Υγεία και μετριοπαθής κατανάλωση αλκοόλ

Η μετριοπαθής κατανάλωση αλκοόλ ενδεχομένως να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο άνοιας στους ηλικιωμένους, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Alzheimer's Disease.



Ωστόσο, η συντακτική ομάδα σπεύδει να τονίζει ότι δεν θα πρέπει να δοθεί το λάθος μήνυμα, καθώς η ακατάσχετη κατανάλωση αλκοόλ κρύβει κινδύνους για την υγεία μας. Η σχέση που εντόπισαν δεν είναι αιτιολογική.

Οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Λιντα Μακ Εβόι, αξιολόγησαν στοιχεία που αφορούσαν πάνω από 1.300 άτομα, τα οποία είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση το διάστημα 1984-2013. Ζούσαν σε μεσο-ανώτερο προάστιο της επαρχίας του Σαν Ντιέγκο και είχαν τουλάχιστον πανεπιστημιακή μόρφωση. Ανά τέσσερα χρόνια υποβάλλονταν σε αξιολόγηση των δεξιοτήτων σκέψης και μνήμης.

Μεταξύ των ανδρών και γυναικών που ήταν 85 ετών και άνω, εκείνοι που έπιναν μετριοπαθείς ποσότητες αλκοόλ πέντε με επτά ημέρες την εβδομάδα είχα διπλάσιες πιθανότητες να μην έχουν ενδείξεις άνοιας, συγκριτικά με όσους απείχαν του αλκοόλ.

Ως μετριοπαθής κατανάλωση αλκοόλ ορίστηκε το ένα ποτήρι αλκοόλ την ημέρα για τις γυναίκες, οποιαδήποτε ηλικίας και τους άνδρες 65 ετών και άνω, και τα έως δύο αλκοολούχα ποτά την ημέρα για τους άνδρες κάτω των 65 ετών.

Ως υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ορίστηκαν τα πάνω από τρία ποτά την ημέρα για τις γυναίκες οποιαδήποτε ηλικίας και τους άνδρες 65 ετών και άνω, και τα τέσσερα ή περισσότερα ποτά για τους άνδρες 65 ετών και κάτω.

«Η μελέτη είναι μοναδική διότι αξιολόγησε την πνευματική υγεία ανδρών και γυναικών σε όψιμη ηλικία και διαπίστωσε ότι η κατανάλωση αλκοόλ όχι μόνο σχετίζεται με μειωμένη θνησιμότητα, αλλά και καλύτερες πιθανότητες διατήρησης μιας καλής γνωστικής υγείας στην τρίτη ηλικία», εξηγεί η Δρ Μακ Εβόι.

Και συμπληρώνει ότι, η μελέτη δεν υπονοεί ότι το αλκοόλ προκαλεί μειωμένο κίνδυνο άνοιας. Η κατανάλωση αλκοόλ και ιδίως κρασιού σχετίστηκε κυρίως με υψηλότερα εισοδήματα και μορφωτικό επίπεδο κάτι που με τη σειρά του συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά καπνίσματος και ψυχικών παθήσεων, καθώς και καλύτερη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.

«Η μελέτη αποδεικνύει ότι το αλκοόλ έχει θέση σε ένα υγιεινό τρόπο ζωής αλλά δεν είναι κατάλληλο για όλους. Υπάρχουν άνθρωποι με προβλήματα υγείας, τα οποία μπορεί να επιδεινωθούν από το αλκοόλ, συνεπώς πάντα υπάρχει ο κίνδυνος παρενεργειών», συμπληρώνει η Έριν Ριτσαρντ, συγγραφέας της έρευνας και υποψήφια διδάκτορας στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο.

Μαίρη Μπιμπή

Πηγή: health.in.gr

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 16:36

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.