Ολλανδία: Έρευνες σε κρέας πουλερικών για φιπρονίλ

Σε μια νέα εξέλιξη στο σκάνδαλο των μολυσμένων αυγών την Τρίτη, οι Αρχές της Ολλανδίας ανακοίνωσαν ότι άρχισαν να εξετάζουν κρέας πουλερικών από επηρεαζόμενες φάρμες για να αξιολογήσουν κατά πόσο και αυτό είναι μολυσμένο.Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι επιστήμονες προσπαθούν να εντοπίσουν την παρουσία του εντομοκτόνου φιπρονίλ (fipronil), μιας ουσίας η οποία ενδεχομένως να είναι επικίνδυνη για τους ανθρώπους μετά που υπεραγορές σε Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Σουηδία και Ελβετία απέσυραν εκατομμύρια αυγών από τα ράφια τους.

«Εξετάζουμε τώρα το κρέας πουλερικών από τις φάρμες πουλερικών όπου μολύνθηκαν αυγά για να καθορίσουμε κατά πόσο έχει μολυνθεί και το κρέας», ο εκπρόσωπος Τύπου της Υπηρεσίας για την Ασφάλεια Τροφίμων NVWA, δήλωσε στο ΓΠΕ.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία, η έρευνα επικεντρώνεται σε «μερικές δωδεκάδες» φάρμες οι οποίες παράγουν αυγά και κρέας πουλερικών.           

Εκατομμύρια κοτόπουλα αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο σφαγής τους στην Ολλανδία καθώς το σκάνδαλο διευρύνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η Γερμανία η οποία επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό, κάλεσε την Τρίτη τις Βελγικές και Ολλανδικές Αρχές να ρίξουν φως γρήγορα στο - κατά την έκφρασή της - «εγκληματικό δίκτυο» που εμπλέκεται στη μόλυνση αυγών με φιπρονίλ.

«Όταν κάποιος αντιλαμβάνεται μια εγκληματική ενέργεια η οποία είναι σχεδόν οργανωμένη σε δίκτυο, είναι απαράδεκτο», ανέφερε ο Γερμανός Υπουργός Γεωργίας Κρίστιαν Σμίτ.

Άσκησε κριτική στις Αρχές του Βελγίου και της Ολλανδίας για την καθυστερημένη αντίδρασή τους στην κρίση.

Ο ανώτατος αξιωματούχος γεωργίας του Βελγίου διέταξε τη Δευτέρα την υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων της χώρας να αναφέρει εντός μίας ημέρας γιατί δεν ενημέρωσε τις γειτονικές χώρες ως τις 20 Ιουλίου για το θέμα αν και γνώριζε για την μόλυνση με φιπρονίλ από τον Ιούνιο.

«Δεν είναι στο πνεύμα του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης να γνωρίζεις τον Ιούνιο αλλά να μας ενημερώνεις μόνο ως το τέλος Ιουλίου», είπε ο κ. Σμιτ.

Οι Αρχές της Ολλανδίας έχουν κλείσει 138 φάρμες πουλερικών, περίπου το ένα πέμπτο σε ολόκληρη τη χώρα και έχουν προειδοποιήσει ότι τα αυγά από ακόμη 59 φάρμες εμπεριείχαν αρκετά ψηλά επίπεδα φιπρονίλ που δεν πρέπει να καταναλώνονται από παιδιά.
 
Το Βέλγιο έχει απαγορεύσει την παραγωγή από 51 φάρμες, ένα τέταρτο αυτών που λειτουργούν σε ολόκληρη τη χώρα, με φιπρονίλ να έχει εξευρεθεί σε 21 φάρμες, αν και τα επίπεδα ήταν δέκα φορές πιο κάτω από το μέγιστο όριο που επιτρέπει η ΕΕ, σύμφωνα με την Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων AFSCA της χώρας.

Άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Πολωνία και η Ρουμανία έχουν ανακοινώσει ότι προβαίνουν σε αναλύσεις σε αυγά που έχουν εισαχθεί αλλά ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν εξευρεθεί μολυσμένα αυγά.

Πηγή: (ΚΥΠΕ – ΓΠΕ/ΗΦ/ΜΜ)
 

Τελευταιες Ειδησεις

01 Μαρτίου
Έκτακτη σύσκεψη Υπ. Υγείας αύριο, με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας
20:59
Το 62% των Ρώσων δεν θέλει να κάνει το εμβόλιο Sputnik-V (δημοσκόπηση)
20:57
Η Ρωσία φέρει την ευθύνη για τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι, δηλώνουν ειδικές εισηγήτριες του ΟΗΕ
20:27
Aύξηση των κρουσμάτων στην Κύπρο, 302 νέα περιστατικά Covid-19
19:30
Συνεδρίες Ερευνητικής Επιτροπής το σφαγείο Cypra την Παρασκευή και τη Δευτέρα
19:25
Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
18:43
Ο Πρόεδρος της Βουλής συζήτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό με τον Πρέσβη της Γεωργίας
18:42
Ελλάδα: 1.176 νέα κρούσματα, 406 διασωληνωμένοι, 30 θάνατοι
18:06
Πρέσβειρα ΗΠΑ: Βήμα κρίσιμης σημασίας προς την κατεύθυνση επανέναρξης επίσημων διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό
17:41
Θλίψη για τον θάνατο Κωστή Κωστέα εκφράζει το Υπουργείο Παιδείας
17:01
Γερμανία: Παράταση του lockdown μέχρι το τέλος Μαρτίου με εξαιρέσεις
16:22
Γαλλία: Ένοχος για διαφθορά ο Νικολά Σαρκοζί
15:37
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand