ΑΛΚ: Λαμβάνονται μέτρα για εξάλειψη ρύπανσης

Η Αρχή Λιμένων Κύπρου διαβεβαιώνει πως συνεχίζει να διαδραματίζει ενεργά το ρόλο της, ο οποίος πηγάζει από τη σχετική Νομοθεσία, όσον αφορά τη διάθεση κατάλληλων και επαρκών λιμενικών υποδομών και μέσων περισυλλογής και διαχείρισης καταλοίπων (περιλαμβανομένων και των λυμάτων) των πλοίων που ελλιμενίζονται στο λιμάνι Λεμεσού ή αγκυροβολούν στο αγκυροβόλιο Λεμεσού.


 
Σε σημερινή ανακοίνωσή της και στο πλαίσιο ενημέρωσης του κοινού για το σοβαρό πρόβλημα της ρύπανσης με λύματα της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής της Λεμεσού, η ΑΛΚ υποδεικνύει πως, όσον αφορά το σύστημα συλλογής των λυμάτων των πλοίων από το αγκυροβόλιο, υπάρχει αδειοδοτημένη εταιρεία από την Αρχή η οποία συλλέγει με εδικό σκάφος τα κατάλοιπα.
 
Τα κατάλοιπα αυτά, προστίθεται, "διοχετεύονται σε τέσσερις πλαστικές δεξαμενές χωρητικότητας 8 κυβικών μέτρων η κάθε μία, που βρίσκονται στο λιμάνι Λεμεσού, και ενός συστήματος άντλησης των λυμάτων από τις δεξαμενές σε βυτίο, μέσω του οποίου απορρίπτονται στο δίκτυο αποχετεύσεων του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λεμεσού Αμαθούντας".
 
Στο εν λόγω σύστημα υπάρχει ροομετρητής τόσο στην αρχική δεξαμενή που γίνεται καταμέτρηση της ροής, όσο και στην έξοδο των λυμάτων, αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει πως το εν λόγω σύστημα έχει γίνει βάσει προδιαγραφών, έγκρισης και αδειοδότησης του από το ΣΑΛΑ.
 
Σε σχέση με το παλιό Λιμάνι, η Αρχή Λιμένων αναφέρει πως μέχρι πρότινος η συλλογή των λυμάτων από τα ακτοπλοϊκά σκάφη γινόταν με τη χρήση βυτίων, ενώ πλέον σήμερα βρίσκεται εγκαταστημένο μόνιμο σύστημα άντλησης των λυμάτων από τα σκάφη που ελλιμενίζονται στο χώρο, το οποίο έχει συνδεθεί απευθείας με το δίκτυο του ΣΑΛΑ.
 
Πρόσθετα, επισημαίνεται πως η Αρχή Λιμένων Κύπρου καθιστά ως υποχρεωτική την υποβολή από όλα τα πλοία που ελλιμενίζονται στο λιμάνι Λεμεσού ή αγκυροβολούν στο αγκυροβόλιο Λεμεσού, του Διεθνούς Πιστοποιητικού Αποτροπής Ρύπανσης από Λύματα «International Sewage Pollution Prevention Certificate».
 
"Το μέτρο αυτό θα ενισχύσει το διοικητικό και εκ των προτέρων έλεγχο που διενεργεί η Αρχή επί των πλοίων, με σκοπό τη διαπίστωση αν τα πλοία διαθέτουν τριτοβάθμιο σύστημα επεξεργασίας λυμάτων και συνεπώς δεν έχουν ανάγκη παράδοσης λυμάτων στο λιμενικό σύστημα παράδοσης και διαχείρισης λυμάτων που διαθέτει η Αρχή στο λιμάνι Λεμεσού", συμπληρώνει η ανακοίνωση.
 
Η Αρχή Λιμένων Κύπρου χαιρετίζει την απόφαση για δημιουργία, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ενιαίου φορέα συντονισμού των ενεργειών των διαφόρων εμπλεκόμενων υπηρεσιών/τμημάτων, με σκοπό την πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης, "μέτρο το οποίο θα συμβάλλει, πιστεύουμε, θετικά στην επίλυση του προβλήματος ρύπανσης της θάλασσας".
 
Τέλος, διαβεβαιώνει πως θα συνεχίσει πάντοτε και στα πλαίσια της ευθύνης της ως προς τις σχετικές Νομοθεσίες και Κανονισμούς αλλά και ως προς την κοινωνία γενικότερα, να λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την εξάλειψη του προβλήματος ρύπανσης της θάλασσας, συνεργαζόμενη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΣΚ/ΜΜ)
 

Τελευταιες Ειδησεις

25 Φεβρουαρίου
Τον Απρίλιο η άτυπη συνάντηση για την Κύπρο στη Γενεύη
06:55
ΟΗΕ: Και τυπικά υποψήφιος για δεύτερη θητεία ο Γκουτέρες
06:50
Συνέρχεται στις 10 το πρωί το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον πρόεδρο Αναστασιάδη
06:44
Νιγηρία: 36 νεκροί σε επιθέσεις εναντίον χωριών
06:30
24 Φεβρουαρίου
Πάφος:Εξερράγη φιάλη αερίου σε κατάστημα-Ακρωτηριάστηκε το χέρι 21χρονου
21:20
Nέο παραλήρημα Ερντογάν για Α. Μεσόγειο και Αγία Σοφία-Αποκάλεσε το Αιγαίο θάλασσα των νησιών
20:51
Την Παρασκευή στην Τουρκία ο Σανέρ για το οικονομικό «πρωτόκολλο», συνάντηση με Οκτάι είχαν τ/κ οργανώσεις
20:34
Περισσότεροι από 20 εκατ. Γερμανοί διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο, αν προσβληθούν από τον κορονοϊό
20:20
Ένα θάνατο και 143 νέα περιστατικά κορωνοϊού, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας
20:10
Ισραήλ: Νόμος επιτρέπει στις αρχές να γνωρίζουν τα ονόματα των πολιτών που δεν έχουν εμβολιαστεί
19:38
Mε ταχύτητα 184 χιλιομέτρων οδηγούσε νεαρός στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λάρνακας
19:16
Σουηδία: Πρόταση να κλείνουν τα εστιατόρια στις 20.30 και να μειωθεί ο αριθμός των πελατών στα καταστήματα
18:54
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand