1η Μπιενάλε Χαρακτικής Κύπρου 2017 - Έκθεση έργων και Τελετή Βράβευσης

Η Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης  του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού με το Γραφείο Επιθεώρησης Τέχνης, σε συνεργασία με τη Σχολή-Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή συνδιοργανώνουν την  1η  Μπιενάλε Χαρακτικής Κύπρου για παιδιά και νέους από 5 μέχρι 18 ετών.

Η Μπιενάλε θέτει ως στόχο τη διάδοση της τέχνης της Χαρακτικής, την ενθάρρυνση της διδασκαλίας της και την ανάπτυξη τόσο της παραδοσιακής όσο και της σύγχρονης χαρακτικής, μέσα από ποικίλες πρακτικές εφαρμογές. Ειδικότερα, επιζητεί να εμπνεύσει και να παρακινήσει  τα παιδιά και τους νέους να έρθουν σε επαφή με τη χαρακτική εμπλουτίζοντας τις γνώσεις τους γύρω από αυτήν και τις καλλιτεχνικές της αξίες, εισάγοντάς τους σε ένα πολυδιάστατο φάσμα τεχνικών.
Η Έκθεση των βραβευμένων έργων αλλά και των διακριθέντων συμμετοχών φιλοξενείται ήδη στο ισόγειο του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου, Φανερωμένης 86-90  στην παλιά Λευκωσία, από την 1 Αυγούστου μέχρι και τις 20 Νοεμβρίου 2017. Η τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο την Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου 2017 στις 18:00, παρουσία του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή.
Οι μαθητές  δημιούργησαν έργα σε ατομικό και σε ομαδικό επίπεδο χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές, όπως υψιτυπικές (Ξυλογραφία, Λινογραφία, Πειραματικές υψιτυπικές τεχνικές),   βαθυτυπικές τεχνικές (Χαλκογραφία) και διατυπία (Μεταξοτυπία). Δημιούργησαν, επίσης, έργα Μονοτυπίας, Κολλαγραφίας αλλά και έργα με μικτές τεχνικές.  Απέδωσαν τα έργα σε ελεύθερη θεματική, σε συνδυασμό τεχνικών με διδιάστατα ή τριδιάστατα αποτελέσματα, όπως για παράδειγμα κατά τη δημιουργία αφίσας και καλλιτεχνικού βιβλίου (Artist Book).
Τα μέλη της κριτικής επιτροπής:
Η Δήμητρα Σιατερλή, χαράκτρια και εικαστικός που ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ο Χαμπής Τσαγγάρης, χαράκτης και ο Γιώργος Γαβριήλ, εικαστικός, τέως Επιθεωρητής Τέχνης Μέσης Εκπαίδευσης αποτέλεσαν την τριμελή ομάδα. Έκριναν με βάση τις κατηγορίες χαρακτικής και ανάλογα με την κάθε ηλικιακή κατηγορία τις εκατοντάδες συμμετοχές που στάλθηκαν από διάφορα σχολεία Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης,  από όλη την Κύπρο. Τα αποτελέσματα της κριτικής επιτροπής  αναρτήθηκαν διαδικτυακά στις ιστοσελίδες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, καθώς και του Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή.

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 15:28

Τελευταιες Ειδησεις

25 Ιανουαρίου
Προειδοποιήσεις, ότι οι αυξήσεις τελών στο λιμάνι Λεμεσού ενδέχεται να εκτινάξουν τον πληθωρισμό στα ύψη
15:15
Σε ετοιμότητα η Αστυνομία να ερευνήσει οποιαδήποτε πληροφορία για ύπαρξη κυκλώματος βιασμών
15:00
NBA : Συνεχίζουν με σπασμένα...φρένα οι Σανς, πήραν και το ντέρμπι με τους Τζαζ (videos)
14:58
Πυκνή χιονόπτωση σε ορεινές κοινότητες της Κύπρου προκάλεσε προβλήματα
14:56
Πόρισμα AEK – Aπόλλων : Δεν δηλώθηκε ως κρούσμα ο Ροσάλες, oι παρατυπίες του εργαστηρίου
14:40
Ποδηλάτης έχασε τη ζωή του όταν παρασύρθηκε από διερχόμενο όχημα
14:35
ΑΕΚ : Απόφαση για Μάμα - μέσα με Εθνικό, χάνει 'Αρη
14:25
Οριακή άνοδος επικρατεί στο ΧΑΚ την Τρίτη
14:14
Προκήρυξη προσφορών για τη Λεωφόρο Τσερίου, ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών
13:55
Ένοπλη ληστεία διαπράχθηκε σήμερα τα ξημερώματα στη Λάρνακα
13:46
Σημεία δειγματοληψίας rapid test του Υπουργείου Υγείας – 26 Ιανουαρίου 2022
13:43
ΑΠΟΕΛ : Εκτός με Δόξα ο Βινίσιους και ο Τσεμπάκ από το ντέρμπι με την ΑΕΛ.
13:41
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand