την έκθεση Γκουτέρες και τις ίσες αποστάσεις που τηρεί σε σχέση με τις ευθύνες για το ναυάγιο του Κραν Μοντάνα, αποτυπώνουν την αδυναμία του Προέδρου Αναστασιάδη να πετύχει έστω μια αναφορά στον αυταπόδεικτο ρόλο της Τουρκίας, αναφέρει το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών.
Οι Οικολόγοι καλούν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να αποσύρει τις απαράδεκτες, όπως αναφέρουν, υποχωρήσεις του στο Κραν Μοντάνα.

ΕΛΑΜ

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο καταγγέλλει όλες τις πολιτικές δυνάμεις, που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις στο Μοντ Πελεράν και το Κραν Μοντανά και όσους έδωσαν την συγκατάθεση τους, στις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου.
Με τις εσφαλμένες και αποτυχημένες πολιτικές τους, υποστηρίζει το ΕΛΑΜ, είναι ολοφάνερο πως το μόνο που κατάφεραν είναι να αναβαθμίσουν το ψευδοκράτος στα μάτια της διεθνούς κοινότητας.

Πηγή: ΡΙΚ ραδιόφωνο

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 15:28

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Νίκος Χριστοδουλίδης: Η Τουρκία έλαβε ξεκάθαρο μήνυμα από την Ευρώπη
14:51
Γιάννης Παναγιώτου: Η αδήλωτη εργασία ανέρχεται σε οκτώ τοις εκατό του εργατικού δυναμικού
14:26
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
13:00
Έτοιμο το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου
12:56
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Ράφα
12:42
Για ενέργειες αντεκδίκησης κάνει λόγο ο Γενικός Ελεγκτής
12:34
Ο Γενικός Εισαγγελέας κατέθεσε αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα Μιχαηλίδη
11:40
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 26/04/24
11:10
Ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης και σήμερα στην ατμόσφαιρα
10:32
Θεσμοθετήθηκε η απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων στη δημοτική εκπαίδευση
09:58
Ονούφριος Κουλλά: "Σοβαρό ατόπημα" η στήριξη σε υποψηφίους του ΕΛΑΜ
09:37
Ολοκληρώθηκε η προθεσμία για υποβολή ενστάσεων
09:20
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.