1η Μπιενάλε Χαρακτικής Κύπρου 2017 - Έκθεση έργων και Τελετή Βράβευσης

Η Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης  του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού με το Γραφείο Επιθεώρησης Τέχνης, σε συνεργασία με τη Σχολή-Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή συνδιοργανώνουν την  1η  Μπιενάλε Χαρακτικής Κύπρου για παιδιά και νέους από 5 μέχρι 18 ετών.

Η Μπιενάλε θέτει ως στόχο τη διάδοση της τέχνης της Χαρακτικής, την ενθάρρυνση της διδασκαλίας της και την ανάπτυξη τόσο της παραδοσιακής όσο και της σύγχρονης χαρακτικής, μέσα από ποικίλες πρακτικές εφαρμογές. Ειδικότερα, επιζητεί να εμπνεύσει και να παρακινήσει  τα παιδιά και τους νέους να έρθουν σε επαφή με τη χαρακτική εμπλουτίζοντας τις γνώσεις τους γύρω από αυτήν και τις καλλιτεχνικές της αξίες, εισάγοντάς τους σε ένα πολυδιάστατο φάσμα τεχνικών.
Η Έκθεση των βραβευμένων έργων αλλά και των διακριθέντων συμμετοχών φιλοξενείται ήδη στο ισόγειο του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου, Φανερωμένης 86-90  στην παλιά Λευκωσία, από την 1 Αυγούστου μέχρι και τις 20 Νοεμβρίου 2017. Η τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο την Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου 2017 στις 18:00, παρουσία του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή.
Οι μαθητές  δημιούργησαν έργα σε ατομικό και σε ομαδικό επίπεδο χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές, όπως υψιτυπικές (Ξυλογραφία, Λινογραφία, Πειραματικές υψιτυπικές τεχνικές),   βαθυτυπικές τεχνικές (Χαλκογραφία) και διατυπία (Μεταξοτυπία). Δημιούργησαν, επίσης, έργα Μονοτυπίας, Κολλαγραφίας αλλά και έργα με μικτές τεχνικές.  Απέδωσαν τα έργα σε ελεύθερη θεματική, σε συνδυασμό τεχνικών με διδιάστατα ή τριδιάστατα αποτελέσματα, όπως για παράδειγμα κατά τη δημιουργία αφίσας και καλλιτεχνικού βιβλίου (Artist Book).
Τα μέλη της κριτικής επιτροπής:
Η Δήμητρα Σιατερλή, χαράκτρια και εικαστικός που ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ο Χαμπής Τσαγγάρης, χαράκτης και ο Γιώργος Γαβριήλ, εικαστικός, τέως Επιθεωρητής Τέχνης Μέσης Εκπαίδευσης αποτέλεσαν την τριμελή ομάδα. Έκριναν με βάση τις κατηγορίες χαρακτικής και ανάλογα με την κάθε ηλικιακή κατηγορία τις εκατοντάδες συμμετοχές που στάλθηκαν από διάφορα σχολεία Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης,  από όλη την Κύπρο. Τα αποτελέσματα της κριτικής επιτροπής  αναρτήθηκαν διαδικτυακά στις ιστοσελίδες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, καθώς και του Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή.

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 15:28

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.