ΑΗΚ κατά χειρισμών του ΓΔ του Υπουργείου Ενέργειας

Επικρίσεις σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Ενέργειας Στέλιου Χειμώνα, έναντι της ΑΗΚ, διατυπώνουν οι τέσσερις συντεχνίες που δραστηριοποιούνται στην Αρχή -ΕΠΟΠΑΗ, ΣΗΔΗΚΕΚ, ΣΕΠΑΗΚ, ΣΥΒΑΗΚ- κάνοντας λόγο για προσπάθεια ποδηγέτησης της Αρχής.

 
Με σημερινή ανακοίνωση οι συντεχνίες σχολιάζουν δημοσίευμα στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ με τίτλο “χειμώνιασε στην ΑΗΚ” ημερομηνίας 7/8/2017, το οποίο, όπως αναφέρουν, φέρει το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Ενέργειας, κ. Χειμώνα, να παρεμβαίνει και να επικρίνει με επιστολή του το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΗΚ για αποφάσεις, τις οποίες έχει πάρει και προσπαθεί να υλοποιήσει και ότι δικαιολογεί την παρέμβασή του επικαλούμενος καταχρηστικά εξουσίες που έχουν άλλοι ανεξάρτητοι θεσμοί, όπως π.χ. η ΑΗΚ και η ΡΑΕΚ.
 
Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις αποδίδουν στον κ. Χειμώνα «εμμονή για ποδηγέτηση της ΑΗΚ» και «μεθοδεύσεις αυταρχικής επιβολής που εξαναγκάζουν σε παραιτήσεις όσους έχουν θέση και άποψη (π.χ. προηγούμενο ΔΣ ΑΗΚ, Πρόεδρος της ΡΑΕΚ, στελέχη της ΔΕΦΑ)».
 
Όπως αναφέρουν, «η ανάμειξη στις αποφάσεις και η προσπάθεια ποδηγέτησης θεσμικών οργάνων, όπως η ΑΗΚ από ένα ανώτερο δημόσιο λειτουργό, ο οποίος εκμεταλλεύεται την εποπτική ιδιότητα του Υπουργείου του, αποτελεί τουλάχιστον υπέρβαση εξουσίας».
 
Με τους χειρισμούς του συγκεκριμένου χώρου, συνεχίζουν οι συντεχνίες, «η ΑΗΚ παραμένει ακέφαλη και υποστελεχωμένη με συνέπεια να δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στην αποστολή της και στην εφαρμογή του αναπτυξιακού της προγράμματος».
 
Αναφέρουν ακόμα ότι «μέσα στα πλαίσια διαβούλευσης για τους Κανόνες Αγοράς εισηγήθηκε προς τη ΡΑΕΚ την εκποίηση των παραγωγικότερων μονάδων της Αρχής και την πώλησή τους στο εξωτερικό».
 
Όσον αφορά το επίμαχο θέμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), οι συντεχνίες θεωρούν πως «θα έπρεπε το Υπουργείο να αισθάνεται άβολα, γιατί το μέχρι σήμερα Σχέδιο του για τα ΑΠΕ έχει αποτύχει με τους χειρισμούς τους οποίους έχει κάνει τα προηγούμενα χρόνια με αποτέλεσμα να κληθεί η Αρχή Ηλεκτρισμού να το στηρίξει οικονομικά».
 
Κάνουν λόγο για αποτυχία του Υπουργείου «στη βασικότερη του ευθύνη που ήταν ο καθορισμός και η σύνταξη ενός Εθνικού Στρατηγικού Ενεργειακού Σχεδιασμού, τον οποίο για τόσα χρόνια και μέχρι σήμερα δεν είδαμε. Το μόνο που παρακολουθούμε είναι σπασμωδικές και ευκαιριακές ενέργειες ως επί το πλείστον κατά της ΑΗΚ και με αυτό τον τρόπο να βαυκαλίζονται ότι ασκούν ενεργειακή πολιτική» συμπληρώνουν.
 
«Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και αν συνεχιστούν οι ‘χειμωνιάτικοι χειρισμοί’ που το Υπουργείο Ενέργειας εξασκεί στα θέματα της Αρχής Ηλεκτρισμού, η ίδια η ΑΗΚ θα πρέπει να τους αντιμετωπίσει με αξιοπρέπεια και αποφασιστικότητα και με βάση την αποστολή της, όπως καθορίζεται μέσα από το Σύνταγμα για να φέρει την Άνοιξη στην κυπριακή οικονομία και στον τόπο» αναφέρουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις.
 
Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΚΔ/ΜΜ)
 
 
 

Τελευταιες Ειδησεις

25 Φεβρουαρίου
Οι δείκτες οικονομικού κλίματος και απασχόλησης αυξάνονται σε ΕΕ και ευρωζώνη για τον Φεβρουάριο
11:58
Απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος, στην Αρμενία, κατήγγειλε ο πρωθυπουργός της χώρας
11:27
Τα κράτη μέλη μπορούν να επιτρέπουν τη μερική πρόσβαση σε ορισμένα επαγγέλματα του ιατρικού κλάδου
11:15
Η Covid-19 δεν είναι πιο επικίνδυνη και θανατηφόρα για όσους έχουν άσθμα, καθησυχάζει αυστραλιανή μελέτη
10:49
ΗΠΑ: Περισσότεροι από 1,3 εκατ. κάτοικοι του Τέξας αντιμετωπίζουν ακόμη διακοπές στην υδροδότηση
10:17
Ανησυχία προκαλεί ο εντοπισμός κρουσμάτων σε σχολεία της επαρχίας Λεμεσού
09:56
Αρχίζει αύριο η δεύτερη φάση του πρωταθλήματος
09:42
Ο ΠτΔ είναι έτοιμος για την άτυπη συνάντηση δήλωσε ο κυβερνητικός εκπροσωπος
09:30
Νέο παγκόσμιο ρεκόρ ο Χόλογουεϊ
09:25
Επέστρεψε στις νίκες το ΑΠΟΕΛ
09:09
Νέα παραλλαγή του κορονοϊού εξαπλώνεται στη Νέα Υόρκη
09:03
Πρώτο βήμα πρόκρισης για Ρεαλ και Σίτι
09:03
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand